Det rör sig fortfarande åt rätt håll
Vågen uppförde sig, men bara precis, idag. Ett hekto ner och fettprocenten hoppade flera gånger mellan 35,0 och 35,1 så antagligen är det 35,05 eller något sådant, fast den kan bara visa en decimal. Än är jag alltså inte under den magiska 35% gränsen som jag strävar efter.
Vikten säger 79,5 och det är väl gott och väl, jag misstänker att jag får en rekyl snart. Det brukar bli så, vikten sjunker och sjunker snällt, sedan kommer en studs upp lite oförklarligt och sen fortsätter vikten att sjunka. Effekten på viktkurvan blir att den ser ut som en trappa i kraftig lutning.
Med lite tur kommer det nya pulsbandet idag så jag kan ta en jogg och testa det. Jag har lovat mellandottern att vi ska styrketräna, så det får bli två träningspass idag men sådant har jag klarat av förr så det enda märkvärdiga med det är att det är första gången på snart två år som jag gör det. Jag får bara vara noga med proteinet emellan passen så löser resten sig.
Igår persiljestuvade jag vitkål, det är ju nästan lika gott som vitkålsmos! Det passade alldeles perfekt till laxburgare, milda mjuka smaker som kompletterar varandra fint. Dessutom, förutom att det är lågkalori, mättar det väldigt bra.
Stuvad vitkål: 202 kcal ,9g fett, 6g protein, 19g kolhydrater. Laxburgare: 189 kcal, 11,3g fett, 17,5 g proteiner, 4,5 g kolhydrater.
700g vitkål, 2msk smör, 3msk mjöl och 5dl mjölk samt salt och peppar efter tycke och smak.
- Ansa och skär vitkålen i ca 2cm stora bitar. Smält smöret i en gryta och lägg i kålen. Rör om så den blir glansig.
- Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölken direkt.
- Krydda ev med bladkryddorna, salt och peppar. Låt koka upp och sjud på svag värme tills kålen är mjuk. Vitkål ca 15 minuter, späd sommarkål cirka 5 min.
Om man byter stuvad vitkål mot vitkålsmos får man ner kalorierna med drygt 60kcal och 11g kolhydrater, resten förblir oförändrat. Näringsstaplarna skjuter i höjden, vitkål är verkligen dundernyttigt!
Visste ni t ex att vitkål har en LDL-sänkande effekt och att de flesta kålsorter är fulla av antioxidanter, rödkål mer än de flesta tack vare sin färg? Även broccoli, brysselkål, blomkål och grönskål hör till den här gruppen, vissa kallar den till och med för "den nya supermaten". Så ny är den inte, den har varit en del av svensk husmanskost sen evigheter tillbaka. Men i kampen om lunchtallriken och middagsbordet har den tappat mark till förmån för pasta, pizza och kebab. Grönsakssoppan med vitkål och andra godsaker serveras nästan aldrig nu för tiden och vem gör kåldolmar nu förtiden? Slår vad som att det inte är någon under 35 i alla fall.
Och ändå finns den lokalt odlad, ekologisk, prisvärd. Det står sig länge, kostar lite och mättar bra per gram.
Ha en trevlig vecka allesammans!
Gillar
Kommentarer
-
Kåldolmar gör jag och ja - jag är över 35
Irriterande när vågen hoppar lite upp och ner - men se de i ett längre perspektiv och njut av den över tiden stora förändringen !
-
Samma här, jag är över 35 med tio år
Jag är lite rädd att det blir en självuppfyllande profetia, att jag tappat snällt några hekto här och där i flera dagar nu så nu börjar jag förvänta mig ett bakslag. Risken finns att jag omedvetet styr om så att det blir sanning.
Jag ska försöka tänka positivt istället
-
ett lass goda kåldolmar ger iaf mig ett plus på vågen men det är det f-n värt så gott ( och nyttigt ) som de är
-
Jag håller med dig helhjärtat, så ofta gör man det ju inte att det är ett riktigt problem
-
Jag tycker om kål och kåldolmar, men min pappas kålpudding gjord på surkål på ungerskt/balkan vis är den godaste. Men jag har inte ätit den på många år.
Jag kan inte receptet, men det finns något liknande att hitta på nätet.
Bättre med lite upp och mest ner än bara upp🙂
-
Surkål som är så gott!! Att jag inte tänkt på att man kan laga mat på det?!? Vilken briljant idé! Jag tackar jättemycket för det uppslaget!!
Ja, det är ju sant förstås, och det kanske inte kommer någon rekyl för den delen. Vi får se
-
När jag var liten åt vi mycket surkål, det har dom nästan som sallad till middagar. Nu passar det inte ihop med mitt Levaxin med kål.
Lycka till med surkålen🙂
-
Håller med om att kål i alla former är toppen. Jag blir 70 nästa år men är alldeles för bekväm (läs lat) för att göra kåldomar, jag tycker det är lika gott med kålpudding som jag älskar. Hurra för kål!!! Får jag någon jul brunkål över så passar den också kalasbra till kålpudding och har även gjort på surkål.
-
Tack Paloma, ska sätta mig och surfa runt efter bra recept nu
Lovis, visst är kålpudding också väldigt gott, det gör vi ofta hemma bara för att det är så smidigt att göra i jämförelse! Det är ju ganska mycket pyssel med kåldolmar, fast ibland gör jag det ändå på pin kiv. Då går det åt kål kan jag säga, det brukar bli vitkål över till både kålpudding och grönsakssoppa.
-
Nu blev jag sugen på kålpudding och måste googla jag också. I kylen finns både nötfärs och vitkål. Jag har ju ingen ugn i båten, men en Omnia, en sk burkugn som funkar fint för gratänger. Idag lagade jag Jessicas köttfärsgratäng med lite modifikation, la i lite rester av gröna bönor och stekt aubergine också. På bilden ska jag precis lägga på locket och starta "ugnen". Det blev väldigt gott och nu har jag middagar till tre dagar till.
. Lycka till med fortsatt nedgång!
Senast uppdaterad 29 oktober 2018 20:56
-
Älskar vitkål - tack för ett nytt recept att prova! :-D
-
Jag är under 35 och än så länge håller din teori.
-
Tack seglar67! Jag hoppas middagen blev till belåtenhet!
Då är vi två utter, det är en bra tid på året för oss nu. Vitkålen är aldrig så billig som nu på hösten
Eleaor, jag misstänker att teorin kommer att öveleva ganska länge. De som går att köpa är ju inte så hemskt dåliga ändå, och många tycker kålpudding är smidigare och minst lika gott. Kanske är kåldolmens tid förbi, tillslut?
Logga in för att skriva en kommentar.