icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Linnis blogg

Kalorisnål 2576173
Min väg mot att bli frisk från stress, må bra inifrån och ut - god hälsa!
Med att må bra innebär att minska kraven, förebygga, minska stressen och återfå kontrollen över min vikt.
Vägen är inte spikrak och inte enkom steg i rätt riktning mot målet, vägen dit ser jag som en lärorik och tuff promenad.

Huvudsaken är enligt mig att man är på väg och att det är ett steg i rätt riktning i sig som gör mödan värd.
Steg läggs till danssteg, nu är det bara resten kvar mot god hälsa.
19 september 2011 20:46
17

Vård och omsorg - hur ser ni det manliga och kvinnliga?

[KURSIV]Finns det några uskor eller vb här på matdagboken som kan bistå med lite tankar. Manligt och kvinnlig inom vård och omsorg! [FET] [PUNKT]Hur ser ni på vårdarbetet? Är det utformat för kvinnliga usk eller manliga uskor? [PUNKT] Som man, tror/vet ni om dem har fördelar i omsorgsyrket? Eller finns det tydliga nackdelar? [PUNKT]I arbetsgruppen, hur påverkas/påverkar männen arbetsklimatet?[/FET] Tacksam om någon känner sig motiverad att ventilera! Nu lämnar jag studierna för dagen. Traskar hem i regnet, men lite regn har ingen dött av va? Out walking.[/KURSIV]

