icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
11 augusti 2015 16:56
9

LCHF då och nu

Jag minns inte exakt första gången jag snubblade över begreppet LCHF, men det var många år sedan. Som många andra hade jag en önskan om att bli av med några kilon och tyckte att denna diet lät både lovande och god. Man kunde äta ägg och bacon till frukost. Fisk och skirat smör till lunch och kött med bearnaisesås till middag! Blev man sugen på något däremellan kunde man ta några oliver och en bit ost. I mina öron lät det helt galet att man kunde gå ner i vikt med så mycket fett i kosten, fettskrämd som man var. Men jag provade och det gav utdelning! Minns att jag var helt förundrad över att jag kunde äta all den där goda maten och ändå gå ner i vikt. Frukost, lunch och middag åt jag mig mätt på kött, ägg eller fisk, grönsaker, ost, smör, olja eller majonnäs. Grädde och crème fraiche åt jag väldigt sparsmakat av, då jag läst att det kunde sinka viktnedgången. Förvisso var det Dr. Atkins som sagt detta, men det spelar mindre roll. Man åt sin frukost, lunch och middag. Eventuellt en bit ost mellan målen om magen knorrade.  Det var det liksom. 

LCHF idag ser väldigt annorlunda ut mot vad det gjorde då. Idag har mjölkprodukter en given plats, både till frukost, mellanmål och middag. Då använde man sig av grädde och crème fraiche i några måltider, men ytterst sparsamt. Nötter och bär fanns inte på kartan, medan det idag är klart godkänt. Det fanns inga nötmjöl då heller, så bröd, brödsubstitut eller bakverk var inte att tänka på. Sötningsmedel som erythritol och stevia fanns inte heller att tillgå, så kakor, godis och glass var uteslutet. Kanske att mörk choklad hade en plats redan då, det får jag låta vara osagt – men så mycket mer fanns liksom inte att kalasa på. Mitt intryck är även att alkohol har fått en mycket större och given plats i kosthållningen. Fast det kan lika gärna vara tillgängligheten till sociala medier som bidrar till min uppfattning om detta.

Oavsett är det stor skillnad på LCHF då och nu. Samtidigt upplever jag att fler och fler har svårt/inte går ner i vikt med LCHF.  Kanske att svaret, i alla fall delvis, finns att läsa här ovan?

Jag påstår inte att det ena sättet är rätt och det andra fel, men om viktminskning står överst på önskelistan får man antagligen backa bandet och fundera på om det inte var bättre förr ;)

 

 

 

Gillar

Kommentarer

  • 11 augusti 2015 17:42
    Jag håller faktiskt med dig. Det känns som att förr var det bara viktväktarna som var det "godkända" sättet att tappa vikt på, men sen etablerade sig fler kaloriräknande variationer. Detsamma verkar ha skett med lchf. Vi har GI, paleo, ISO, lchf-liberal etc. Det känns lite som att "samhället" förvrider de olika dieterna och skapar ett beroende hos oss som egentligen inte finns. Jag menar, när man sätter igång med lchf så vet man vad som är godkänt att äta, och många väljer lchf just för att det ska ta bort suget och för att man är mätt. Meeeeeeeen sen hittar man recept på en lchf-kladdkaka och "det är ju ok. Det är ju lchf". Eller är det verkligen ok? Ersätter man inte ett dåligt mot ett mindre bra substitut?. Då försöker man gå en genväg som kroppen kanske inte tolererar, men som hjärnan mer än gärna accepterar.
  • 11 augusti 2015 17:44
    Opnol

    Det var med old school-LCHF jag gick ned 35 kg. Det var med den nya "LCHF-light" och nötmjölsbakande jag gick upp 20 av dem och det är back to basics nu när jag tappat alla kilon med STRIKT kost och är nere i 42 kg minus totalt med LCHF. Om jag fortsatt paddla i gräddträsket och surfat vidare bland glättiga LCHF-magasin fyllda med liberala smoothies och chokladdoppade bakverksprimadonnerecept hade jag aldrig kommit ned i vikt igen!

     :D

  • 11 augusti 2015 18:02

    Bra där Jessica! :-)

  • 11 augusti 2015 18:22
    Apetina

    "Back to basic" gillar jag! När jag brände ut mig för en 20 år sedan, var det första "receptet" att, SOVA, GÅ 30 min, FRUKOST, LUNCH, MIDDAG! Thats it!

