Balans i tillvaron?
När inspirationen att laga mat har vacklat, och det har den gjort ganska ofta på sistone, har jag bett Copilot om inspiration. Reglerna jag gett den är enkla, max 1 500 kcal, och ~150 g protein (för träningsdagar).
Det finns en gräns för hur många varianter av omelett jag orkar tänka ut själv
Bäst hittills tycker jag nog att tonfiskomeletten på bilden blev, zucchini och en gräslig massa dill dolde både texturen och smaken av fisken så det kändes som en vanlig, god omelett. Salladen bidrar med modiga 31 kcal, 9 av dem från 1 kryddmått olivolja för smakens skull.
På tallriken ligger det:
Jag har blivit väldigt förtjust i äppelcidervinäger på sistone, 5 ml på salladen gör en enorm skillnad i smak.
Alla balans- och stabilitetsövningar jag gjort på sistone har satt sig i G. Medius.
Det känns inte helt fel, med tanke på att det är där det ska kännas men det är samtidigt lite ovant. Jag känner mig osedvanligt gnällig - mer än vanligt till och med!
Men skam den som ger sig, det är genom att utmana balansen den förbättras.
Det är inte så heller att det är några supertunga övningar. Jag står mest på ett ben och viftar lite ju!
Balansen är verkligen en sån där sak där "Use it or lose it" gäller. Det blir bara viktigare och viktigare ju äldre vi blir dessutom.
Tränar du din balans?
Gillar
Kommentarer
-
Jo, jag tränar balans så ofta jag kommer ihåg det. Bland annat står jag på ett ben när jag borstar tänderna.
Plankan har kanske inte så mycket med balans att göra, men stärker ju bålen och där har jag min lilla utmaning att klara 3 ggr 60 sekunder till nyår. Idag fixade jag 3 ggr 30 sekunder.
-
Jag tror jag får tränat balans ganska bra då jag ofta rör mig över stock, sten, sly och diken i skogen. Eller i alla fall märker jag att det är ganska bra att ha balans...😂
-
Tänkte skriva att jag har bra balans, men sedan innan jag skrev tänkte jag att jag måste testa. Inga problem att stå på ett ben, TILLS jag stängde ögonen, inget av benen stod jag längre än tio sekunder. Med andra ord, dags att träna upp balansen igen.
BTW din omelettmaskin skapar villhöver, men jag har satt stopp för fler köksmaskiner, hade varit optimalt att ha något liknande som man kunde stoppa in i optigrillen.
Senast uppdaterad 27 september 2025 15:19
-
Jag tränar balansen regelbundet genom att stå på ett ben. Typ varje dag. Och försöker blunda i omgångar.
Även på tunnelbanan (där man ju får stå för att ungdomarna ska kunna vila upp sig tills det blir deras tur att bli gamla och behöva stå) brukar jag tänka att det är bra träning att skakas hit och dit och få parera häftiga inbromsningar. Balansövningar helt enkelt! 😁 -
gittan52, att ha en stabil mittkropp underlättar definitivt balansen, så det är väl högst relevant kan jag tycka. Det är inte alla som tänker på det bara
BirtheX, ja i terrängen märker man snabbt om man har bra balans eller ej
klaraelv, ja där får man bekänna färg. I början stod jag inte mer än 5-10 sekunder, nu är jag uppe i 30 sekunder. Först 3 x 1 minut / sida med öppna ögon, och där efter 3 x 30 sekunder blunda, det går rätt fort när man börjar öva på det.
LinusPL, exakt det är det jag börjat med, jag började med 30 sekunder och har jobbat mig upp till 3 x 1 minut med öppna ögon. Blunda är fortfarande jättesvårt, men jag har gått från max 10 sekunder till 3 x 30 blundades nu. Men det känns i underbenen! Och jag vågar fortfarande inte göra övningarna utan att ha ett bord i närheten som jag kan hugga tag i, bara utifall att. Mental napp!
-
Omelettmaskinen (med kantarell-omelett)
Klaraelv, vad är en optigrill?
-
En suverän elgrill, som jag haft sedan 2018 eller 2019, jag har den stora varianten, det finns en mindre också, den lilla har extra tillsatser som en bakform och för belgiska våfflor. Ser nu när jag googlar på den att de har börjat sälja en bakform även till den stora, den hade kanske kunnat fungera. Men för bara bakformen ska de ha ungefär 1000 kr.
En ny maskin ser ut så här, har inte förändrats något sedan jag köpte den.
Så jag får hålla mig till stekpannan även i fortsättningen, för omeletter.
Det som är bra med den är att den kan hantera att grilla baserat på hur tjockt det du stoppar in i den är, och på vilken typ av grej det är, typ kött, gris, kyckling, fisk, skaldjur, bacon, grönsaker osv, plus att den hanterar det du vill grilla utifrån om det är tinat eller fryst. Det bästa är att den lutar, och det innebär att allt fett som rinner ut från köttet inte stannar kvar med köttet utan rinner ner i ett uppsamlingskärl. Plus att grillplåtarna är lätta att ta lös och slänga in i diskmaskinen, jag använder aldrig något stekfett i dem, vet att sonen däremot brukar sätta lite stekfett på sin, men jag har aldrig känt att det är något som behövs.
Senast uppdaterad 27 september 2025 23:09
-
Aha är det så den heter? Maken har skaffat en - den är absolut hans - som han uppskattar. Jag har knappt vågat röra den
Den piper och grejar och det lyser om den ... Och stor är den, ett monster!
Jag är i normala fall ganska orädd när det gäller teknik, men det där har jag överlåtit på maken med varm hand
Senast uppdaterad 28 september 2025 00:16
-
den är suverän, förstår att maken gillar den. Testa att göra bacon i den, om ni äter det. Jag äter ju inte fläskkött öh, men maken gillar det. Snabbt och enkelt grillat, ett komplement till utegrillen, när man inte ids starta kolgrillen.
-
Hamburgarna blir väldigt sympatiska i den, genomstekta utan att bli torra. Det är ganska imponerande, färsbiffar är jag annars lite petig med. Det ska vara lagom stekt, inte för torrt och inte för rosa
Jag ska tipsa honom om det, jag tror inte han provat just bacon faktiskt. Mycket annat har åkt in i den där och kommit ut randigt, men inte bacon - än.
-
Denna veckan har Svenska Gymnastikförbundet balansvecka och har tagit fram ett träningsprogram som inspirerar till att träna balansen
-
Riktigt bra program Nira74! Tack!!
Logga in för att skriva en kommentar.