Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.
Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
Om ungefär en månad är det dags för nästa mara, så förhoppningsvis kommer jag igång igen och får igång benen. Tanken är att denna veckan ska bli den första "normala" träningsveckan (normal för mig då) men om det blir så låter jag kroppen bestämma. Ingen mara i världen kan få mig att tvinga igång kroppen innan den är redo, på grund av skaderisken.
Jag är kanske inte så snabb som andra, men min strategi fungerar. Jag springer 3-4 riktigt långa lopp varje år och förbättrar mig stadigt och utan att skada mig. Det är ett långsiktigt projekt, löpning.
Bästa tiden på 50km (6h 42min) skulle jag vilja kapa ner till 6 timmar jämt t ex, men jag tror den tiden är förbi då jag kan kapa 40-50 minuter på ett personbästa. Nu får jag nog vara glad om jag kapar 10 minuter åt gången.
På 6-timmarslöpning är bästa distansen jag hunnit 47,749m, där är det givet att jag fortfarande vill komma 50 000 på 6 timmar också. Helst längre förståss.
Å andra sidan är marans 42km på 5 timmar avklarad. Där måste jag komma på något nytt att sträva efter, 4h 45min är lite väl stort hopp men 4h 50 kanske? Det tål att fundera på.
Halvmaran i höst har ett givet mål med tanke på att jg sprang Varvet på 2h 16 minuter - då måste jag ju bara försöka springa den snabbare Stockholm Halvmarathon på 2h 15min, eller hur? Får se hur det går, Varvetbanan har jag sprungit så många gånger att jag kan den. Det är en fördel. Stockholm Halvmarathon har jag aldrig sprungit, så orutin på banan kan spela mig ett spratt om jag fördelar energin fel och slösar på fel ställe. Det kan bli spännande!
Milen och 5km slinker med av bara farten, det är inte distanser jag jobbar på men i takt med att jag blir snabbare på de andra distanserna blir jag bättre på 5 (27:47) och 10km (54:23). Visst är det roligt att bli snabbare även på de kortare distanserna, men det är de riktigt långa loppen som lockar. De som ställer krav på disciplin, tålamod och strategi, som kräver att du byggt upp en gedigen grund innan du vässar formen.
Alla kan springa distanser upp till halvmaran utan vidare föreberedelser, om man är frisk i övrigt. Maran kräver lite förberedelser men betydligt mindre än man kan tro. Det är därför jag springer längre. Jag springer ultra. Längre än marathon.
Det är jag stolt över, vi är på sin höjd några hundra som springer så långt regelbundet i det här landet. Som kan springa i flera dagar. Som lärt kroppen att jobba energisnålt under så lång tid att de flesta tycker att det borde vara ett sänggående och 8 timmars sömn nånstans där på mitten.
Det är nog därför den nya pulsklockan visar så mycket lägre kaloriförbrukning än den gamla klockan (som enbart beräknade på distans) och Matdagboken som antagligen använder samma schablon. På min vanliga 5km-runda skiljer det nästan 80kcal, och det är ganska mycket med tanke på att det redan från början bara rör sig om 391 kcal (Matdagboken). Nu har jag inte hunnit kolla, men om det skiljer lika mycket på milen bör jag med andra ord förbruka knappt 200 mindre på milen än schablonen tycker och 400kcal mindre på halvmaran.
Det anade jag i och för sig sen tidigare, men det var lite skönt att se siffror på det. Jag tänker fortfarande inte röra de kalorier jag motionerar för, om det inte är exceprionellt (som efter maran). För om en klocka kan ha fel kan två ha det. :-)
Vi använder cookies för funktion, analys och marknadsföring. Det innebär lagring eller åtkomst av data på din enhet eller webbläsare. Funktionella cookies är nödvändiga för att hålla våra tjänster säkra, förhindra missbruk av tjänsterna och för att se till att de alltid fungerar bra.