icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5999548
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
5 december 2014 18:56
14

Rolig dag!!!

Har haft en synnerligen spännande dag, mycket tack vare Bummlan :-)
Utan dig hade jag nog inte fått tag i färgkopparna till mina akrylfärger, men Claes Ohlson i Liljeholmen hade dem och där hade jag vägarna förbi idag. Hägersten ligger åt det hållet! Tack!! Tusen och tusen tack!

Men jag har i alla fall hunnit med lite nyheter, och en som fastnade var följande:

"Att det bara skulle vara margarin som innehåller kemikalier stämmer inte heller. När det exempelvis gäller halterna av aceton har de två smörsorterna som testats, Arla och Valio, högre halter än alla andra margarin och smörblandningar."

http://touch.metro.se/nyheter/sanningen-om-kemikalierna-i-margarin-och-smor/EVHnlc!A6TV6E53Q3DhU/

Om man väljer efter smak är det väl en sak, det säger jag inget om. Köp det som är godast (det gör jag).

Men de som inbillar sig att marganier är "kemikaliesoppa" blir nog lite ledsna att få se protokollet (det finns i länken ovan) eftersom smör var värre på vissa punkter och i bästa fall jämbördigt med margarin.

Och ingen av dem kom ens i närheten av gränsvärdena som satts upp.

Skrämselpropagandan lyckas bra har jag märkt dock, för det finns fortfarande de som tror att margarin innehåller plastkulor... Jag undrar verkligen var den myten kom ifrån, från början? Och varför lever den kvar? Bengt af Klintberg spekulerar kring det i boken Råttan i pizzan (1986) och teori är att ungefär samtidigt med de bredbara margarinerna lanserade Bofors en tandkräm som innehöll små plastkulor. En annan anledning till ryktet kan vara att om man tittar på margarin i ett mikroskop, kan de vatten-/mjölkdroppar som är emulgerade i fettet se ut som små runda kulor.

Fast de första margarinerna började tillverkas på 1800-talet, och det var före plastens tid.

Och för hälsans skull då?

Säg det. Det går att bevisa precis vad som helst med det underlag som finns just nu. Den som vill kan hitta stöd för att just den eller den produkten är bättre för hälsan, eller att just den där är sämre för hälsan. Det råder ingen konsensus, inte på långa vägar, och ju tvärsäkrare de låter ju mer misstänksam blir jag. Det antyder nämligen att de valt ståndpunkt och söker bekräfta den (jättevanligt), inte att de läst in sig på området och formulerat en teori utifrån det (mindre vanligt).

Hade det senare varit fallet hade de inte kunnat vara så tvärsäkra, underlaget är alleles för spretigt och motsägelsefullt för det.

Jag väljer det som smakar godast helt enkelt, i väntan på mer definitiva besked från vetenskapen. Det kaske är så att det kommer fram att varken smör eller margarin är människomat i slutänden, men då får jag ta ställning till det då.

Gillar

Kommentarer

  • 5 december 2014 21:39
    Bummlan

    Vi är roliga, du och jag :-) 

    Kallpressad rapsolja har jag för den nötiga smaken. Och grekisk olivolja är god. Sen har jag lite oljor för än det ena det andra. T o m sesam. Men som du säger, vissa saker ska bara stekas i smör. Svamp! Pannkakor är oätliga om de inte steks i smör. Kom förresten just på att om man steker proteinpannkakor i en rejäl klick smör och har sylt på så borde man få till en nästan pergfekt ISO-cirkel. Eller vad tror du?

    I det här hushållet har det inte funnits margarin eller Lätt & Lagom eller Becel eller nåt annat än smör och oljor och Bregott sen urminnes tider. Men inte av rädsla för plastkulor, utan bara för den goda smaken. Börjar avvika från standardvispgrädden till förmån för Keldas lättare varianter dock. Även Bummlor från mjölkbondssläkt kan ändra sig. Om än långsamt :-)

  • 5 december 2014 21:30

    hahahaha, jag är nog lite trött nu fört det där tyckte jag var jätteroligt!!! :D

    Raps är gott :-)
    Fast personligen föredrar jag nog om olivoljan är kvar i oliven, annars blir det så konstig smak tycker jag. Men åt var och en efter sin fason, fästmannen äter inte oliver så han får nöja sig med oljan. Kallpressad bättre för hjärtat än varmpressad, upphettad inte särskilt bra alls. Fast vill man kan man kombinera också, och få det bästa av alla världar :-)

    Vill minnas att man kan mildra den negativa effekten på olivoljan genom en liten klick smör i pannan. 

