icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5989485
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
12 september 2013 11:40
2

Stora skillnader i salthalten

[FET]"Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har granskat salthalten i hundratals livsmedel i svenska butiker. Granskningen visar att det finns mer än dubbelt så mycket salt i vissa livsmedelsprodukter jämfört med andra produkter av samma slag." [/FET] En sak som är värt att notera är att det är hel- och halvfabrikat de pratar om. Om man till största delen lagar sin egen mat på bra råvaror, äter måttliga mängder charkuterivaror och är sparsam med brödkonsumtionen och restaurangmat är saken en helt annan. Då gäller förmodligen inte saltvarningen alls. [KURSIV]"– Fem gånger mer salt i Lidls potatismos än i Icas. Tre gånger så mycket salt i Coops Branflakes som i Willys Garant. Nästan dubbelt så mycket salt i rökt Lönnebergaskinka som i ICAs och Coops skinka. Dubbelt så mycket salt i Citygross pytt i panna som i Coops. Det är stor skillnad på hur mycket salt det är i olika varumärken, fortsätter Louise Ungerth."[/KURSIV] Det är ganska mycket salt faktiskt, tillräckligt för att påverka hälsan i det långa loppet och det nämner de faktiskt i artikeln också. [KURSIV]"Det har konstaterats att för mycket salt i maten kan bidra till högt blodtryck och därmed ökad risk för stroke och hjärt- och kärlsjukdom. Även barn som får i sig för mycket salt kan få högt blodtryck längre fram i livet. Enligt hälso- och livsmedelsmyndigheter i Sverige och internationellt bör vi inte äta mer än 5-6 gram salt per dag, men vi äter i genomsnitt dubbelt så mycket. Nästan 80 procent av det salt vi får i oss kommer med maten vi köper i butik och äter på restaurang."[/KURSIV] Det framgår fortfarande inte att det är hel- och halvfabrikat de pratar om, inte förrän i sista stycket: [KURSIV]"– Vi lägger oss inte i hur mycket salt folk äter. Gillar man salt mat är det bara att ta fram saltkaret. Vad vi är negativa till är att hel- och halvfabrikat innehåller så mycket salt, och att vi får i oss mycket salt utan att kunna göra något åt det. Nu gäller det för livsmedels- och restaurangbranschen att kavla upp ärmarna och steg för steg sänka salthalten i maten, precis som man har gjort i andra länder, säger hon."[/KURSIV] Källa: [LANK]http://foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/2401-stora-skillnader-pa-saltinnehall-i-likartade-produkter[/LANK] Allra mest intressant är det dock att titta igenom deras rapport själv, den hittar man på Konsumentföreningens hemsida: Pressrummet: [LANK]http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Senaste_nytt/Pressmeddelande-fran-KfS/[/LANK] PDF:en i sin helhet: [LANK]http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Global/Konsument%20och%20Milj%c3%b6/Rapporter/Salt%20i%20maten_KfS_rapport_med%20bilaga_final.pdf[/LANK] För min del hittade jag bara två saker som vi använder på listan, smör och mjölk. Och inte ens det har vi hemma jämt eftersom jag inte dricker mjölk, äter smörgås ytterst sällan och föredrar rapsolja eller olivolja till matlagningen... Resten av listan är helt ointressant för min del.

Kommentarer

  • 12 september 2013 20:41
    maemal
    Tacka vet jag redig hemlagad mat!
  • 12 september 2013 20:42
    Ja, verkligen!

Logga in för att skriva en kommentar.