Vad har du på tallriken?
Gillar
Kommentarer
-
Jättebra idé Lassas, då vet ni exakt vad det är för nöt ni får och vad ni i er tur får i er. Lite dyrare, men man kan ju fråga sig hur billig sjukvården blir senare om man äter sig sjuk. Och då menar jag enbart det monetära, det mänskliga lidandet går inte att sätta en prislapp på. Frigående kalkon låter gott klyftan, det skulle jag också vilja testa! Fågel gillar jag :-)
-
Jag håller med dig LadyG.... Ingen kan göra allt men alla kan göra ngt! Tänk tillbaka på hur det lät i alla hus då vi skulle börja sopsortera(även jag) numera är det väl ingen som ifrågasätter det längre!! Att tar tid men det går! Vi måste kräva!!! Det går att göra billig mat av bra råvaror om vi gör det från grunden. Dessutom kastas otroliga mängder med mat alldeles i onödan. Om detta ämne kan man säga hur mycket som helst!!
-
Fast antibiotikaresistensen kan du väl ändå inte skylla på svenska bönder, eller hur kopplade du det till ursprungsfrågan chris48?
-
Svalu, om fler gjorde som du hade nog läget varit ett helt annat. Då hade inte svenska bönder gått på knäna för att svensken köper utländskt lågpriskött. Kan nog hålla med om samerna också även om jag aldrig träffat en :-)
-
Köpte en kalkon en gång, den hade varit frigående:)) Den behövde inte kryddor, utan smakade så gott i sig själv!:)) Men någon sådan lär vara svår att få tag på igen! Jag köper också svenskt kött.. Jättebra att du lämnar länkar mm. LadyG
-
Jag litar inte det minsta på livsmedelsindustrin, därför har vi valt att köpa 1/4 nöt varje/vartannat år. Oxen är uppfödd på gården där den bara äter gräs och ensilage som är från gårdens egen produktion. Vill veta att jag kan lita på att köttet är fritt från diverse kraftfoder, antibiotika etc. Har märkt att vår katt ratar köpekött, sniffar lite på det och går därifrån. Gårdsköttet däremot är en riktig delikatess. Han sitter som ett ljus och väntar på smakprov när vi lagar mat. Vi köper även vilt från ett viltslakteri inte långt ifrån oss. Har fått för mig att viltkött inte bara är väldans gott utan även nyttigt med tanke på att viltet väljer vad den äter i stället för att bli "serverad". Bra fisk är däremot svårt att hitta i våra trakter, vi hade en fiskbil som kom varje onsdag men tyvärr har slutat. Utöver det äter vi väldans massa grönsaker, har grävt nya land och frossat i fröer och hoppas att vi kan vara självförsörjande under sommaren :)
-
Som sagt, man måste inte köpa kött alls. Jag väljer bort kött hellre än köpa billigt kött som kommer att göra mig sjuk. Men hur andra gör är inte min ensak. Jag sprider informationen och låter var och en agera som de tycker är lämpligast.
-
Jag känner mig priviligierad som har jagat sedan 1978 och alltid kunnat fylla frysen med älgkött. Nåja, inte full kanske, men med tillräckligt. Sedan köper jag nästan uteslutande svenskt fläsk. Hugosson-Nyhlens, Scan osv. Väljer hellre en svensk fläskfilé för 99 kr/kg än en dansk för hälften. Ibland någon bit renkött. Köpte förr några gånger en halv ren tillsammans med en bekant och delade och jag är övertygad om att samerna inte ger renarna antibiotika. Kyckling köper jag och då det står svensk på förpackningen så hoppas jag att det verkligen är så. Fisk blir mest odlad (norsk) och i undantagsfall östersölax, spätta, sejfilé och ibland fjällröding och egenfiskad sej och torsk och ibland harr och öring. Har provat pangasius men tycker inte den är särskilt god och efter att ha läst om betingelserna för dess uppväxt så förklarar det kanske varför. Dessutom köper jag nästan uteslutande mejeriprodukter från Norrmejerier, bara för att det är för mig närproducerat och kräver kortare transporter, plus att jag hellre stöder våra bönder här uppe, som håller på att utrotas, än tyska, polska och danska som ligger bakom mycket av de billiga produkter ICA och Coop lanserat som egna märken.
