icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992313
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
17 september 2014 20:22
15

Sötningsmedel kan VISST orsaka diabetes

Nya rön, publicerade för några timmar sedan. Helt ny studie, ny vinkel på det hela:

"Vad forskarna bakom den nya studien har upptäckt är att konstgjorda sötningsmedel, trots att de inte innehåller socker, ändå har en effekt på kroppens förmåga att hantera sockerhalten i blodet, alltså glukos.

– Det är ett väldigt intressant resultat. Det är en helt ny upptäckt som de här forskarna har gjort. Vetenskapligt är det en mycket välgjord studie, säger Nils Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket och forskare inom klinisk mikrobiologi.

Det som forskarna bakom studien gjorde var att utfodra möss med vatten som smaksatts med tre mycket vanliga sötningsmedel – sackarin, sukralos och aspartam. Mängden sötningsmedel höll sig inom gränsvärdena för vanliga livsmedel med konstgjorda sötningsmedel. Samtidigt fick en kontrollgrupp möss i stället vanligt vatten som dryck.

Vad forskarna sedan kunde se var att mössen som kontinuerligt klunkade i sig det konstgjort sötade vattnet utvecklade glukosintolerans – till skillnad från mössen som drack vatten. Försöket upprepades flera gånger, med samma resultat."

Sötningsmedel kan orsaka diabetes

Så nu vet man det. Fast det mest intressanta i hela artikeln är följande citat:

"– Vi har flera kilo levande mikroorganismer i tarmen och de har också en ämnesomsättning. Det har i den här studien visat sig att de kan metabolisera, alltså ta upp och använda de här sötningsmedlen, och att det sedan leder till en effekt på glukosbalansen i kroppen, säger Livsmedelsverkets Nils Gunnar Ilbäck."

Så även om vi inte från början kan få ut någon energi ur sötningsmedel kan vår sinnrika och anpassningsbara kropp lära sig omvalda kemikalierna till energi.

Spännande, lite läskigt och lärorik. Nutrition slutar aldrig vara spännande verkar det som :-)

Gillar

Kommentarer

  • 17 september 2014 20:35

    Jag har jämt sagt. Kommer aldrig att dra in konstsötat i mitt hushåll. Och det tänker jag hålla.

  • 17 september 2014 20:36

    Låter som det allra bästa valet :-)

  • 17 september 2014 21:02
    lflickan

    Nutrition är sjukt spännande. :)

  • 17 september 2014 21:04

    Hade det varit mer på tapeten med kost och näringslära när jag pluggade hade jag nog valt det istället för journalistik, det är sjukt roligt att lära sig om kroppen och hur det fungerar - och man är aldrig fullärd!

  • 17 september 2014 21:08
    lflickan

    Jag vill lära mig så mycket jag bara kan om det, synd bara att det mesta är högskolestudier...

  • 17 september 2014 21:12

    Du kan inte ta enstaka kurser, eller blir det dyrt?

  • 17 september 2014 21:14
    lflickan

    Problemet är väl mest att jag och högskolans tänk inte riktigt går ihop sig. Även om jag ändå funderat på att läsa lite kurser. Vill lära mig mer. Tyvärr får jag börja om från början då jag inte har några högskolepoäng, så vet inte om det känns värt det.

  • 17 september 2014 21:16

    Åh, intressant!! Tack för att du delar :-)

  • 18 september 2014 09:31
    Lilltuss

    Inte förvånad. 

    Tror det är insulinutsöndringen som är boven. Det verkar vara allmänt känt att man får insulinutsöndring när man får blodsockerhöjning. Det verkar dock INTE vara så känt att man kan få insulinutsöndring även utan blodsockerhöjning. Som när man dricker light läsk...  

  • 18 september 2014 10:02
    cabass
    Är alla sötningsmedel lika farliga? En del är väl syntetiskt framställda och Stevia är ju naturligt. Att Aspartam inte är så bra visste man ju, men är det nån som vet hur det är med Stevia?
  • 18 september 2014 10:04

    De kollande bara effekten på sackarin, sukralos och aspartam hos möss och människor. Stevia däremot är otestat fortfarande.

     

  • 18 september 2014 11:27
    cabass
    Tack Lady G
  • 18 september 2014 12:25
    lflickan

    Jag är inte helt säker men är inte Stevia som används ibland framställt syntetiskt också?

  • 18 september 2014 12:40

    De flesta produkter som använder Stevia som sötningsmedel är sötade med steviolglykosider, inte steviablad. Bladen ger 30-40ggr mer sötma än socker, steviolglykosiderna 300ggr mer så det är inte så naturligt som de flesta vill tro. Egentligen inte mer naturligt än något annat sötningsmedel.

    Ta bara en sådan sak som extraheringen.  Löven blandas med butanol eller isubutanol eller i sämre fall med bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen. Man ska vara extremt noga med vilket märke man väljer och ta reda på vilken extraheringsprocess de valt, hur de renat produkten och vilka andra kemikalier de eventuellt använt vid tillverkningen. Det finns bra märken också, men det finns betydligt fler som inte är bra! Många scharlataner och schakaler som vädrat morgonluft...

    http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3275
    http://sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120515&art=1561&tem=3

  • 18 september 2014 21:31
    Lilltuss

    Spännande fråga - om Stevia... Det verkar inte trigga insulinutsöndring i alla fall...?

    http://www.kostdoktorn.se/tommy-testar-stevia-och-ketoner

Logga in för att skriva en kommentar.