icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991056
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
30 november 2013 21:48
1

Adventsbak och lite cykel

Det tog ett tag men vi hann med allt idag, både promenaden tidigare på dagen medan det var sol ute, bakandet och cyklandet jag ville hinna med. Vi gick förbi Erikshjälpen och köpte flera vackra gamla tomtar, jag älskar äldre tomtar med charm och utstrålning och de hittar man nästan bara på andrahandsbutiker nu för tiden. De moderna tomtarna är ofta opersonliga massproducerade Coca-colatomtar, inget jag gillar. Jag fick slut på saffran när vi bakade igår, och hur goda än lussemonstrena än blev så kan jag inte servera dem imorgon. Alltså behövde jag mer saffran, för det skulle räcka både till lussekatter och äppelkakan. Äppelkakan är lite småtrasslig att göra men den är verkligen värd besväret!!! Till och med smeten är god, och då är jag ingen större vän av smet egentligen. [FET]Äppelkaka[/FET] [KURSIV]Ingredienser[/KURSIV] 100 g smör 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker i smeten 1g saffran, 2 paket 200 g färskost, t ex Crème Bonjour eller Philadelphia 3 st ägg 1 dl mannagryn 3 st äpplen 1 msk smör, till formen 1 tsk kanel 1 tsk vaniljsocker ovanpå kakan Tillagning 1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn. 2. Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket. 3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan. 4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min. Låt kallna i formen. Medan vi gjorde lussekatter kom älsklingen på att han ville testa att göra "morfarsbullar". Det är en bulle vars historia jag är obekant med, men i den färdiga saffransdegen, efter första jäsningen alltså, blandade han ner riven mandelmassa. Därefter formade han släta bullar som fick jäsa klart innan han penslade dem med ägg och strödde brunt socker på. Bullarna är färdiga när sockret börjar smälta och flyta ut lite, och färgen går mot gyllenbrunt. Eftersom saffransdegen skulle bli 40 lussekatter delade vi degen och gjorde 20 katter och 20 morfarsbullar, givetvis måste jag provsmaka en halva av vardera också. Vilken tur att jag cyklade 2h 20 minuter idag! Jag tittade på tre avsnitt av Star Trek Deep Space 9 och bör ligga på ett bra underskott ändå, trots att jag smakat på allt möjligt medan vi bakade nu på kvällen. Imorgon bitti återstår bara att baka ut pepparkakor, degen är redan klar, och sen damma av lite så är vi redo att fira advent. Det ska bli trevligt!

Kommentarer

  • 1 december 2013 08:09
    Snyggt! Tack för receptet!

Logga in för att skriva en kommentar.