Midsommar och 8 veckor har gått.
Under den här tiden har det blivit hela 7,1 kg mindre än mig och ett BMI som minskat från över 60 till 57,4.
Under dessa 8 veckor har jag inte en enda gång ätit potatis, ris, pasta, bröd eller annan spannmålsmat.
Under dessa veckor har jag också sökt kunskap om lågkalorikost för att lära mig än mer och fortsätter att söka.
Visst är det gott med sill till midsommar?
Här hemma festade vi på ägg, inlagd sill, gräddfil och gräslök. Måltidsdryck, friskt gott vatten. I dag, strax innan jag skriver detta läser jag ett citat från Robert Aschberg
… ”köpesillen är så förbannat söt… läser man innehållsföreteckningarna så framgår det att fabrikanterna stoppat runt 20 % socker i burkarna. I själva verket är sill lika sött som många efterrätter.”
Och så gick det min intension att äta bra denna midsommar. Enda trösten är att sillen fick rinna av och att jag därmed antaglien kom lite lindrigare undan. Nästa gång det serveras köpesill kommer sillbitarna få ta vägen över en bit hushållspapper som får suga upp den sockerstinna lagen. Man lär av misstagen och jag kommer definitivt att läsa innehållsförteckningen för att få ett märke med så lite socker som möjligt.
Jag lyssnade på en intervju med läkaren Eric C. Westman som sa att grädde är okey men inte mjölk, på grund av att mjölk innehåller förmycket mjölksocker…
Kan inte låta bli att undra om inte grädde innehåller lika mycket mjölksocker som mjölk eller om grädde är okey för att vi vanligtvis använder mindre grädde än mjölk och mjölk dricker vi men inte grädden?
Gillar
Kommentarer
-
Hej!
Grattis till framstegen! Visst är Aschbergs "upp till kamp mot socker i sillen" bra skriven!Man skulle nästan tro att han börjat med LCHF. ;)
Vad gäller mjölk kontra grädde har du (per 100 gram vara) 2 gram kolhydrater i grädde och 5 gram kolhydrater i mjölk. På sätt och vis är det ju helt rätt som du säger; att för att man dricker mjölken så använder man mer. Det finns ju nästan ingen som nöjer sig med en tesked mjölk i dessa dagar, medan en tesked grädde i t.ex. kaffet räcker mycket väl. Istället väljer fler och fler att dricka latte och andra mjölkbaserade kaffedrinkar som kan innehålla 2-3 dl mjölk, alltså hela 15 gram kolhydrater i en enda mugg. Kaffe med en tesked grädde ger knappt mätbara kolhydrater.
Men det är också ration kolhydrater mot fett man tittar på. Du får väldigt mycket nyttigt och mättande fett i grädden, hela 40% medan i mellanmjölk endast 1,5%. Mjölk kan faktiskt skapa hunger med sin höga sockerhalt (på grund av insulinpåslag) medan vispgrädden mättar. Samtidigt måste man vara försiktig med grädden och inte ta för mycket eftersom den är så näringsrik. En tesked kan lätt bli en matsked eller tre, och så har man istället fått väldigt mycket kalorier. Jag har själv gjort den missen. Ett bra tips är att alltid mäta och väga i början.
Pepp och fortsätt med ditt toppenjobb!
-
Grattis till viktminskningen! Ojdå, är det så mycket socker i sillen!
-
Mosel, enligt sockerchocken.se är det i sillar (Abbas):
Sockerinnehåll:
- Brännvinssill: 21%
- Dillsill: 21%
- Tomatsill: 21%
- Citron Lime: 20%
- Fransk Löksill: 19%
- Inlagd Sill: 17%
- Löksill: 17%
- Anjoviskryddad Sill: 15%
- Senapssill: 12%
- Vitlökssill: 11%
- Midsommarsill: 10%
- Smögensill: 10%
- Ramslök Citron Sill: 9%
- Skärgårdssill: 8%
-
Tack för listan den blir bra att ha :)
Ska kolla upp vilken sill med klar lag som har minst socker. Skärgårdssillen är god men har en krämig lag, vilket kanske innebär att det i slutändan blir mer socker om du använder något av inläggningen. Vet du om det finns en lista där man jämför sillen utan lagen/inläggningen (om man gör som jag tänker göra, låta sillen rinna av på ett papper)
-
Jag tror tyvärr att sillen suger åt sig av sockret och att låta den rinna av hjälper nog inte om den legat inlagd ett tag. Det krämiga är ju sällan socker i sig utan tvärtom majonnäs och annat "tillåtet". (Tyvärr även förtjockningsmedel såsom xantangummi etc.)
Det här receptet på sockerfri sill som jag hittade hos Kostdoktorn har jag provat och tyckte var jättegott!
Ädelostsill:
1 sats
1 burk inläggningssill (cirka 210 g)
60-70 g ädelost
2 dl kvarg (exempelvis Kesella)
1 dl gräddfil
2 msk kallpressad rapsolja (eller olivolja)
½ finhackad vitlöksklyfta
svartpeppar ur kvarn
1 msk finhackad persilja1. Skölj sillen noga och låt droppa av. Skär i gaffelbitar.
2. Smula ner osten i en bunke och blanda med kvarg och gräddfil (och eventuellt olja).
3. Smaksätt med vitlök, peppar och persilja. Smaka av. -
Ska testa en variant av receptet, allt utom ädelost låter gott :) det borde finnas lite socker även i inläggningssillen även om det inte är lika mycket och helt klart värt att prova :)
-
Jag tänkte prova sill med lite osötad fransk dijonsenap som smak. Tror det kan bli gott. Om du inte är rädd för sötning finns det ju många inläggningar utan socker men med Sukrin/sötströ etc. istället.
http://www.lchfgourmet.se/lchf-julmat/lchf-inlagd-sill-/
Gilla
-
Tack, tack ska nog experimentera lite nån helg framöver :)
-
Grattis till viktnedgången 🌹👍
För min del åt jag vanlig Matjesill igår....utan dåligt samvete.😬
Varför krångla till allting ? 😳 Okej , vågen visade + 0,2 imorse och det var acceptabelt i min värld efter både sill, potatis, tunnbröd , vin , snaps, jordgubbar med grädde.
Jag vägde , mätte och registrerade allt.( vågade inte släppa helt..😬.)
Så tänker jag. Idag är jag på banan igen....och det lär dröja innan det blir en repris.
pepp 🌹👍
-
Alla gör vi nog våra små avstickare ibland men huvudsaken att vi hittar tillbaka igen :)
-
Hej Amaliaa. Jag antar att du redan har gjort det men om inte så är mitt förslag att du går in på kostdoktorn.se och kollar in alla videofilmer och föreläsningar där. Jag fick ett erbjudande om att gå in och pröva en månad gratis och sedan om jag inte vill vara med längre säger man bara upp det hela utan kostnad. Jag har tokkollat på allt och där finns så mycket inspiration och så mycket kunskap från hela världen. Min kost är inte LCHF eftersom jag inte mår bra av den men jag tar mycket inspiration från dieten och det har gjort mig orädd för fett vilket går emot allt vad jag lärt mig under mina mer än 50 år av bantande.
Ett stort lycka till
Logga in för att skriva en kommentar.