Så fruktansvärt nöjd!!
Äntligen!
Det går banne mig inte fort när det gäller förändringar i fettprocenten, det måste jag ju erkänna men samtidigt är det ju egentligen det enda som betyder något. Att bli av med överskottsfettet på kroppen. Vikten är, om man ska vara noga, irrelevant. Ni minns säkert, Arnold i sina glansdagar som Mr Universum skulle haft ett BMI på över 35 men han var nog ensiffrig på fettprocenten på tävling.
Alltså har jag plockat fram måttband och bestämt mig för att inte misstro impedansvågen så mycket, utan faktiskt läsa vad den säger också. Och den har troget rapporterat, dag efter dag, att jag legat strax över 35% kroppsfett. Sakta, sakta har decimalerna skuttat nedåt. Ibland uppåt också, men oftast nedåt.
Så äntligen visade den 34,9% istället för något retfullt strax över 35%, och viktnedgången som bromsade ju igår tog fart idag igen. 79,1kg, retfullt nära 78 alltså. För säkerhets skull tog jag fram måttbandet och den visar ett par centimeter minus på alla fronter utom rumpan. Givetvis är rumpan det som är motsträvigast men så har det alltid varit. Den kommer att förbli stor och mullig så länge den bara kan, ända tills det inte finns något fett kvar någon annanstans att ta av. Då börjar kroppen ta av de depåerna också. Innan dess kommer jag varken ha bröst, runda kinder eller runda lår kvar.
Jag var på gång att balansera det med styrketräning, före Paula, jag jobbar vidare på det projektet nu. Teorin är att om man bygger benmuskler, ryggmuskler och överkropp så balanserar man utseendet på kroppen, om exempelvis rumpan ser stor ut. Punktförbränning fungerar inte, men löpning har en effekt på midjan som kommer att framhäva bakens storlek ännu mer (been there done that, cried a river).
Jag kan förstås inte undvika att träna baken, det vore dumt med tanke på hur viktig den är i löpningen. Men jag är akut medveten om att när man tränar muskler så växer de. Och är det något jag inte behöver så är det en växande bak. Men jag kan ju hoppas att styrketräningen påverkar fettförbränningen så pass att även rumpan krymper lite i fett innan jag börjar se utmärglad ut i ansiktet och runt halsen.
Jag tror inte på det, man kan inte påverka sin fettförbränning fullt så mycket, men hoppet är det sista som överger en mäniska sägs det ju
Gillar
Kommentarer
-
Att förbränna fett på specifika punkter är väl näst intill omöjligt , att bygga muskler där man vill kan också var svårt.
Jag ser en enorm skillnad på min kropp utifrån vad jag tränat / tränar. Den bästa för mig kombinationen har varit cykla och simma där jag både fått en ok fettförbränning och bra muskler armar och lår ( dock lite stor över axlarna)
Kroppen har blivit proportionerlig , men något som försvinner på mig är mina bröst.....aldrig kan man vara helt nöjd
-
Om jag skulle träna som alla andra marathonlöpare, dvs 99% löpning, skulle jag se ut som en rumpa på två ben.
Överkroppen skulle tyna bort fullständigt, rumpan bibehåller sin rondör och eventuellt blir benen pinniga.
Det är därför jag tränar så mycket överkropp också, särskilt rygg. Latsen får jobba hårt, om man tränar dem riktigt tungt breddar man ryggen och kan ge kroppen lite bättre proportioner. Latsdrag i maskin och rodd kör jag just nu, jag är för tung och för svag för pullups :-)
Betvivlar att bänkpressen kommer att göra något för brösten, men muskler i sig är ju inte helt fel. De förbränner ju kalorier om inte annat, så nytta gör de ju
Om axlarna vore smalare skulle underkroppen se större ut, istället för timglas skulle det bli päron och då skulle baken se ännu större ut! Har också breda axlar, vissa linnen kan jag inte ha för då ser jag ut som en förrymd hockeyspelare
Senast uppdaterad 30 oktober 2018 10:53
-
Hmm, det här är nog rena grekiskan för mig oh jag ska nog akta mig för att försöka begripa det för mycket för med mina nördtendenser skulle jag nog kunna snöa in helt på fettprocent och muskelutveckling. Men roligt att du är nöjd och att utvecklingen går åt det håll du vill oavsett mätmetod!
-
Arrietty, det är superlätt att nörda ner sig med hjälp av excel
Att jag känner skillnader i hur kläderna sitter och hur kroppen känns när jag joggar är mest ett bevis på det excel redan påtalat
-
Grattis till framgången! Intressant! Så löpning påverkar midjan? Brösten är ajöss och goodbye för min del, liksom rumpan. Den är helt platt (det enda min man faktiskt beklagat lite försiktigt) och jag får träsmak väldigt fort av att sitta på hårda stolar..
Jag börjar tvivla på om det verkligen går att bygga upp muskler och forma om kroppen när man fyllt 68, men jag har ju sett bilderna på den 81-åriga superkvinnan... Kan hon så kan jag, kan man ju tycka.