    Vissa saker går inte att steka i annat än smör, lök t ex. bara måste stekas i smör. Det får vara som det vill med smör/margarin-debatten, hjärthälsa och olja och hela balunsen. Lökringar ska jag ha stekta i smör, så det så :-)

     

  • 5 december 2014 21:24
    Bummlan

    Svensk rapsolja är svensk :-)
    Och skitbra för det svenska bönderna att man köper. Det finns ju olika stark smak av raps i oljan, och generellt kan man väl säga att ju billigare olja desto neutralare smak. Och den borde funka att göra pesto på. Och Västerbotten istället för parmesan funkar utmärkt. Tycker jag....
    Farmor och farfar var mjölkbönder, så jag är väl lite partisk.
    Men visst måste man få ha lite gott också, och inte alltid vara politiskt korrekt. Eller? frown

    Rapsoljan är ju bättre än olivolja att steka i. Jag vet bara att olivolja inte blir så hälsosam vid stark upphettning, men du kan säkert detaljerna yes

  • 5 december 2014 21:18

    Rapsolja är väl svenskt? Fast det kanske man inte kan göra pesto på? Å andra sidan kan jag inte göra pesto, så det löser sig :-)

    Jag har nog skåpet fullt av myter jag tror på, men jag försöker rota ut dem i takt med att jag hittar dem. Det svåra är att hitta dem :-)

     

  • 5 december 2014 21:15
    Bummlan

    Så glad att kunna vara till både nytta och nöje :-)

    Nä, det är verkligen konstigt hur mycket moderna (och gamla) myter vi lutar oss mot när vi ska göra vårra val. Jag har massor av såna, antar jag.

    Men vad det gäller fett i pannan och och på mackan, då väljer jag det som är godast. Och svenskt. Eftersom jag försöker hålla de svenska bönderna vid liv. Rätt eller inte, men man måste välja sina strider och jag har valt mitt. 

    UNDANTAG - ibland använder jag olivolja. Det är gott, men inte svenskt. Än. Men med tanke på växthusseffekten, vem vet vad framtiden har i sitt sköte :-)

  • 5 december 2014 23:48

    Tack världens bästa Bummla för att du lockat mig att skratta bort huvudvärken jag hade, och haft hela dagen! Du är bättre än Alvedon visar det sig :-)

    Hoppas det var en bra kalkon :-)

  • 5 december 2014 21:50

    Så är det nog :-)

    Olika oljor för olika saker helt klart, fast jag använder mest olivolja till hudsprickor på fötterna om jag ska vara ärlig. Men jag har en balja hemma i skafferiet åtminstone :-)

    Älskar Otalys havre-prylar, men det kan ju hänga ihop med att jag älskar havre. De har det mesta man kan behöva, utom möjligen havre"smör" ;)
    Snällare mot min mage också, som kan bli förskräckligt ledsen om det är för mycket av det goda. För mycket fullfettsgrejer ger mig gräslig kramp i magen helt enkelt. Det får vara hur gott det vill, jag grejar inte det utom i måttliga mängder. Njuta i små doser, försiktigt. Då slipper man ont :)

     

  • 5 december 2014 21:58
    Bummlan

    Olivolja ska visst vara bra för håret också. Hade en amason-kompis med kilovis med meterlångt hår som hon packade in i olivolja. På mig skulle det antagligen bara rinna av :-)

    Jag har också upptäckt Oatlys havreprylar och älskar dem. Älskar ju också havre. Havrebröd. Mumma! Och det är ju svenskt. Om vi nu ändå är inne på den bogen ;-)

