icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 6002018
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
1 november 2011 11:43
15

En fjärdedel av barnens kalorier kommer från godis, läsk och glass?!

"– Det verkar som att föräldrar ibland oroar sig mer för till exempel tillsatser och bekämpningsmedelsrester än för hur barnen äter. Men att en fjärdedel av småbarnens kalorier kommer från godis, glass, läsk och snacks är en betydligt större hälsofara, säger Åsa Brugård Konde." [LANK]http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Barns-matvanor/[/LANK] Jag blir lite fundersam. Undrar hur de barnens vitamin- och mineralbalans ser ut, och hur de kommer att må i vuxen ålder. Jag blir väldigt fundersam dessutom, när jag sätter det här pressmeddelandet i relation till det Johan skrev på sin blog igår om hur beroendeframkallande socker och fett kan vara. ...och jag som fick så mycket skit från andra föräldrar för att jag `lurade` mina barn när de var små (de var så små att de gick hos dagmamma fortfarande) att körsbärstomater, majs och gröna ärtor var godis. Det tog faktiskt ganska lång tid innan barnen upptäckte det sockersötade godisets värld, men vid det laget hade en djup kärlek till körsbärstomaterna redan grundats :-) Nu, i ung vuxen ålder, är de fortfarande lika förtjusta i tomater, majs och ärtor. Godiset har sin plats också, men inte på samma sälvklara sätt. Och det, mina vänner, fick jag skit för. Jag lurades. Jag var oärlig. Jag sa saker till barnen som inte var helt sanna. [FET]OCH?!?!?![/FET] Jag försökte ge mina barn en annan syn på vad som är gott och vad som är godis än den Dansukker basunerar ut. Jag lyckades till viss del också. Och [KURSIV]det [/KURSIV]är jag förbannat stolt över. Och den förälder som aldrig narrat sina barn finns för övrigt inte (tänker på tomtar, tandféer och allsköns påhitt). Alla lögner är inte av ondo. Så det så. (Ja, jag är sur för att jag fick skit för hur jag fostrade barnen för nästan tjugo år sen. I can hold a grudge with the best of them, ok?)

Kommentarer

  • 1 november 2011 11:51
    Ja du ..... jag har fått höra hur synd det är om mina barn som tvingas äta bönsallad och annat "konstigt" lite titt som tätt. De som kritiserar blir bara tjockare och tjockare och även om deras barn inte är det nu så tror jag att grunden till osund syn på mat läggs tidigt. Jag märkte en markant skillnad när vi fick in en ny man i vår familj. Matvanorna blev drastiskt sämre och nu flera år efter fins det spår kvar. Så det betyder massor hur vi vuxna ser på mat och näring.
  • 1 november 2011 11:56
    Bummlan
    Jag önskar ett fler föräldrar i såna fall ville "lura" sina barn, så att deväxer upp och blir glada och starka och orkar ta hand om mig när jag inte själv kan! Och om inte körsbärstomater är godis så är i alla fall pärltomater och babyplommontomater det :)
  • 1 november 2011 11:56
    Ja, det tror jag med. Barnen ser och lär av vad vi gör, inte vad vi säger åt dem. Min motvilja mot fisk t ex har barnen snappat upp, trots att jag verligen försökte låtsas att det var gott och serverade fisk när de var små. Jag är tydligen en rätt dålig skådespelerska :-)
  • 1 november 2011 11:58
    Bummlan, du räknade just upp alla de godaste tomaterna nu ju :-) Små, söta och jätteröda ska de vara. *mums*!!
  • 1 november 2011 11:59
    Bummlan
    Men en fantastisk säljare! Så länge du säljer det du själv tror på :) Och fisk klarar man sig väl utan? Det finns ju fiskpiller :) Dessutom blir det mer över åt mig :)
  • 1 november 2011 12:00
    Bummlan
    ABSOLUT! Och då är de godis! Jag har alltid en skål i köksfönstret som jag går och småäter av. Ska jag behöva begränsa mig till lördagar ¤:/
  • 1 november 2011 12:03
    *lol* Ja, det finns fiskpiller och man måste ju faktiskt inte äta fisk om man inte vill :-)
  • 1 november 2011 12:05
    Njae, jag tycker vi kan låta tomaterna vara undantagna lördagsgodisregeln eftersom det är färskara. Jämför hållbarheten på tomater med t ex godisnappar eller nått, lägg dem i en skål och kom tillbaka om ett år. Godiset är nog lite hårdare bara. Tomaterna däremot...
  • 1 november 2011 12:17
    Bummlan
    *urkar och sopar undan döda banaflugor* :)
  • 1 november 2011 12:27
    Ja, visst är det läskigt? Man kan ju fundera på nyttigheten i ett livsmedel som står sig - inte veckovis eller ens i månader utan i åratal :-)
  • 1 november 2011 12:32
    Bummlan
    Surströmming är väl nyttigt? ;) Och knäcke ganska nyttigt. Men det kanske inte står sig så länge. Här går det åt så fort så jag vet inte. Sån där svindyr lufttorkad skinka??? Men jag håller med. Tårtbottnar och formfranska, t ex. Och en massa annat skumt. Då är det bättre med tomater :) Och färsk spenat!!!!
  • 1 november 2011 12:44
    Faktiskt inte, surströmming innehåller giftet dioxin och säljs på dispens i Sverige (EU vill förbjuda surströmming f ö, de käftas om det nere i Bryssel) :-) Knäckebröd blir mjukt och svampigt när det blir gammalt, riktigt äckligt faktiskt :-) Jag tror det finns någon form av korrelation mellan hur processat ett livsmedel är och hur mycket av det nyttiga som förstörts, ju mindre vi joxat med käket först ju mer av det braiga finns kvar (har jag för mig). Fast det finns ju en gräns för hur mycket färsk mat man kan ha hemma också, lite konserver och sånt behövs. Men man kanske gör ett bättre val om man väljer den hela köttbiten istället för korven, den hela fisken istället för fiskpinnen och så? Jämt kanske det inte fungerar, men ganska ofta?
  • 1 november 2011 13:01
    Bummlan
    Som vanligt tror jag du har en poäng. Bättre att processa maten själv, så man vet vad det är i den. Och får den som man vill ha den! Men lite panikkorv i frysen är skönt att kunna fiska upp när inspirationen är på noll och tiden knapp. Och fryst broccoli. Och krossade tomater på burk. Och matkällaren full av hemkokt lingonsylt och flädersaft :) *slår sig själv för bröstet då hon inser att hon har stora klumpar högrev, oxfile och bringa i frysen. Och väldigt få panikkorvar*
  • 1 november 2011 13:05
    Jag blev tvungen att kolla jag med, och jag hittade faktiskt flera kilo högrev och bara en enda stump falukorv. Tack förresten, nu såg jag att lagret med färdigmat (storkok som jag frusit in till de där dagarna då man inte orkar tänka så mycket) börjar sina. Det hade jag missat, men i helgen får det bli lite storkok med andra ord och fylla på lådan för den gapade ganska tom nu.
  • 1 november 2011 13:17
    Bummlan
    Det var så lite så lite ;) Storkok är kul! Långkok och storkok! Man kanske skulle starta barnhem ;)

Logga in för att skriva en kommentar.