Aktiv helg
Hela helgen har varit upptagen, det är höst på riktigt och det finns saker som svärfar behöver hjälp med ute på kolonin.
Älskling åtog sig att justera grönsakslandet, fixa avgränsarna mellan lotterna och göra fina raka kanter där igen medan jag kastade mig över att gräva rabatter och plantera lökarna. Krattan överlevde inte kontakten med verkligheten, nu var det en väldigt gammal kratta men jag tycker det känns roligare att tänka mig att den gick av för att jag är stark. Det är trots allt en kratta i någon slags metall.
Det var underbart att hitta en användning för mina kroppskrafter, göra något som gör nytta för någon och där jag kan utnyttja timmarna jag lägger på gymmet. Att bara lyfta en hantel, eller vad man nu lyfter på gymmet, genererar svett och inget annat i slutet av dagen. Har du tur får du en lite större muskel så småningom, efter många pass och mycket slit.
Efter den här helgen är åtminstone två rabatter omgrävda och en tredje påbörjad, och jag har fått minst lika mycket styrketräning som jag skulle fått på gymmet. När träningsvärken lagt sig kommer rabatten fortfarande vara uppfräschad och jorden lucker och fin. Jag är lycklig på riktigt när jag håller på med sånt här.
Det finns mer som måste göras, förstås, men vi tar ett steg i taget. Nästa steg är att göra mos och torka äpplen, vi fick massvis av svärfars granne, han hade ett Filippa han inte skulle hinna med att ta hand om så vi förbarmade oss över frukten och plockade den.
Win-win. Han slipper massvis med fallfrukt som bara förfars och behöver krattas upp och kastas för att inte förstöra gräsmattan och vi får en massa fina äpplen, svenskodlade och garanterat griftfria alldeles gratis. Mer närodlade går det inte att få.
Jag tror, utan att ha räknat på det så noga, att det är effektivare att torka äppelskivor i ugnen, så många plåtar man har och får rum med i 50°C i 5-6 timmar. Sätt en handduk i kläm i luckan bara så fukten kan slippa ut.
Vi har spanat på ett riktig tork, dehydrator som de tydligen ska kallas, men dels går det saktare med en sådan och dels tror jag den väsnas, något ugnen inte gör. En tork ska dessutom stå på uppemot 20-36 timmar kontinuerlig drift beroende på vad man stoppar i den, medan ugnen står på 5-6 timmar och då värmer elementet bara när temperaturen sjunker under 50°. En ugn drar inte energi hela tiden, bara när den behöver anpassa temperaturen. Det går inte åt några fasliga mängder el för att hålla ugnen runt 50°C.
Så jag gör som farmor gjorde sina torkade äpplen, i ugnen. Det gäller bara att planera lite bättre än jag gjorde när vi gjorde första omgången. Jag lyckades nämligen planera in att vi skulle ha enchiladas med keso, dill och räkor. Det är inte lätt att gratinera något i ugnen när den är full av äpplen, och ska vara så i några timmar till
Ha en trevlig vecka allesammans!
Gillar
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.