Sötningsmedel kan VISST orsaka diabetes
Nya rön, publicerade för några timmar sedan. Helt ny studie, ny vinkel på det hela:
"Vad forskarna bakom den nya studien har upptäckt är att konstgjorda sötningsmedel, trots att de inte innehåller socker, ändå har en effekt på kroppens förmåga att hantera sockerhalten i blodet, alltså glukos.
– Det är ett väldigt intressant resultat. Det är en helt ny upptäckt som de här forskarna har gjort. Vetenskapligt är det en mycket välgjord studie, säger Nils Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket och forskare inom klinisk mikrobiologi.
Det som forskarna bakom studien gjorde var att utfodra möss med vatten som smaksatts med tre mycket vanliga sötningsmedel – sackarin, sukralos och aspartam. Mängden sötningsmedel höll sig inom gränsvärdena för vanliga livsmedel med konstgjorda sötningsmedel. Samtidigt fick en kontrollgrupp möss i stället vanligt vatten som dryck.
Vad forskarna sedan kunde se var att mössen som kontinuerligt klunkade i sig det konstgjort sötade vattnet utvecklade glukosintolerans – till skillnad från mössen som drack vatten. Försöket upprepades flera gånger, med samma resultat."
Sötningsmedel kan orsaka diabetes
Så nu vet man det. Fast det mest intressanta i hela artikeln är följande citat:
"– Vi har flera kilo levande mikroorganismer i tarmen och de har också en ämnesomsättning. Det har i den här studien visat sig att de kan metabolisera, alltså ta upp och använda de här sötningsmedlen, och att det sedan leder till en effekt på glukosbalansen i kroppen, säger Livsmedelsverkets Nils Gunnar Ilbäck."
Så även om vi inte från början kan få ut någon energi ur sötningsmedel kan vår sinnrika och anpassningsbara kropp lära sig omvalda kemikalierna till energi.
Spännande, lite läskigt och lärorik. Nutrition slutar aldrig vara spännande verkar det som :-)
Gillar
Kommentarer
-
Jag har jämt sagt. Kommer aldrig att dra in konstsötat i mitt hushåll. Och det tänker jag hålla.
-
Låter som det allra bästa valet :-)
-
Nutrition är sjukt spännande. :)
-
Hade det varit mer på tapeten med kost och näringslära när jag pluggade hade jag nog valt det istället för journalistik, det är sjukt roligt att lära sig om kroppen och hur det fungerar - och man är aldrig fullärd!
-
Jag vill lära mig så mycket jag bara kan om det, synd bara att det mesta är högskolestudier...
-
Du kan inte ta enstaka kurser, eller blir det dyrt?
-
Problemet är väl mest att jag och högskolans tänk inte riktigt går ihop sig. Även om jag ändå funderat på att läsa lite kurser. Vill lära mig mer. Tyvärr får jag börja om från början då jag inte har några högskolepoäng, så vet inte om det känns värt det.
-
Åh, intressant!! Tack för att du delar :-)
-
Inte förvånad.
Tror det är insulinutsöndringen som är boven. Det verkar vara allmänt känt att man får insulinutsöndring när man får blodsockerhöjning. Det verkar dock INTE vara så känt att man kan få insulinutsöndring även utan blodsockerhöjning. Som när man dricker light läsk...
-
Är alla sötningsmedel lika farliga? En del är väl syntetiskt framställda och Stevia är ju naturligt. Att Aspartam inte är så bra visste man ju, men är det nån som vet hur det är med Stevia?
-
De kollande bara effekten på sackarin, sukralos och aspartam hos möss och människor. Stevia däremot är otestat fortfarande.
-
Tack Lady G
-
Jag är inte helt säker men är inte Stevia som används ibland framställt syntetiskt också?
-
De flesta produkter som använder Stevia som sötningsmedel är sötade med steviolglykosider, inte steviablad. Bladen ger 30-40ggr mer sötma än socker, steviolglykosiderna 300ggr mer så det är inte så naturligt som de flesta vill tro. Egentligen inte mer naturligt än något annat sötningsmedel.
Ta bara en sådan sak som extraheringen. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller i sämre fall med bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen. Man ska vara extremt noga med vilket märke man väljer och ta reda på vilken extraheringsprocess de valt, hur de renat produkten och vilka andra kemikalier de eventuellt använt vid tillverkningen. Det finns bra märken också, men det finns betydligt fler som inte är bra! Många scharlataner och schakaler som vädrat morgonluft...
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3275
http://sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120515&art=1561&tem=3 -
Spännande fråga - om Stevia... Det verkar inte trigga insulinutsöndring i alla fall...?
Logga in för att skriva en kommentar.