  • 12 augusti 2015 07:55

    Tack för alla era kommentarer! Känns som att vi är rörande överens om att vi ska fokusera på "riktig" mat om viktnedgång är önskvärt.  

    Idag blir det sashimi och kimchi till frukost, pulled beef och coleslaw till lunch och råbiff med tillbehör till middag smiley

     

  • 12 augusti 2015 08:32
    Bella50

    Jag har helt slutat baka och äta "med gott samvete" sen jag "fattade grejen" mellan LCHF och kalorikoll. Tack Opnol för den insikten.👍

    Precis som för många var det rena himmelriket att i starten, 2009 för min del, få äta ost, smör, grädde ( efter viktväktarlight mat) ..och visst jag gick ner i vikt....men kunde jag hålla den ?  Nix.

    Nu är jag i alla fall trygg i mitt 16:8 - koncept där jag håller koll på allt intag. 

  • 12 augusti 2015 13:44
    gittan52

    Jag tycker det går så mycket ”mode” i olika typer av kost. Det finns otaliga exempel, bl.a. här på MD om personer som säger sig äta LCHF som kanske på sin höjd äter enligt LC-kost. Andra säger att de inte går ner trots LCHF, men registrerar inte vad de äter och dricker.

    Min syn är att viktminskning handlar om ett ändrat beteende och förhållningssätt till mat och dryck. Och om vi då ”går på” dessa bakverk och godis a la LCHF så blir ju kalorimängden högre än om vi låtit bli dem.

    Jag ögnade igenom recepten här på MD och hittade t.ex LCHF-chips, dvs smält, riven, ost som sedan för stelna. Inget fel i det egentligen, men när jag läser detta ” Chips som LCHF:are kan njuta med vid fredagsmyset. Passar även till mellanmål!” så får det mig att fundera på just beteendet.

    Tyvärr sätter nog allt för många sin tilltro till nya ”dieter” och glömmer alldeles bort att ha koll på kalorierna också. Och sedan skyller man på att dieten inte fungerar.

    Jag håller inte med Ebbes mor om att LCHF bara är ”kött, fisk, ägg, kyckling, fett (smör/olja) och grönsaker, inget annat”.  Ja, kanske för dem som inte går ner i vikt och deras kost innehåller mejerivaror, nötter etc. Men det är just detta som gör det lite vanskligt vi säger att vi håller oss till LCHF-kost, för det är så olika för olika personer.

    För mig innebär LCHF att jag försöker ha en fördelning på 70/20/10 i E% men helst vill jag ner till max 5 E% kolhydrater.  Och en stor del av min kost består av grädde och ost.  Jag sneglar nu också på Skaldemans Ratio (antal gram fett dividetar med summan av protein och kolhydrater) där det rekommenderas att den ska vara 1,0 eller högre för en bra viktminskning.

    Just nu jämför jag veckoresultaten och tänkte skrev en sammanställning om hur det fungerat för mig i början av september. Under denna tid avstår jag också helt från min stora mysfaktor: vinet.

    Att vi, efter att ha gått ner ett antal kilon på en viss kost, går upp i vikt igen beror nog inte på att vi fortsätter med samma kost utan börjar nagga lite på vad som är bra eller inte för oss att äta. Och då är vi där vid vårt beteende igen   smile

    Alltid intressant detta, att byta erfarenheter och tankar om olika kostval, framgångsfaktorer etc.  smiley

  • 12 augusti 2015 15:04
    Bella50

    I mitt hus räcker 5dl grädde hur långt som helst, likadant med cf numera.Ost är det minimalt av. Jösses hur "fel" jag åt innan jag började med kaloriräkningen.

    Inte undra  att vikten minskar. Vägde in mig idag på -16,9 kilo.

    Visst är det orsak & verkan som gäller 👏🌹👍

  • 12 augusti 2015 16:08
    gittan52

    Kanske detta är OT, men vad grundar du ditt påstående om orskak till laktosintolerans, Ebbesmor?

    Vad jag har kunnat läsa mig till beror det på brist av enzymet laktas. Och den bristen får du inte genom att dricka mjölk. Åtminstone inte vad jag har kunnat läsa mig till. Men övertyga mig gärna...

Logga in för att skriva en kommentar.