Tillsatserna i hetluften igen
Om ni liksom jag gått ifrån halvfabrikat och färdigmat, börjat göra mer från grunden och gett livsmedelsindustrin fingret så mycket som möjligt är ni inte heller förvånade över de senaste rönen. Nu är det emulgeringsmedel som är i blåsväder, dvs sånt de tillsätter i t ex majonnäs för att kunna fuska med ingredienserna utan att den skär sig eller i glass för att den ska bli mjuk direkt från frysen. Färdiga såser, dressingar, soppor, nästan alla industritillverkade bakverk och frysta färdigrätter innehåller emulgeringsmedel.
Forskarna är försiktigare än Svenska medier i sina uttalanden, men både immunologen Andrew Gerwitz och medförfattaren och mikrobiologen Benoit Chassaing som gjort studien undviker i större utsträckning emulgeringsmedel där det går, även om de inte strävar efter att eliminera kemikalien helt.
"But the findings have been enough to convince Gewirtz and co-author Benoit Chassaing, a microbiologist at Georgia State, to start checking the labels of the foods they buy, although both say they are not trying to eliminate emulsifiers entirely. It is not easy to find emulsifier-free food, Gewirtz says, and products marketed as 'organic' are just as likely to contain these agents. “When it comes to people making their own decisions, between our studies and others out there, it’s better to eat less processed food,” he says."
http://www.nature.com/news/food-preservatives-linked-to-obesity-and-gut-disease-1.16984
Ja, de kanske är försiktiga i sina uttalanden. De är forskare, de måste vara återhållsamma och lämna de braskande rubrikerna åt medierna.
Jag tänker inte kasta ut vare sig potatismjöl, vetemjöl, gelatin eller pektin för det (de är också emulgeringsmedel). Men jag bannlyser E466 och E433 eftersom det var de två substanserna de primärt testade i studien, och som hade mätbart negativ effekter.
Gillar
Kommentarer
-
Förvånar mig inte alls. Bra att det tas upp.
-
Jag har kastat ut både potatismjöl och vetemjöl, pga att de är så fyllda med värdelösa kolhydrater ..
Men som du så har jag också dissat halv och helfabrikat en längre tid, väljer ekologiskt och närproducerat så mycket jag kan
-
Patzy, för dig är de värdelösa möjligen men inte för mig. Men åt var och en efter sin fason, jag förbehåller mig rätten att forsätta äta av allt, bara inte jämt eller ohämmat :-)
Visst blir man förbannad på att det ska fuskas och tas genvägar precis överallt??
-
Ja, usch fy jag köper ingen färdig mat alls om vi inte till det räknar djupfrysta grönsaker som jag köper ibland p gr a att det går lite snabbare. Fniss jag är ju pensionär
Jag tycker att det är riktigt illa att alla dessa tillsatser tillåts, det kommer bevis efter bevis på att de inte är bra men ändå får det fortsätt. Industrin använder väldigt mycket pengar på lobby verksamhet då detta kan fortsätta.
-
Håller med till 100% Tita, jag är iofs inte pensionär men jag tar lite extra tid i helgerna för långkok och tar mig hellre tiden att laga riktig mat nu än tvingas ta mig tid att vara sjuk senare. För jag är helt övertygad om att man blir sjuk, förr eller senare, av halv- och helfarbikaten. Har man tur och har bra fysik blir det senare, men sjuk blir man.
Tittar t ex nästan aldrig på TV i gengäld (jag hinner inte), men vad jag hört över fikat så missar jag inget särskilt :-)
Logga in för att skriva en kommentar.