icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5989541
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
27 oktober 2015 11:55
6

En matdag

Efter att ha klickat runt i bloggarna började jag fundera, hur ser en vanlig matdag ut egentligen? En vilodag, för enkelhetens skull. Träningsdagar är jag betydligt mindre strikt nämligen.

Ätfönstret öppnar 13 oavsett när jag öppnar mina gråblå, och är jag hungrig (vilket jag normalt är vid 13) blir det någon form av fast föda, typ rester från gårdagens middag. Ibland blir det soppa eller smoothie, om jag inte är så jätteintresserad av mat. Om aptiten är riktigt dålig tar jag en kvarg, keso, en avokado eller ett par kokta ägg och en näve nötter. Jag försöker alltid äta något vid 13, oavsett hur ointresserad av mat jag är.

Framåt 16-tiden äter jag någon sorts mellanmål, typ frukt, en kvarg, keso, avokado, ägg eller en kombination av nämnda matsaker. En näve nötter kan också fungera.

Vid 19-tiden är det middag, vanligtvis en proteinkälla (t ex fågel, fisk, sojabönor eller linser), grönsaker och nån kolhydratskälla (t ex ris, pasta, potatis), men eftersom jag äter högproteinkost blir det ofta så att kolhydraterna får stå tillbaka för att jag ska få tillräckligt med protein. Ofta kombinerar jag bönor, linser och olika baljväxter med t ex kyckling eller fisk, annars kommer jag inte upp i tillräckligt mycket protein.

Klockan 21 stänger ätfönstret för dagen, så om jag ska äta något mer för dagen får jag försöka hinna med det efter middagen. 

Nu har jag inte mätt och vägt portionerna på ett tag, kontrollen har varit så gott som obefintlig (om man bortser från enstaka stickprov) sedan juli eller när jag nu kontrollerade regelbundet sist. Jag skulle tro att jag i skrivande stund väger 67-komma-nånting, men eftersom jag har rejäl träningsvärk i det mesta under midjan känns det inte som en siffra som betyder något. Det som betyder något är att jag kommer i byxor stlk 36/38 och tröja i small. Vågen är jag mindre intresserad av. Måttbandet känns mer relevant än vågen, om jag ska vara ärlig.

Jag är väldigt nöjd med periodisk fasta i alla fall, det är en livsstil som fungerar för mig och som låter mig slippa det hemskaste målet på dygnet: frukost.

Jag blir bara illamående av att äta för tidigt på dagen. En smoothie kan fungera, om jag måste. Ett eller max två kokta ägg. Men jag äter i stort sett bara frukost, eller min version av det, om jag måste tävla tidigt på dagen och inte vill springa på fastande mage.

Jag försöker också alltid att äta efter träningen, även om jag är ointresserad av det, eftersom jag vet att kroppen behöver bränsle. Igår blev det två smörgåsar och en kvarg till middag efter träningen, jag var varken hungrig eller hade energi nog kvar att göra något annat. Så idag misstänker jag att när klockan blir 13 är jag nog ganska intresserad av mat, vilket gör att jag (eftersom det är vilodag) nog satsar på en wok med sjögräsnudlar och massor av grönsaker. Citron, chili och ingefära i såsen blir bra. 

Middagsplanerna lutar åt currykyckling och ris, eller möjligen tandoorikyckling beroende på om jag har alla kryddor hemma eller ej. Jag skulle kunna göra ugnsrostade rotsaker med rökig kyckling eller lax också, om jag kommer ihåg att köpa hem blomkål och broccoli.

Jag måste se till att inte snåla för mycket på kolhydraterna bara, för på söndag springer jag ett maraton och då behöver jag fyllda depåer. Så vad jag än väljer de kommande dagarna så behöver det vara både näringsrikt och energirikt.

 

Kommentarer

  • 27 oktober 2015 12:27

    Äter du endast mellan 13-21?

    Åhh marathon på söndag - hejja hejja!! 

     

     

  • 27 oktober 2015 12:30

    Tack :-)

    Japp, det fungerar bäst för mig att begränsa tiden då jag äter till just de 8 timmarna. Större delen av de 16h jag fastar sover jag, så då märker man inte av fastan och sen är min kropp så trögstartad på mornarna att det inte gör mig något att jag inte äter förrän lunch :-)

  • 29 oktober 2015 16:06

    Funkar bra?

  • 29 oktober 2015 17:53

    Det enda som inte fungerar bra med periodisk fasta är att de dagar då jag springer mycket hinner jag inte riktigt äta som jag borde, men det verkar som att det jämnar ut sig i längden. Jag håller ju vikten, även om den växlar lite upp och ner beroende på tid i månaden osv. Fast jag märker ju av det dagen efter, har jag sprungit mycket ena dagen är jag en allätare (äter allt som kommer i vägen för mig) dagen därpå. Eller borde jag säga "seefood eater" (I see food and then I eat it) :-)

     

  • 29 oktober 2015 17:56

    Spännande. Hur mkt kcal äter du då/dag?

  • 29 oktober 2015 18:02

    Cirka 1500 - 1600kcal en träningsfri dag och lite mer en träningsdag (hur mycket mer hänger på träningen). Styrketräning bränner ju inga mängder, så då kanske det inte blir så mycket mer egentligen medan ett långpass lätt kan dra iväg över 2 000kcal, så då får jag helt enkelt äta så mycket jag kan av nyttig mat och hoppas det jämnar ut sig. Oftast gör det ju det.

Logga in för att skriva en kommentar.