Vad skönt att höra att du är igång igen
Nästan ett kilo upp, men det är inte det som besvärar mig mest utan den monumentala träningsvärk jag plågas av. Igår sprang jag första långpasset på länge, strax över 12km med två tydliga delmål: 1 - inte över 85% i puls och 2 - minst 11km.
Det var mörkt, kallt och ganska blött så jag avstod från några a till b-rundor och tog två varv i samhället, där det är någorlunda mycket lyse, asfalt och nära hem om det skulle krisa. Det gjorde det inte.
Det tog däremot ganska lång tid, jag fick jogga väldigt sakta för att hålla pulsen så låg men det blir bättre när konditionen blir bättre. Jag måste börja från början, och jobba med rätt saker på passen och på långpasset är det andra saker än hög puls och mjölksyretröskel man jobbar med.
Långpasset stärker senor, skelett och ligament. Det är sådant som inte alls stärks lika snabbt som konditionen förbättras, så man måste öka distansen och påfrestningen med måtta. Detta pass är skadeförebyggande, om man avancerar lagom fort.
Långpasset tränar kroppen i att använda energin effektivt också, det är den andra bonusen. Det tar tid och är inte alltid skönt, men det är värt det. Ska man ändå svettas i spåret kan man lika gärna få ut maximalt av energin man spenderar, eller hur?
Långpasset tränar kroppen på att ta upp syre i blodet effektivare, en tredje bonus. Farten på de snabbare passen kommer att stiga så småningom, i takt med att långpassen byggs ut och i takt med att kroppen bygger upp sig. I början är lätt distans och långpass det enda man behöver. Intervaller kan man börja trassla med senare. Långt senare.
Det mesta av elitens löpning är allt annat än högpulslöpning, eftersom det sliter hårt på kroppen och ställer krav på lång återhämtning vilket de inte har tid med. De tränar ofta två gånger om dagen, och måste äta och leva efter andra regler än vi som bara tränar några gånger i veckan. Men just detta kan man ändå ta till sig, att högintensiv träning sliter också. Det är inte alls ovanligt med åkommor i baksida lår/rumpa (intervallrumpa) till exempel, vanligtvis en kombination av för lite styrketräning och för mycket intervallande.
Intervaller får vara hur roliga de vill, det är fortfarande inte något jag skulle rekommendera att lägga in i ett nybörjarschema, om det inte är av typen Jogga 1 minut - Gå 1 minut. Men de flesta som skriver att de kör intervaller menar HIIT (High Intensity Interval Training), tröskelpass eller t om VO2max, dvs tuffa pass som ger mycket men också tar mycket.
Tänk er att man skulle sätta in en allt för kraftfull motor i en klen och instabil kaross. Kraften i motorn riskerar att dra sönder något. Nej, jag måste anpassa karossen till motorn först, innan jag börjar med motorn för den är lättare att trimma. Just nu är motorn ganska klen och karossen tung, ytterligare ett problem i sammanhanget. Men jag jobbar på saken.
Gissa vem som tog emot mig när jag kom hem? Lilla Paula förstås, och när jag satt i trappan och stånkade kramade hon om mig och pussade mig på armen. Sen busade hon och pappa så kaffet skvlipade ut, och när hon såg att jag inte blev arg (det var ju ett misstag) så rusade hon och hämtade papper, och torkade överallt. Även där det inte fanns kaffe. Noga. Och länge. Det var en rolig lek
När jag satt där i trappan och muttrade om hur trött jag var och hur eländigt benen mådde log maken ömsint och sa "Vad skönt att höra att du är igång igen!" för han visste att jag, under svordomarna och gnället, också var ganska nöjd med att ha lyckats ta mig ut och ta ut mig.
Jag tror inte det finns något underbarare än att få en kram av sina barn, det var tröstande och gjorde mig gladare vilket säkert var Paulas mening också. Jag kan komma på få saker som smäller lika högt faktiskt. Gissa om jag är tacksam för att jag har alla tre inom nära håll!
Ta hand om er, och var försiktiga.
Gillar
Kommentarer
-
-
HIttade en artikel som knyter an till dagens bloginlägg, som kanske kan vara intressant i sammanhanget. En forskare lät ett antal vältränade löpare träna enligt tre olika metoder där man blandade sex pass låg- och högintensiv träning (LSD – Long Slow Distance och HIT – High Intensity Training) och mätte VO2Max efteråt. Resultatet blev att metoden med 5 LSD och 1 HIT fungerade bäst, strax före enbart LSD och sämst var upplägget med tre av varje.
De reder ut varför också:
"Hur kommer det sig att en större andel LSD både tycks förbättra VO2Max och uthållighet? En trolig förklaring är att LSD stärker det aeroba systemet genom att stimulera de områden i hjärnan som förknippas med upplevd ansträngning, framför allt anterior cingulate cortex som är viktigt för motivation och prestation och därmed avgörande för att lösa den interna konflikten: fortsätta springa eller ge upp. Ju starkare dessa hjärnregioner är, desto mer orkar man springa och uthärda. Det är den typen av anpassning som följer av LSD och det är tiden som hjärnan måste vara fokuserad på sin uppgift, inte farten, som är viktig. Ju längre man springer, desto bättre lär muskler och hjärna känna varandra, kan man säga.
LSD ger även aerob anpassning. Enligt forskarna bör LSD ligga mellan 60-80 % av maxpuls för att stimulera produktion av nya mitokondrier, kapillärer, mm. HIT – som tvingar muskler och hjärta att jobba ännu hårdare – är dock effektivare därvidlag. Därmed kompletterar LSD och HIT varandra. Fyra – fem växlar på LSD och sedan en växel HIT, tycks ge bra fart framåt och är även bra för våra hjärnor." källa: Hjärnuthållighetsträning (runnersworld.se)
-
Wow... vilken disciplin du besitter
-
Tack, det låter mycket bättre än "Vilken tjurskalle du är"
Logga in för att skriva en kommentar.