Kommentarer

  • 19 september 2011 22:50
    Hade varit toppen om fler killar sökt sig till vården. Jag anser att alla arbetsplatser blir bättre om det blir en balans av båda könen. Är det bara kvinnor är det lätt att det lätt blir skvallrigt, skitprat och lite utfrysning rent av.. Männen är ofta mer rakt på sak. På boendet jag jobbade i sommar var där en kille som också sommarjobbade. är annars bara kvinnor som jobbar där. Det var uppskattat av de flesta vårdtagarna, MEN mindre uppskattat av vissa anhöriga. Som ansåg att han inte kunde/fick ta hand om deras mamma för att han var man. Denna killen är väldigt duktig och passar verkligen för jobbet tyvärr så har han sökt sig till annat jobb än vården. Vilket jag tror de flesta män gör då vården är slitigt jobb till en lön som de inte accepterar.
  • 19 september 2011 21:16
    jag kan bidra lite:p är uska, så har läst detta! rent generellt av min erfarenhet i arbetslivet, så kan jag klart säga att kvinnor har flest fördelar i vården eftersom det ligger biologiskt i oss att vårda, våra moderliga instinkter kommer fram. medans karlar är mer praktiska!
  • 19 september 2011 21:27
    hmmm min man jobbar inom vården och är som gjord för det, eller vårdtagarna älskar honom, däremot inte arbetskamraterna då han inte vill sitta och skvallra på lååånga fikaraster (jag vet olika på olika ställen men ett av ställena där vi båda jobat tog personalen sig rätten att ta långa fikaraster trots larm) tyvärr så är min erfarenhet tvärt om, killarna är ofta bättre på att vårda än tjejerna. men dom killar som söker sig till vården kanske är lite mer vårdinställda, för tjejer är det nog enklare att man "hamnar där" i brist på "annat". men stället jag jobbat mest på var hemskt, så det kan som sagt vara annorlunda på andra ställen.
  • 19 september 2011 21:36
    jaha intressant! de killar jag jobbat med har alltid legat snäppet under, men finns säkert de som är gjorda för det! hade en kille i somras som var duktig och han var homosexuell, skräll:P
  • 20 september 2011 04:08
    Egentligen kanske vården/omsorgen inte passar någon. Mycket jobb, slitigt jobb, dåligt betalt. För övrigt tror jag inte man kan säga att det passar kvinnor bättre än män, eller tvärtom. Det passar snarare specifika personer bättre än andra. Jag tror att om det blev fler män inom vården/omsorgsen så hade statusen höjts och därmed lönerna. Det är tyvärr så att inom de klassiska "kvinnoyrkena" är det dåligt betalt som gäller. Förr var till exempel lärare ett yrke som dominerades av män. Nu, när det, tvärtom, är kvinnodominerat, så har status och läner sänkts rejält. Sorgligt men sant.
  • 20 september 2011 06:32
    Är uska och har jobbat i många år och min erfarenhet är denna. Vi har haft flera killar i gruppen, men bara två som verkligen ville vara där. Övriga killar har varit sommarjobbare som egentligen inte var intresserade av yrket och då blev ju arbetet därefter. Men det har inget med könet att göra, har upplevt samma även med några tjejer genom åren. Somliga vårdtagare har inte känt sig bekväma med killar i personalen, en del män har vägrat låta en manlig uska eller vårdbiträde hjälpa dem med personlig hygien och andra intima arbetsuppgifter. Att ha killar i gruppen har jag bara upplevt positivt, men jag har turen att jobba i en grupp där det inte ägnas tid åt skvaller och skitprat så inte för den delen. Däremot när jag jobbade på ett boende för demenssjuka var jag överlycklig när jag jobbade med en av killarna och detta pga att några av de boende var våldsamma och killen var det enda som fysiskt rådde på ett par av dem. En kväll hade det slutat riktigt illa för mig om inte min kollega varit en storväxt man.
  • 20 september 2011 08:20
    Kimsi: där har absolut killarna en fördel, vi har också många våldsbenägna på vårat boende och dessutom tycker våra damer det är lite mysigt med pojkar i huset:)
  • 20 september 2011 12:16
    Elinnc: [PUNKT] Är prakiskt sämre de egenskaper du tillskriver kvinnorna? [PUNKT] Vad tror du är orsaken till att männen enligt dig ligger snäppet under kvinnorna i sitt yrkesutövande? [PUNKT] Menar du att hetrosexuella män utför arbetet sämre pga att dem är just hetro? Vad gör att dme homosexuella männen gör ett bättre arbetet enligt dig? [PUNKT] Män gör ett bra arbete där det krävs fysisk stykra, hur kommer det sig? Tacksam för dina tankar!
  • 20 september 2011 12:22
    Rapchic: [PUNKT] Vad tror du gör att din man är som gjord för att jobba inom vården? [PUNKT] Gällande arbetskamraterna - vad gör att han inte "passar in"? [PUNKT] Tror du att din mans syn på larm, fikaraster och sätt att kommunicerar (inte skvallra etc) är en egen egenskap eller något typsikt manligt? [PUNKT] Det är med långa raster trots arbetet inte tillåter, tror du att det är något som förekommer mer på kvinnodominerade arbetsplatser, inom vård och omsorg eller är det förankrat i den specifika arbetsplatsen? [PUNKT] Varför anser du killarna är ofta bättre på att vårda än tjejerna? [PUNKT] Vad menar du med vårdinställda? Tacksam är jag för att du delar med dig av dina erfarenheter och tankar!
  • 20 september 2011 12:34
