icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
26 juli 2012 00:26
9

Dags att servera köttfritt på höstens Nobelfest

I Sverige går vi in i högsommaren, men redan nu arbetar Nobelstiftelsen med förberedelserna för Nobelfestligheterna i december. Därför vill vi i god tid komma med ett förslag som kan ge eko över hela världen och skicka en livsviktig signal om jordens fortlevnad. När Nobelmiddagen firas i Blå Hallen går 925 miljoner människor till sängs hungriga och utanför stadshuset är den luftens koldioxidnivå den högsta på 800 000 år. I Sverige går vi in i högsommaren, men redan nu arbetar Nobelstiftelsen med förberedelserna för Nobelfestligheterna i december. Därför vill vi i god tid komma med ett förslag som kan ge eko över hela världen och skicka en livsviktig signal om jordens fortlevnad. När Nobelmiddagen firas i Blå Hallen går 925 miljoner människor till sängs hungriga och utanför stadshuset är den luftens koldioxidnivå den högsta på 800 000 år. Nobelstiftelsen vilar på vetenskap och nu säger vetenskapen att vi måste minska på köttkonsumtionen. Vi hoppas att Nobelstiftelsen har både insikten och modet att se hur de kan bidra till en bättre planet och en framtid för dess befolkning. 2007 fick Rajendra Pachauri Nobels fredspris i egenskap av ordförande för FN-s klimatpanel IPCC. Han är även del av den globala rörelsen Köttfri Måndag som uppmuntrar alla att gradvis minska sin klimatpåverkan genom att konsumera mindre kött. Det är en obetydlig, om ens någon, uppoffring för den enskilda individen, som gör en enorm skillnad för jorden. I år infaller Nobelfesten på en måndag och vi uppmanar därför Nobelstiftelsen att göra festen i Blå Hallen köttfri. I FN:s nya miljörapport Global Environment Outlook (GEO-5) står det att tre fjärdedelar av all mänsklig markanvändning går till kött- och mjölkproduktion. Man uppskattar att djurhållningen i dag står för 18-25 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Enligt rapporten främjar minskad köttkonsumtion sex av FN:s åtta millenniemål, främst målen om att utrota hungern i världen samt att säkerställa en miljömässigt hållbar utveckling. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon skriver att rapporten är den mest omfattande, opartiska och djupgående utvärderingen i sitt slag. Rapporten förespråkar ändrade konsumtionsmönster i kombination med ett effektivare jordbruk. [FET]Den skenande konsumtionen av animalier pekas ut som särskilt problematisk.[/FET] Enligt rapporten ger en reducerad köttkonsumtion kraftfullt positiva synergieffekter på fyra av de andra millenniemålen: skolgång för fattiga, minskad barndödlighet, minskad mödradödlighet och en minskad spridning av sjukdomar. Den globala livsmedelskrisen förstärks av en ständigt ökande efterfrågan på jordbruksmark, som är en begränsad resurs. I den utvecklade delen av världen är det intensiv djurhållning som dominerar jordbruket. [FET]Mängden spannmål som ges till boskap i USA är mer än sju gånger större än den mängd som konsumeras direkt av befolkningen. I Sverige används mellan 70 och 80 procent av åkermarken för att producera djurfoder.[/FET] Fattiga familjer får med högre livsmedelspriser svårare att betala för skolgång och sjukvård. Läkemedel och näringsriktig mat finns, men de fattiga saknar pengar att köpa med. Ökenspridningen och markförstöringen, som är en följd av klimatförändringarna, gör att inkomsterna minskar ytterligare. Fyra miljoner barn på Afrikas horn lider fortfarande av undernäring. GEO-5 menar att för att minska andelen kroniskt undernärda i utvecklingsländerna till 4 procent år 2050, måste världens livsmedelsproduktion öka med 70 procent, räknat från 2005. Konsumtionen av kött- och mjölkprodukter i de utvecklade länderna förbrukar en oproportionerligt stor andel av klotets totala jordbruksmark. Sådan markanvändning hotar den globala livsmedelsförsörjning, miljön och flertalet av FN:s millenniemål. Lösningen enligt FN:s miljöorgan UNEP är ett globalt skifte mot en vegetarisk diet. Väldigt många av nobelpristagarna är dessutom vegetarianer. Mänsklighetens enda chans att överleva utan att skada ekosystem är att till största delen konvertera till vegetarianism, menar president för Internationella vetenskapsrådet Yuan Tseh Lee, nobelpristagare i kemi 1986.

