Soppa igen
Nu var jag där igen, med mina soppor. Men nu har jag börjat lägga in dem som recept i matdagboken, för analys och genomgång. Det verkar som att de flesta recept på soppa som jag kan är, helt ofrivilligt, lågkolhydratsrecept. Med tanke på energifördelningen ramlar de in på högfettskost till och med.
Jag börjar se ett samband mellan min regelbundet upprörda mage och mina soppvanor. Helt säker kan jag inte vara, jag har egentligen bara två observationer att basera min slutsats på men det är betydligt mer än jag hade förra veckan. Nånstans trodde/hoppades jag nog allt att "det är ju inte så mycket, bara en skvätt egentligen" men så lätt lurar man inte gallan.
Tänk om, tänk rätt helt enkelt.
Det måste finnas en matlagningsgrädde som kan smaksätta soppan, för grädden bidrar med enormt mycket smak, men samtidigt skona min stackars mage. Oatly iMat smakar för mycket havre för det här, annars hade jag tagit det. Det ska ju helst vara så få tillsatser som möjligt dessutom, därav att jag använder vanlig grädde (det har bara en ingrediens om det är äkta vara: grädde).
Ibland blir jag trött. Men alternativet, börja stångas med vården igen, orkar jag inte med. Det är lättare att lägga om matvanorna, styra undan från det som gör magen upprörd. Även om det i sin tur betyder att jag kanske får släppa lite på "tillsatsförbudet" lite. Jag ska kolla vad som finns i alla fall, i "lättgrädde"-träsket.
Något som passar en lättstött, fettkänslig mage måste det ju finnas.
Kommentarer
-
Har testat det redan och det blir så vattnigt i soppan med mjölk, så jag tänkte testa med mellangrädde istället. Den som Arla säljer innehåller bara en enda tillsats, karragenan (utvinns ur en rödalg) som har stämplats av WHO som ofarlig. Man kan köpa den på Hemköp eller på nätet (hos Veganlife), det tycker jag nog är ganska okej. Den innehåller inget jag inte redan har hemma åtminstone.
-
Kan tipsa om sojagrädde. http://www.alpro.com/se/produkter/vaxtbaserad-graddvarianter/soja-matlagningsgradde
-
Har du provat laktosfri? Den använder jag och min mage accepterar den men inte vanlig.
-
Oh, det måste jag testa! Det kanske skulle kunna fungera, det har jag aldrig provat faktiskt!
-
Och att reda soppan istället för grädde är förstås inte att tänka på i LCHF-tänket? För att få mina soppor tjockare har jag i bönor, linse eller kikärter som är mixade, men nu är ju inte jag någon LCHF:are så jag bryr mig mer om kalorier än kolhydrater. Även mixad broccoli "tjockar" soppan ...
-
LissaLo, det får du gärna visa någon sorts källa på. WHO har studerat den där stackars algen både framlänges och baklänges utan att komma fram till något annat än att den är ofarlig.
Arrietty, jag följer inte LCHF, däremot är det svårare att reda soppan i en SoupMaker :-)
Logga in för att skriva en kommentar.