Styrketräningen ska få en ordentlig chans i höst. Jag är stark i baken och låren, gör lätt djupa squats tex, fast utan tyngder. Det blir ingen riktig kvalitet eller kontinuitet på styrketräningen här i båten. Jag kör lite gummiband då och då, jag inser ju att det inte räcker.
Alla mina resterande fettdepåer sitter på magen inuti de numera sladdriga resterna av forna bilringar. Det ska bli intressant att komma hem till min våg och kolla fettprocenten. Sist, 1 september, var det 31,3 % och muskler 33,1 %. Men om allt fett sitter runt magen, så har alla muskler koncentrerats till benen, där är jag verkligen stark.
-
Tack seglar67! Ja även vi viktstabilitet har man observerat en minskning av det viscerala bukfettet, så även om man inte går ner i vikt så omfördelar resurserna kan man väl säga. I den här studien kom de fram till att ju tuffare klonditionsträning ju mer visceralt fett förbrändes:
"RESULTS:
Nine randomized control trials and seven non-randomized control trials were selected. In most of the studies, the subjects performed aerobic exercise generating 10 METs x h/w or more. Among all the selected groups (582 subjects), visceral fat decreased significantly (P<0.05) in 17 groups during the intervention, but not in the other 4 groups. There was no significant relationship between METs x h/w from aerobic exercise and %DeltaVF/w in all the selected groups. However, when subjects with metabolic-related disorders were not included (425 subjects), METs x h/w from aerobic exercise had a significant relationship with %DeltaVF/w (r=-0.75). Moreover, visceral fat reduction was significantly related to weight reduction during aerobic exercise intervention, although a significant visceral fat reduction may occur without significant weight loss.
CONCLUSION:
These results suggest that at least 10 METs x h/w in aerobic exercise, such as brisk walking, light jogging or stationary ergometer usage, is required for visceral fat reduction, and that there is a dose-response relationship between aerobic exercise and visceral fat reduction in obese subjects without metabolic-related disorders."
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17637702
"These data suggest that aerobic exercise is central for exercise programmes aimed at reducing visceral adipose tissue (VAT), and that aerobic exercise below current recommendations for overweight/obesity management may be sufficient for beneficial VAT modification. Further investigation is needed regarding the efficacy and feasibility of multi-modal training as a means of reducing VAT."
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21951360
Det är det fettet, mellan organen, som är det farliga. Volangerna, underhudsfettet, är inte alls lika farligt som fettet som sakta stryper organen och det kan man ha fastän man är normlaviktig. Termen "smalfet" brukar förekomma i styrketräningskretsar, dvs personer som hårdbantar bort en massa kilon utan att träna, och därmed också bantar bort sina muskler. Ett effektivt sätt att verkligen sänka sin ämnesomsättning då muskelmassa förbränner mer än fettmassa.
68 är inte alls för sent att börja träna, eller lägga på sig muskler. Däremot kan det behövas lite mer strategi och respekt för att kroppen återhämtar sig annorlunda än hos en 20-åring exempelvis. Det blir viktigare att faktiskt lyssna på kroppen också, som tjogoåring kan man blåsa på och göra nästan lite som man vill, kroppen är rättt tuff i den åldern och står pall för det mesta men redan i medelåldern börjar man märka att så inte längre är fallet. Det är då det gäller att vara smartare, inte hårdare och med självkännedom kommer man väldigt långt
Kanske är det så att bristen på självkännedom i ungdomen vägs upp av kroppens förmåga att absorbera dumheter? Vild teori ounderbyggd som skulle vara festlig att undersöka, om jag hade varit forskare
Senast uppdaterad 31 oktober 2018 10:48
-
Intressant, även om jag inte fattar förkortningar och siffror. Men Light jogging förstår jag.😊 Återhämtning är viktigt, och går ofta av sig själv numera eftersom jag kan bli väldigt matt och trött dagen efter en hård ansträngning. Min klocka anger ju tid för recovery efter ett pass, och jag har ofta häpnat. Va? 43 timmar efter en joggingtur? Men klockan kanske tar hänsyn till min ålder.
Förresten, en fråga! Hur vet man om man har för mycket fett runt sina inte organ? Det låter ju lite läskigt att man kan vara smalfet!
Senast uppdaterad 31 oktober 2018 15:20
-
43 timmar låter lite mycket för lätt jogging, om jag ska vara petig men om klockan är relativt ny kan den fortfarande hålla på och kalibrera sig efter dig. Men har du haft den ett tag är det kanske mer troligt att du hade lite högre puls under passet än vanligt, inget som du märkte själv men som klockan reagerade över. En sån sak som lite högre temperatur, varmare jacka eller för lite vätska på dagen kan påverka, så man ska inte ta det den säger allt för allvarligt. Självkännedom slår teniken, varje dag
Logga in för att skriva en kommentar.