icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992180
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
31 maj 2013 12:01
1

Betaglukaner, din nya bästa vän

Betaglukan, eller β-glukan, är en vattenlöslig fiber som återfinns i alla fyra sädesslagen men framför allt i havre och korn. Nu har jag inte hunnit läsa på så hemskt mycket än, jag har bara skrapat på ytan men det jag hittat har gjort mig imponerad av korn och havre.

β-glukan har visat sig kunna stärka immunförsvaret och sänka kolesterolhalten genom att binda gallsyra till sig från tunntarmen och vidare ut ur systemet. Då måste kroppen bilda ny gallsyra i levern och i den produktionen används kolesterol. Men jag tänker inte springa till Apoteket och köpa något kosttillskott, trots att det finns. Nej, jag satsar hellre på att försöka hitta β-glukan i den vanliga kosten.

Hittills har jag hittat en hel uppsjö av havre- och rågprodukter som känns lämpliga, bland annat:

* Havrekli - utmärkt till gröt eller till att strö på fil och blanda i müsli.
* Mathavre - ersätter ris/bulgur och fungerar i sallader
* Matkorn - klippta korn har kortare koktid, men fortfarande alla kornets goda egenskaper
* Korngryn - ett gryn lämpligt för t ex gröt
* Havregryn - vårt mest kända gryn kanske? Sen vill Oatley gärna göra gällande att deras havredryck är full av β-glukan, och det kanske stämmer. Men jag vill nog gärna hålla mig till ganska rena, oraffinerade produkter till att börja med. Därför räknar jag inte in mitt älskade rågbröd i listan heller, eftersom jag inte vet hur mycket av β-glukanerna som överlever tillredningen (än) smiley

Det finns massor mer jag skulle vilja veta, om om β-glukanets effekter på kolesterolet (mer ingående, varför och hur det fungerar), om den blodsockerstabiliserande effekten hos de här produkterna (varför är det så?) och om deras förmåga att ge mättnad för färre kalorier t ex men jag har en nummerlapp att hämta ut och en mara att springa så jag hinner faktiskt inte gräva mer just nu.

De frågorna får sväva obesvarade ett tag till smiley

16043-Nfm5vqfqEGzuH3i4R7Ib.jpg

Kommentarer

  • 31 maj 2013 18:37
    intressant då jag äter Havregurt för att i det mesta undvika mjölkprotein som jag inte tål i större mängder och för ofta... står ju där att det innehåller betaglukaner..:) får läsa mer om det! ha det bra och lycka till när du ska springa lopp om det var nu till helgen.. :)

Logga in för att skriva en kommentar.