Kommentarer

  • 26 juli 2012 06:06
    :( mitt inlägg försvann så nu orkar jag bara skriva det i korthet veg nobelmidag = bra, många gör den och enklare för vissa allegier (borde finnas massa där igentligen) vill också ha mer veg i TV rutan utan att en grönsakssoppa ska behöva bestå av 90% grädde och bacon fråga: vet du om nån bra glutenfri veg (vegansk eller ovo minus lacto veg) blogg eller liknande. misstänker glutenintollerans och har fått hot om att jag inte [UNDERSTRUKEN]får[/UNDERSTRUKEN] vara veg om jag blir glutenintollerant 8trots att jag är 25 år) så jag vill överösa släkten med bra glutenfria veg recept.
  • 26 juli 2012 08:42
    Det är verkligen sant om grönsakssoppan! Jag vet tyvärr ingen specifik vegan glutenfri sida. Man kan ta ett enkelt blodprov för att se om man är glutenallergiker. Det man kan behöva kolla om man har dålig mage är väl B12. Det kan man också testa med ett blodprov. Gluten finns ju främst i vete, det finns massor av veg recept utan vete. Det jag mår absolut bäst på är Living Food med groddar och Raw Food. Kolla upp det, det finns massor av inspirerande filmer på Youtube. Följ ditt hjärta! Jag såg faktiskt ett program på TV där de gjorde veg mat till ett helt bröllop och och till en golfklubb som firade. Så vi får tro att det kommer mer och mer. Lycka till! Kram!
  • 26 juli 2012 08:47
    Här finns många recept som du frågar efter: [LANK]http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/p/veggie.html[/LANK]
  • 26 juli 2012 11:07
    tack, blodprov är taget sen länge sen men jag misstänker att det kan visa fel, för om jag blir dålig i magen (riktigt dålig) och varit det i flera år och nu när jag äter mer potatis (= mindre pasta) och hittat en ny favvogröt (bovete) så kan det gå dagar utan att jag äter gluten och då är det bättre så jag luckades få läkaren att boka tid för gastro nånting för att se om det var ett falskt negativ. eller jag sa ungefär att "jag har nog med problem så jag vill att ni kollar upp varför jag har magproblem, jag misstänker själv gluten" sen får dom väl ta vilka prover dom vill bara jag får hjälp. nu ska jag fram tills jag tar provet äta mkt gluten... det kommer kännas konstigt då man vet hur bra man faktiskt kan vara i magen utan gluten :/
  • 26 juli 2012 14:37
    Ja det kan synas om man är dålig och tittar ner med en kamera. Tarmluddat försvinner. Du kan välja att avstå från undersökningen och utesluta gluten så slipper du plågorna. Bovete är bra, det kan man baka bröd på också. Det gjorde Lilly Johansson i Föllinge. Och gröt på bovete är gott. Vi brukar grodda bovete och sen mixa till en soppa med banan eller dadlar. Eller äta till mandelmjölk och frukt eller torka och äta. Gott, krispigt.
  • 26 juli 2012 14:45
    mandel tål jag inte (tycker det är synd för mandelmjölk låter gott och bovetegröt är min favvigröt (och både bovete och quinoa tror jag går att odla här :D ) dom ska göra den där undersökningen men jag måste som sagt äta glutenmat tills dess. men om det visar sig att jag inte är glutenintollerant så ska jag nog ändå dra ner på gluten men kanske inte ta bort det helt (tex äta surdegsbröd men annars blir det mkt potatis och bovetegröt)
  • 26 juli 2012 14:52
    Sesammjölk då?
  • 26 juli 2012 14:57
    det kan jag äta men det är ju inte gott ;) men jag är inte så rå av mig så hemmagjord sojadryck funkar för mig. jag har ju ändå en soybella :)
  • 26 juli 2012 20:26
    Groddade sesamfrön med skal och dadlar eller fikon. Supergott och massor med Ca++. Sesammjölk (1 liter) 2-3 dl oskalade blötlagda, groddade ett dygn, sesamfrön 8 dl vatten 1-2 bananer eller dadlar Mixa sesamfröna och vatten till finfördelad konsistens. Mixa ner banan skuren i bitar eller blötlagda dadlar. Oskalade sesamfrön har högre näringsvärde, men du kan byta ut hela eller delar av de oskalade sesamfrön mot skalade sesamfrön. Sesammjölken bör vispas innan servering och är hållbar ca 3 dagar i kylskåp. Sesammjölk innehåller mycket kalcium och mycket protein och gör sig bra till dryck, gröt och flingor. Jag tycker det är supergott. Sojamjölk funkar så klart också. Hoppas det går bra och att du tål gluten.

Logga in för att skriva en kommentar.