Ångrar mig inte
Nu när vi haft glassmaskinen ett tag måste jag erkänna att jag är sagolikt förtjust i den. Med äggulor, grädde (eller gräddmjölk), socker och en smak kan man åstadkomma något som glasstillverkarna bara önskar att de kunde göra.
Riktig glass.
Den blir alldeles lagom i konstistensen direkt från maskinen tycker jag, men vill man ha den hårdare kan man lägga över den i en bunke och ställa i frysen någon timma så stelnar den ytterligare lite.
Hittills har vi testat följande smaker:
- Vanilj (fyllig smak, lite småtrassligt eftersom vaniljstången måste koka)
- Choklad (makalöst gott, lätt att göra eftersom du inte kokar något innan)
- Citron (om man aldrig smakar söt citron går det inte att förklara hur gott det är)
- Päron (Märkligt gott med frukt i glass)
- Saffran (Den här glassen gör sig nog bäst i jul, men den var grymt god)
- Jordgubbar (Så det är så här riktig jordgubbsglass smakar! JORDGUBBE!)
- Svarta vinbär (Lite pyssel att passera vinbären så det mesta av skal och frön försvann, men det blev häftig färg och fantastisk smak)
- Mango (Helt fantastiskt gott, frukt i glass är en mycket god idé )
- Bananglass (Söt banan, dra ner på sockret annars kan det bli för mycket av det söta. Underbart gott i kombinationsglass, t ex bananchoklad)
- Kombinationer, t ex choklad-citron och saffran-päron (leka med kombinationerna var en lycklig slump eftersom vi fick slattar över. Hellre än kasta dem gjorde vi "slattglass" och vissa av kombinationerna blev makalöst goda.)
Men nackdelen är att det blir lite för mycket glass för att det ska vara bra. Plötsligt har vi det alltid hemma, alltid tillgängligt. Det är inte riktigt bra, gott men farligt.I den här värmen har det blivit en hel del glass, och jag börjar misstänka att det kanske påverkar vikten negativt, så jag får väl styra upp och disciplinera mig lite. Det är ingen katastrof någonstans, jag är fortfarande en 36-38 i kläder och måttbandet visar inga större förändringar. Men ändå. Eller så är det mitt samvete som gnäller bara.
" - Du kan inte hålla på och äta så här gott varenda dag och unna dig på det där viset. Fy på dig, lyxlirare!"
Fast så länge det ska vara så här varmt och sliskigt väder tänker jag fortsätta njuta min glass. Det är inte varmt och svettigt så hemskt många veckor om året, och sällan passar det väl så bra med kall glass som när det är varmt!
Så tänker jag i alla fall :-)
Carpe diem. (Det gjorde jag igår, bilden togs av fästmannen medan vi sprang.)
Gillar
Kommentarer
-
Fördelen med riktig glass är att man (läs jag
) oftast är nöjd med en lite mindre mängd för att den smakar så mycket och så riktigt. Behovet av att lyxa till det tillgodoses bättre, tycker jag i alla fall.
Man kan köpa vaniljpulver för att förenkla, och då menar jag inte nåt konstgjort utan små burkar med vanilj i pulverform. Och lakritsglass, mmm.... Vi har en glassmaskin med två små behållare, då kan man göra en med lakrits och en med citron, en mycket bra kombination.
Glass är, har alltid varit och kommer alltid att vara sommar. Så tycker jag att det kan få fortsätta vara även om man blivit vuxen och vill tänka på vad man stoppar i sig.
-
Ni har så rätt båda två!
Tack för tipset med vanilj i pulverform, jag ska hålla utkik efter det! Det skulle underlätta betydligt!
Logga in för att skriva en kommentar.