icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
15 oktober 2011 08:13
13

Ingen klimatfördel att köpa närodlat

Publicerad i dag 07:00 De flesta som köper närproducerad mat gör det i tron att det är bättre för klimatet. Men det är en myt. Närproducerat är ett så luddigt begrepp att det i värsta fall kan vara sämre ur miljösynpunkt. Närproducerade tomater, gurkor och jordgubbar måste väl vara miljövänligast? Så tänker nog många när de botaniserar bland hyllorna i mataffären. När Coop för ett par år sedan frågade sina medlemmar varför de väljer närproducerat svarade i alla fall 85 procent att det var av klimathänsyn. Problemet är bara att det inte automatiskt är så. – Ur klimatsynpunkt kan man inte hävda att närproducerat är bättre, säger Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Tanken i Coops undersökning var annars att om man slipper de långa transporterna så blir miljöpåverkan mindre. Men sanningen är att transporter bara utgör en pytteliten del av de totala utsläppen. – Närproducerat sätter fokus på transportsträckan, men när det gäller total miljöpåverkan är det bättre att köpa ekologiskt långt bortifrån än att köpa något som är konventionellt odlat i Sverige, säger Emelie Hansson, agronom och jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen. [FET]Den som vill minska sin klimatpåverkan genom maten gör störst insats genom att äta mindre kött.[/FET]– Grönsaker och frukt har mycket mindre klimatpåverkan än kött, säger Emelie Hansson. Däremot kan det finnas andra skäl att köpa närproducerat, till exempel för att stödja det lokala näringslivet. Det finns också små, ekologiska gårdar som säljer sina produkter lokalt. De har ofta bredare produktion vilket leder till större biologisk mångfald.

Kommentarer

  • 15 oktober 2011 17:18
    man kan äta närodlat ändå :D närodlat, sesongsmässigt (dvs inga "växthustomater" och vegetariskt är ju både godast och bäst :)
  • 17 oktober 2011 09:23
    Ja såklart, jag köper ekogrönsaker av grannen som har storodling! Det finns ju stora fördelar med det. Men det som är bäst för klimatet och hälsan är att byta ut köttet mot bönor som finns i form av biffar, korvar osv.
  • 17 oktober 2011 09:37
    japp det är ju därför jag blev veg :) fast jag föredrar att göra sakerna själv istället för att köpa, gör till och med egen tofu och seitan (men inte korv ännu) men då tyckte jag aldrig om koncistensen av kött så det blir ju lite annars då. lyllo du som har en storodling till granne. vi kommer snart få igång vår egen odling men i sommar lyckades vi "bara" med potatis och några få bondbönor som vi satte ca 1-2 månader för sent :/ och såklart så åt vi massa "vildsallad" (rölleka, daggkåpa, maskros, svinmålla etc) och har plockat en massa svamp för vintern :D
  • 17 oktober 2011 19:52
    Jag gör också tofu. Silar du mjölken innan du kokar den och vad fäller du med?
  • 17 oktober 2011 21:27
    i orginalreceptet kokade man både efter mixning men före silning och efter silning men jag har just köpt en sojamjölkskokare så nu häller jag bara av den nygjorda mjölken för att sen göra tofun. fäller? menar du "ystningsvätskan"? för det använder jag äppelcidervinäger, jag har testat citron men vinäger är jättemkt bättre, jag har inte testat nilgiri ( eller vad det nu hette) för jag är nöjd med vinägern och det går att köpa överallt :)
  • 18 oktober 2011 00:16
    Nigari, men jag kan inte få tag på det. Jag har också en sojamjölkskokare. Jag har använt gips. Men ska prova äppelcidervinäger. Tack för tipset!! Lidl har en jättebra sojamjölk nu som är vegan och inte genmanipulerad. :)
  • 18 oktober 2011 10:20
    tror inte lidl finns i närmaste storstad ens (som ligger ca 15 mil bort) har läst om gips men tycker det låter lite.... läskigt, jag menar det var ju det man gjorde figurer av när man var liten, att äta det :/ nu när jag har sojamjölkskokare kommer jag nog göra min egen sojamjölk, för även om man få i sig B12 m.m från köpemjölk så dricker jag bara ca 1 dl/dag (jag var dålig på att dricka mjölk då jag åt mjölkprodukter) möjligen att jag kommer använda sojamjölk mer nu då jag ska börja göra egen soyghurt (igen) men det är nog fortfarande bättre för mig att äta kosttillskott än att köpa för det är en så försvinnande liten del av min kost :/
  • 18 oktober 2011 14:42
    Ja, gips låter läskigt med det är mest kalk. Av Nigari blir det mest och bäst tofu. Alla med B12-brist som jag träffat har varit köttätare. Jag har träffat många och frågat speciellt om det. Men man kan ju ta en liten tablett om man är osäker.
  • 18 oktober 2011 16:14
    jo, så har jag uppfattat det med, eller snarare att oftast dom med b12 brist inte har det pga brist i maten utan för att kroppen inte kan ta upp det. men jag tänker att eftersom jag är laktosintollerant så funkar ju min mage inte riktigt som den ska så jag gissar att det är lite större risk att jag skulle kunna få brist. särskilt om jag äter saker med lite/ingen b12
  • 19 oktober 2011 10:27
    Om man ser till jordens befolkning så är det väldigt normalt att vara laktosintolerant. Så vi (många i Sverige) som är det, är normala.
  • 19 oktober 2011 10:35
    jo men om det skulle vara så att just jag är det pga tex dålig tarmflora (vilket inte skulle vara helt omöjligt eftersom jag föddesmed kejsarsnitt) så vill jag inte chansa med att inte äta nått med B12 alls. fast i svergie är man väl lite halvt ovanlig då norden är ett av få ställen då inte nästan alla i vuxen ålder är laktosintoleranta.
  • 19 oktober 2011 13:38
    Ja, jag har inget emot ett litet B12-tillskott, bara bra att förebygga. :) Antar att det finns veg B12?
  • 19 oktober 2011 13:43
    det är väl famställt av bakterier eller liknande, är inte helt hundra då jag inte har börjat ta sånt än

Logga in för att skriva en kommentar.