-
chris48, jag vet. Jag har varit där. Exakt där. Under många år blev jag tvungen av olika skäl att leva på försörjningsstöd, och det kan jag tala om för dig att det räcker inte till mycket men det räcker till det man behöver i verkligheten. Jag vet exakt vad kronorna kan räcka till, om man är lite om sig och kring sig. Den dystopiska tillvaron du målar upp känner jag inte igen, trots att jag varit i den sits du beskriver (men aldrig själv provat på låter det som?). Antibiotikaresistens är än så länge ett marginellt problem för oss i Sverige men det lär ju inte vara särskilt länge, vi är inte en isolerad ö utan en del av ett större sammanhang. När resten av världen går åt helvete är vi så goda och följer med. Sen kan vi sitta med våra förnumstigheter och nicka, "Ja vad var det vi sa. Se där, se där." och gå under solidariskt med resten av kapitalet och marknadsekonomin. Enligt WHO är det bara en tidsfråga innan sådant som urinvägsinfektion, lunginflammation och blodförgiftning blir dödliga sjukdomar igen, sjukdomar vi kunnat bota i årtionden. Bakterierna som blivit resistenta bryr sig inte om landsgränser, de korsar gränserna lika lätt som resenärerna. Man kan ge upp, och bara skita i allt. Eller så väljer man att försöka. Kämpa emot. Informera. Göra det lilla man kan för att förbättra och förändra. Sätta press på sin lokala butik är ett bra steg, alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Man måste inte heller göra allt, det går alldeles utmärkt att göra det man kan och har förmåga till i nuet. Bara det blir något, om än aldrig så litet. Valet till europaparlamentet tänker jag inte ens börja kommentera eftersom det inte har med ämnet att göra.
-
Alltid svenskt. Kravmärkt när jag hittar. Men......kan man lita på att det som är märkt svenskt verkligen är det?
-
Sant, jag knorrade nog allt en hel del om det där jag också. Men nu är det en självklarhet. Tack för påminnelse, tänk så fort man vänjer sig ändå.
-
Fast när kött är så dyrt blir det ju faktiskt billigare att inte köpa kött alls, och lära sig göra pastasåsen på linser (billigare) och krossade tomater (billigare) och vad man nu gillar för grönsaker i övrigt. Det är inte alls svårt, det är billigare och man kan göra det lika gott som en köttfärssås. Har man verkligen ont om pengar får man investera sin tid istället, det är åtminstone det jag får göra. Som frilans kan det bli ganska knapert emellanåt, så jag är absolut inte någon krösus van vid att ha allt det bästa jämt. Det enda renkött jag haft privilegiet att prova var rökt, i en bakad potatis. Makalöst gott!! Jag är hur sur som helst för att jag tappat bort receptet, det enda jag minns var att röran man la i potatisen var mest rökt renkött... Ok, köttet var rätt dyrt men det var det baske mig värt! Man måste ju inte köpa det så ofta att man blir ruinerad, det går ju att spara sådant till lyxigare tillfällen :-)
-
Nu kanske vi ska komma ihåg att det finns några som tvingas vända på varje öre för att få matbudgeten att gå ihop. Där har jag väl också ett litet privilegium. Jag är inte rik men jag kan kosta på mig mat för några kronor mer i månaden än en ensamstående mamma till exempel. Men nog handlar många bara med tanke på att få så många kronor som möjligt över. Till helgspriten kanske.
-
@LadyG Då jag var barn bodde vi i renskötselland. Då köpte min pappa ofta direkt av samerna. Både torkat, rökt och färskt.
Logga in för att skriva en kommentar.