    Jag tycker också att magen är lite lugnare utan mjölkprodukter. Tyvärr. Ren mjölk häller kära maken i sig till maten och jag fattar inte. Mjölk är mat och inte dryck. Tycker jag.
    Tänkte testa att göra havreglass i glassmaskinen. Det borde kunna bli hur bra som helst. Saffranglass. Med aroniasylt. Vilken hit! :-) 
    Och utan bråkig uppblåst ondig mage :-)

  • 5 december 2014 22:03

    Ja!! Vi tänker så lika! Jag sa just till mannen i huset att "endera dagen ska jag lära mig göra havreglass!" :D
    Med aroniasylt, absolut! :-)

    Farfar försökte lura i mig att man kunde ha öl i håret, men det tror jag inte på :-)
    Olivolja däremot, det låter logiskt på något vis. Fördomsfullt kanske, för jag har inga fakta som backar upp något av det :-)

     

     

  • 5 december 2014 22:09
    Bummlan

    Huskurer behöver inga fakta :-) Och, som vanligt, man ska aldrig underskatta placeboeffekten ;-)

    Jo öl i håret skulle man ha. Och citron. Och kamomill. Lite olivolja på det och man skulle kunna servera sig själv som sallad. laugh

    Visst finns det havergrädde? Då är det ju bara att köra på havreglassen. Jag tror jag gör't här i veckan.

    Har nu legat i soffan och tyckt synd om din älskling förresten. Stackar'n som inte tycker om oliver. Svarta kalamata som är så gott. Gröna däremot, har jag inte mycket till övers för. De gillar mannen i mitt liv. Får han köpa själv om han vill ha :-)

  • 5 december 2014 22:18

    hahaha ja det hade farfar hållit med om, han ansåg det bevisat eftersom han fått höra det av sin far eller mor. Det räckte med det som källhänvisning, "för det sa alltid di gamle" :-)

    Oja, havregrädde, Oatly iMat är himla god. Använder den som såsbas när jag gör brunsås och som bas i grytor och kalops. Så kan jag också äta rejäla portioner utan att få ledsen mage, då blir LG glad :D

    Han saknar dem inte, det vore mer synd om honom om han tvangs äta dem. Men mer åt oss i så fall :-)
    Jag är för närvarande såld på snackoliver med chili istället för vadetnuär de trycker in i oliverna i vanliga fall. Gröna tyvärr, så du kanske inte blir lika exalterad men jag smackar gott när jag får dem :-)
    Kan vara chilin som är så mumsig, Fontana är det iaf som gör dem.

     

     

  • 5 december 2014 22:26
    Bummlan

    Och vi vill att LG ska vara glad. Ska skicka ett tackmail till Oatly tror jag :-)

    Så är det väl att man inte saknar nåt man inte tycker om. Fast att inte tycka om oliver. Svarta eller gröna ;-) Jag tror inte jag ätit gröna på evigheternas evigheter. Har bara de där från 70-talet, små hårda med paprikaslamsa istoppade i sig, i minnet. Men de kanske har blivit mjukare och godare. Chilivariant låter spännande. Maken kanske kan få i julklapp, så kan jag nalla och testa. Så listig jag är!

    Jag är ju, som du konstaterade, umami-freak och har hittat nån slags färdig brushetta-kryddblandning som är bara proppad med umami. Strö sån över mosad avokado på knäcke, eller philadelphia (så jäkla osvensk) på knäcke. Eller en liten hög i handen som rakt in i truten. Det är godis i Bummlans smak det :-) 

  • 5 december 2014 22:37
    Bummlan

    Nu ska datorn kopplas ihop med tvn så maken oc jag kan titta på 3D-filmen Vikindom (som jag misstänker är en kalkon, men hoppas på att den binner lite på 3D-formatet).

    Tack, världens bästa LadyG, för en alldele ljuvlig fredagafton :-)

  • 6 december 2014 09:06
    Bummlan

    Bummlan - den kvinnliga motsvarigheten till Ipren-mannen :-)

    Det blev igen kalkon, jag gjorde ett smart val och gick isäng istället. Jag är fortfrande förvånad över det. surprise

    Hoppas du nu får en helt fantastisk dag med många skratt. Har du testat spegel på ullrullarna? Om du gör det vill jag se bilder på hur de beter sig :-)

Logga in för att skriva en kommentar.