Dag 17 med LCHF, Vad/hur mycket jag ska äta
Men vi, i alla fall jag, har fått det så inpräntat i oss att man inte får äta mer än en viss mängd kcal för att gå ner, att det är svårt att förstå att man helt plötsligt kan det (inom vissa gränser). Hur ska jag då veta hur mycket jag ska äta. Riktlinjen är, om jag förstått rätt 5% kolhydrater, 20 % protein och 75 % fett. Men hur mycket är det i gram för mig ?
När jag tittar på översikten på Matdagboken så är min medelkonsumtion av kolhydrater 8,82%, protein 23,16 % och fett 68,02 men både järn, magnesium, kalium ligger väldigt lågt. Andra värden som även dem sackar efter är d, kalium och b1, medan fosfor och b12 skjuter i höjden. Järnvärdet gör mig orolig då jag tidigare har haft väldigt lågt järnvärde och stora problem därav.
För två år sedan gick jag ner 7 kg med hjälp av LCHF, vilka jag gick upp igen, samt lite till. För två år sedan räknade jag inte kcal, utan lagade de recept jag hittade och åt vad jag bedömde vara en portion. Jag har under den här tiden till nästan 100 % avstått från potatis, ris, pasta, majs, bönor, så dessa varor har jag inget problem att avstå ifrån. Tyvärr är både jag och min man mer än lovligt förtjusta i kaffebröd, så där har en av våra kalori och kolhydratfällor funnits. Nu mer får han äta bakverk när jag inte är med.
En annan av våra största fällor var mjukt matbröd i alla former. De senaste två åren har vi i stort sett endast ätit hårt bröd, med så lite kolhydrater som möjligt, i dag finns inte ens det med på inköpslistan.
Har ätit en hel del morötter, men har nu drastiskt dragit ner på konsumtionen av morötter. Broccoli, blomkål och vitkål är den grönsak som ständigt återkommande på menyn.
Skulle önska att jag fick tiden att räcka till på morgonen och verkligen fick tid att steka en omelett gjord på ägg och vispgrädde eller orken att förbereda på kväll och/eller laga omeletten redan då.
Kommentarer
-
Jag har sett många olika riktlinjer angående fördelningen, själv valde jag att försöka äta max 20 gram kolhydrater samt (0,8 x min vikt) gram protein samt fylla på med fett så att jag åt ca 1,5-2 gånger så mycket fett som kolhydrater + protein. Från början var jag skeptisk till att man skulle kunna gå ner med överskott av kalorier men jag har ätit antingen lika mycket som matdagboken föreslagit för bibehållen vikt eller mer, men ändå gått ner i vikt. För mig har den stora vinsten varit att jag kunnat äta mig mätt och inte haft det minsta sockersug. Ibland går det undan och ibland står det still, men jag har inte haft några viktökningar och det är trösten när det står still. Det kan lätt bli en ensidig kost där viktiga vitaminer och mineraler är i underskott, själv har jag kompletterat med kosttillskott för att ligga bättre till eftersom jag ser kostomläggningen till LCHF i ett långsiktigt perspektiv och då är det inte bra att ha brist på samma saker så länge.
-
Jag räknar kalorier samtidigt som jag håller koll på kolhydraterna. Min personliga riktlinje är följande: * under 10% kolhydrater * under 2000 kcal per dag * naturlig mat utan tillsatser * lyssna på kroppen, är jag mätt så sluta äta Fördelen med LCHF är att jag sluppit godissuget helt och mår så mycket bättre med den här kosten.
-
Tack för goda råd : ) Tror att det du skrev shiizuka är ungefär så jag tänkte när jag började för tre veckor sedan. Tyvärrr har jag vissa dagar fått i mig för mycket kolhydrater men det får bli bättre framöver.
Logga in för att skriva en kommentar.