icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
29 oktober 2011 10:39
4

Hur motiverar ni kött sju gånger två gånger om dagen, sju gånger i veckan?

Få har missat debatten om köttet och dess klimatpåverkan. Debatten om köttfri dag förs nu över kommuner över hela landet som ett nytt politiskt förslag för att försöka minska köttkonsumtionen, och röstas ner i kommun efter kommun med motiveringen att det kränker valfriheten. Men varför är det mer frihetskränkande att tvingas äta vegetariskt från barnsben än att tvingas äta kött från barnsben? Friheten, eller rätten att välja, som högerpolitiker har reducerat ner begreppet till är ett rostigt begrepp i sammanhanget. Det var aldrig jag som valde vad jag skulle ha på tallriken i skolan. Det var kommunen. För mig var det minst sagt exotiskt - min favoritmat brukade vara korv och makaroner. Korv med bröd. Hade de vanorna fortsatt hade jag nog löpt hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar idag. Inte så konstigt. Vegetarisk mat är helt fri från kolesterol. Kolesterol täpper till blodkärlen och ökar risken för flertalet sjukdomar och cancer. För mig var valet däremot inte ett val om att bättra på min hälsa. Jag hade faktiskt aldrig tänkt på att det jag åt faktiskt skulle kunna påverka min hälsa. Istället handlade det om miljö. Jag hade svårt att motivera varför jag skulle äta biffen ifall det innebar att jag bidrog till att skövla regnskogen och i förlängningen av allting bidrog till världssvälten. Utsläppen av koldioxid och metangas kopplat till djurindustrin äventyrar valfriheten och friheten som helhet för kommande generationer. Vore jag konservativ eller borgerlig skulle jag vara livrädd. En sådan idebatt pågår i stora delar av världen och behöver verkligen utvecklas hos den svenska högern. På flera platser har man prövat vegetariska dagar. 1) Alla svalt ihjäl, för att det fanns för lite näring i maten. x) Enorma mängder mat fick slängas för att ingen ville äta den. 2) Pengar sparades och kunde användas till att klara målen på mer ekologisk och närproducerad mat. Andelen vegetarisk mat som åts ökade - hela veckan. Det man i högern tittar efter är inte rätten att välja, utan rätten att välja kött. Varje dag. Minst två gånger om dagen. Köttfri dag äventyrar den valfriheten - men ger också en möjlighet jag skulle ha velat ha när jag var grundskole- och gymnasieelev - det vill säga möjligheten att lära mig äta vegetariskt mat ibland. Om det så är för miljön, hälsan, eller djurens skull.

Kommentarer

  • 29 oktober 2011 10:56
    På mina döttrars skola har de en veg dag i veckan! Annars äter vi mest eget jagat kött eller kött från kompisars småproducerande gårdar. Bästa köttet tycker jag!! Tyvärr har inte alla denna möjlighet. Fast det är klart att jag oxå köper pålägg på Ica ibland, tänker inte bli vegetarian!
  • 29 oktober 2011 10:58
    Nä, då svälter man ihjäl? Eller
  • 29 oktober 2011 11:09
    Nej, det är så [FET]jäkla gött[/FET] helt enkelt!! Jag står för det. Även fast jag äter mer grönsaker än jag nånsin gjort förut. Så tänker jag inte sluta äta kött!! Jag vet att djuren jag äter har haft det jättebra, och det räcker för mig!
  • 29 oktober 2011 11:13
    Min veg mat är också alldeles för god!

Logga in för att skriva en kommentar.