icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5990644
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
30 maj 2012 22:50
2

Torsk i ugn, bilvård och umami

Det är fasligt vad torsk i ugn är gott. Den här gången varierade jag receptet genom att lägga en burk avrunna räkor på den delade fisken innan jag hällde creme fraiche-röran (creme fraiche, riven parmesanost och svartpeppar) över och lät fisken stå i 225 grader varm ugn i 25 minuter ungefär. Det var så lång tid det tog för potatisen att koka klart, jag kunde iofs ha lagt folie över på slutet för det blev aningen mörkt. Men smaken var det inget fel på och allt gick åt. Jag är fascinerad, för jag vet att jag åt 100g torsk, 30g räkor, 1dl fraiche och ca 1dl riven parmesan av det jag gjorde (1/4-del av receptet) och resten satte älsklingen i sig. Han älskade verkligen den fisken, så till den milda grad att han nästan åt sig olycklig. Bra att veta, jag misstänker att det är smaken av parmesan han gillar (umami) :-) Om du också gillar smaken av umami kanske du gillar någa av följande umamirika livsmedel: [PUNKT] Kombu, flera sorter (alg/kelp) [PUNKT] Sardiner [PUNKT] Makrill [PUNKT] Tonfisk [PUNKT] Torsk [PUNKT] Räkor [PUNKT] Bläckfisk [PUNKT] Ostron [PUNKT] Musslor [PUNKT] Biff [PUNKT] Griskött [PUNKT] Kyckling [PUNKT] Tomater [PUNKT] Svamp [PUNKT] Sojabönor [PUNKT] Parmesan [PUNKT] Grönt Te Alger innehåller klart mest umami, näst efter de olika sorternas alger (Makokombu, Rausu, Hidaka, Naga, Nori, Wakame) kommer parmesanost. Varför så många gillar umami gissar vetenskapen vilt om. En förklaring skulle vara att umami signalerar att något är proteinrikt och därmed viktigt för oss att äta. Vi ska alltså ha utvecklat en smak för umami av överlevnadsskäl, på samma sätt som mänskligheten i stort har en förkärlek för sött. Umami är förutom en grundsmak också en naturlig smakförstärkare, glutamat. Syntetiskt framställd kallas den mononatriumglutamat (E-nummer: E 620-640) och finns i ett flertal varianter. Huruvida det är hälsosamt eller ej låter jag andra debattera, om man lagar mat med fisksås, ostoron, musslor och buljong kommer man att tillsätta en faslig massa naturlig glutamat. Men man kan ju komma ihåg detta: Natriumglutamat ger en mycket kraftig umami och man tillsätter den därför i mängder av halvfabrikat, färdigmat och kryddblandningar för att göra smaklös och ointressant mat mer spännande. Då kan man ju fundera på hur hälsosam maten i sig är och vilka råvaror den är gjord på, oavsett om glutamaten i sig har bieffekter eller ej. För säkerhets skull undviker jag alla former av kostgjord glutamat, eftersom det inte finns något säkert eller entydigt bevis för att det ska vara ofarligt. Så jag fäller hellre än friar. Vilket för övrigt gäller de flesta andra konstiga tillsatser, smakförstärkare, konstistensgivare och sötningsmedel. Kan jag inte uttala det eller köpa det på närbutiken (som potatismjöl t ex, som ju faktiskt är en konstistensgivare, modifierad stärkelse kallas det i listorna) så köper jag inte livsmedlet i fråga. Det förhållningssättet har gjort att jag köper ytterst få halvfabrikat, inga helfabrikat och väldigt mycket färska livsmedel. Det blir dyrare att äta, men jag inbillar mig att jag mår bättre. För varför skulle jag tanka kroppen med sekunda bränsle när jag inte skulle tanka bilen med dålig bensin? En sista tanke för kvällen: Varför besiktigar folk bilen en gång om året och kör den till service ideligen - en bil kan man ju alltid laga eller köpa ny - men hälsoundersökning, årlig kontroll av sin egen hälsa är det i princip ingen som gör? Trots att kroppen inte är utbytbar, svårlagad och unik. [FET]Är bilen viktigare än kroppen?[/FET]

Kommentarer

  • 30 maj 2012 23:12
    Jag har funderat på den där sista biten, om besiktning, några gånger. Inte bara att det är bra för ens egen skull, men jag tror att om man skulle organisera det så skulle vi nog slippa vårdköer och överarbetade läkare/sköteskor.
  • 30 maj 2012 23:15
    Tänk om fler kollade kolesterolet, blodvärden, fasteglukos och sånt lite oftare. Då skulle man antagligen kunna fånga upp massor av "blivande vårdtagare" och mota Olle i grind. Mycket billigare att förebygga än försöka bota - och allt går inte att bota. Jag ve tinte riktigt varför vi har en vårdapparat som nästan enbart ägnar sig åt sjukvård när friskvård vore så mycket mer effektivt?

Logga in för att skriva en kommentar.