icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5990984
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 mars 2012 10:58
7

Träna dig fri från smärta?

Jag snodde det mest intressanta, ur min synvinkel, från artikeln i SvD: [KURSIV]"I sin nya bok Hjärnkoll på värk och smärta berättar hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh om de senaste forskningsrönen, hur smärta och värk fungerar och vad man kan göra åt den. Ett centralt budskap är att försöka bättra på kroppens (hjärnans) egen förmåga att minska smärta. Det handlar, för att tala ”Martin Ingvarska”, om att gymnastisera smärthämningssystemet."[/KURSIV] Ja, det är det alla löpare gör när vi pressar oss igenom den sista intervallen, den sista kilometern eller slutspurten. Bara lite till, bara lite lite till. [KURSIV]"Muskelträning är en väg till hjärnans smärthantering. Det perifera smärtsystemet i musklerna samverkar med det centrala i hjärnan. – Att träna kan kännas oöverstigligt om man lider av mycket smärta, men det gäller att komma över tröskeln. Sedan är det viktigt att man är uthållig. Det tar tid innan effekten kommer, säger Gunilla Eldh."[/KURSIV] Tålamod (denna irriterande dygd) verkar vara en nyckelkomponent ganska ofta, oavsett vad vi ska ta oss för. [KURSIV]"Hjärnkoll-författarna rekommenderar bitter medicin: Gå emot smärtan så kommer du ut i andra änden av tunneln. Våga träna fast det gör ont. Håll fast i din avslappningsträning. Ritualiseringen, schemaläggningen, är en viktig del. För det gäller att man tar sig själv och sina åtgärder på allvar. Det är så du kan uppnå en skillnad i aktivitet i hjärnans smärtcentrum, manar Martin Ingvar och Gunilla Eldh."[/KURSIV] Källa: [LANK]http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/hjarnan-basta-verktyget-mot-varken_6938933.svd?adapt_wid=sc_svd_w2&adapt_group=1&adapt_ma=0&adapt_mp=0&fcId=4[/LANK] Intressant läsning tyckte jag, som faktiskt känner igen en hel del av det här från mig själv. Hjärnan är otroligt anpassningsbar. Förväntar man sig att något ska göra ont gör det troligtvis det. Slappnar man av gör det mindre ont.

Kommentarer

  • 21 mars 2012 11:51
    helt klart intressan och jag ska läsa hela artikeln så fort jag konstruerat ett födelsedagstal i en svenska uppgift :) En tanke som slog mig direkt är att en del smärta kan lindras av att man tränar upp muskulaturen. En dålig höft kan avlastas genom starkare kringliggande muskulatur, en svankig korsrygg genom hållningsträning och starkare magmuskler. Många gånger tar man en värktablett när man kanske borde ta en promenad eller göra situps istället.
  • 21 mars 2012 11:55
    Jag tror absolut du har en poäng där, om man stärker kroppen tål den mer helt enkelt. Smärta kan vara ett tecken på att något är svagt också, och då vilar man inte bort det. Jag behöver bara se till mig själv, jag vet att jag har svagt vänsterben men så länge jag är envis och tränar vänstersidan lika mycket som höger så blir kroppen mer balanserad och då slipper jag de muskelinflammationer och spänningsvärken som kommer av snedbelastade muskler som jobbar i konstiga vinklar. Där hade jag iofs ovärdeelig hjälp av sjukgymnasten jag gick hos, det var hon som pekade ut mina svaga punkter.
  • 21 mars 2012 12:00
    Troxii
    Intressant :)
  • 21 mars 2012 12:03
    Jo tack, jag har varit hos sjukgymnasten och fått mina svaga punkter utpekade jag med :D Som att jag har dålig balans för att vristerna är för klena och att mina muskler på höfternas utsida är för korta och svaga samt att den inre, vågräta magmuskeln inte verkar ha varit aktiverad på år och da`r ;) Träningsschema medföljde på köpet!
  • 21 mars 2012 12:07
    När första överraskningen och chocken lagts sig över att få höra hur det [KURSIV]verkligen [/KURSIV]ligger till så blir åtminstone jag tacksam för att de finns och att jag får ta del av deras expertis. Även om det innebär att jag måste bita i en del sura äpplen och göra övningar jag inte är road av :-) Men för att kunna göra det jag älskar [KURSIV]måste [/KURSIV]jag ta itu med det tråkiga också.
  • 21 mars 2012 12:57
    Ja men visst är det bra att få hjälp! Även om det känns lite fånigt att göra vissa av övningarna ;)
  • 21 mars 2012 15:07
    Ligger nog mycket i det. Hjärnan är en överlevnadsexpert och kommer alltid med bra anledningar till varför aktiviteter är en dålig ide. Är man då sjuk till att börja med så är ju orken och drivkraften redan nedsatt och desto svårare blir det att komma ut.

Logga in för att skriva en kommentar.