    Yatzi: [PUNKT] Vad hade fler killar i vården bidragit med tror du? [PUNKT] Balansen mellan män och kvinnor menar du för att dem kompletterar varandra eller för att dem tillför olika saker? [PUNKT] Är alla kvinnor skvalliga på arbetsplatsen? Är alla män mer rakt på? [PUNKT] Varför är män så uppskattade när dem arbetar inom vården? För att dem är sällsynta eller för att dem gör ngt extra bra? Vad gör dem som är annorlunda/bättre än kvinnorna? [PUNKT]Varför ansåg vissa anhöriga att en man inte kunde/fick ta hand om deras mamma? [PUNKT]Varför tror du att de flesta män gör då vården är slitigt jobb till en lön som de inte accepterar detta emedan kvinnorna finner sig i detta? Tackar för att dina tankar.
  • 20 september 2011 12:36
    min man är duktig på att läsa folk men pratar tex helldre med vårdtagare än arbetskamrater, han respekterar vårdtagare och är väääldigt sällan stressad vilket hjälper tex när man ska hjälpa en person som har ont lite var som helst upp ur sängen tex. han har även "övat" på att "vårda" sen han var liten då han fick ta över föräldrarollen som 6-7 åring från pappa (frånvarande) och mamma (hade egna problem) till sina bröder. han passar inte in för han gillar inte tex att prata bakom ryggen på folk, prata om "ditt och datt" etc. han pratar helldre jordbruk med en vårdtagare ;) njae, kanske lite, men min man är faktiskt ganska olik andra män också på många sätt med sin inställning. han har helt enkelt alltid varit mer "vuxen" än andra pga ansvaret han fick ta från ung ålder. det där med rasten, iallafall med såna extrema fall var förankrat på arbetsplatesn. jag har varit på ett ställe med den andra extremen, nämligen 12 timmars pass utan lunchrast ens för "man hinner inte". det är bara så på ställerna jag varit på. men som sagt min teori är nog att eftersom det inte är ett typiskt "mansyrke" så kan det vara så att dom sökt sig dit pga intresse inte för att betygen inte räckte nån annan stans tex en del som jobbar på boenden av olika slag ska verkligen inte jobba där (är våldsamma, kallar vårdtagarna idioter framför deras ansikten m.m.) dom är inte vårdinställda, men det finns dom som tex respekterar att en äldre har ont och inte rkan röra sig lika snabbt som dom som jobbar och då tex saktar ner, dom är mer vårdinställda.
  • 20 september 2011 12:39
    EGudlund: [PUNKT] Om vården/omsorgen inte passar någon då det är enligt dig mycket jobb, slitigt jobb och dåligt betalt vad tror du lösningen ligger i då? [PUNKT] Vad karaktäriserar de specifika personerna som passar bättre än andra inom vård och omsorgsyrket enligt dig? [PUNKT] Vad tror du att männen bidrar till och varför höjer dem lönerna och statusen? [PUNKT] Klassisk kvinnoyrken varför är det sämre villkor än klassiska mansdominerade yrken? Åh tacksam är jag för dina tankar!
  • 20 september 2011 12:45
    Kimsi: [PUNKT] Är det det faktum att killarna verkligen vill vara där som gör att dem fungerar? Så oavsett kvinnor som män? [PUNKT] Är det lika vanligt män som kvinnor blir nekade att utföra sina arbetsuppgifter? [PUNKT] Hur kommer det sig att ni inte skvallrar i er grupp? Pga att det är killar i arbetsgruppen? Eller bara tur? [PUNKT] Är den främsta fördelen med manliga uskor/vb att dem är fysiskt starka? Annars vad finns mer för fördelar? Tackar för dina tankar och att du bollar dem ut i etern!
  • 20 september 2011 15:12
    • Är det det faktum att killarna verkligen vill vara där som gör att dem fungerar? Så oavsett kvinnor som män? Oavsett kön, en person som bara befinner sig på arbetsplatsen för att tjäna pengar gör inte ett bra jobb. Engagemang saknas och det funkar inte inom vården. • Är det lika vanligt män som kvinnor blir nekade att utföra sina arbetsuppgifter? Nej de erfarenheter jag har är att männen stött på lite mer motstånd, särskilt från andra män. • Hur kommer det sig att ni inte skvallrar i er grupp? Pga att det är killar i arbetsgruppen? Eller bara tur? Bara tur, för även när inte män finns i gruppen förekommer inte skitsnack. Vi samarbetar och alla kommer bra överrens med varandra och vi jobbar i ett team. • Är den främsta fördelen med manliga uskor/vb att dem är fysiskt starka? Annars vad finns mer för fördelar? Det är EN av fördelarna och särskilt om man jobbar på en avdelning med fysiskt våldsamma personer. Även i samband med lyft och förflyttningar har de enklare pga muskelstyrka. I övrigt ligger det mesta i personlighet, inte kön.
  • 20 september 2011 22:30
    Relaterar detta till Demensvård. Elinnnc: • Är prakiskt sämre de egenskaper du tillskriver kvinnorna? - Kvinnornas nackdelar är väl som någon annan sa, gnäll. vi hänger ofta upp oss på saker och blir lätt påverkade av andra, medans killar verkar ha lättare att gå vidare. kvinnor verkar sätta för stor press på sig själva för att allt ska se bra ut inför alla andra! • Vad tror du är orsaken till att männen enligt dig ligger snäppet under kvinnorna i sitt yrkesutövande? - som jag nämnde är de biologiskt inte lika vårdande och "mammiga". det betyder inte att alla killar saknar det, men jag upplever att det inte känns naturligt för dom! • Menar du att hetrosexuella män utför arbetet sämre pga att dem är just hetro? Vad gör att dme homosexuella männen gör ett bättre arbetet enligt dig? - nej det var nog bara en tillfällighet:P • Män gör ett bra arbete där det krävs fysisk stykra, hur kommer det sig? - Karlar är mer fysiska. Det är inte bara nåt man säger, att tjejer pratar och killar agerar, det är vetenskapligt bevisat. Ligger i vår härliga reptilhjärna. hoppas det duger till nåt, det här är såklart en ren och avskalad generallisering, med stöd från erfarenhet och min beteendevetarutbildning:)

Logga in för att skriva en kommentar.