Fullt upp
Ibland blir det bråttom, men det är inget som inte går över. Som tur är, kanske jag får tillägga för den här gången har det varit ovanligt mycket jag vill göra. Tyvärr har träningen reducerats till promenader och styrketräning, men det är inte fy skam det heller.
I min kamp att hinna med att göra av med frukt och grönsaker i samma takt som naturen skänker oss dem har jag gjort fruktjuicer, marmelad, sylt och gelé. Burkarna tog slut lagom till jag skulle lägga in västeråsgurkor. Typiskt.
Genom att kombinera morot, äpple, apelsin och ingefära fick jag till en fräsch och exotisk juice med massor av vitaminer. Var försiktig med ingefäran, den blir lätt jätteskarp. Man kan köra allt genom råsaftcentrifugen, även ingefäran. Det bara rasslar till
Råsaftcentrifugen vi har en är Philips, lättdiskad som få. Alla delarna fungerar i diskmaskin också men varför slösa energi på det när det går så fort att skölja upp grejerna för hand? Ljummet vatten och en borste, innan allt torkat fast, bara så går det på några minuter.
Det där med ostkaka är en följetong här hemma, jag har jagat ett enkelt recept på snabb ostkaka och nu är jag nog nöjd med det. Det är inte en riktigt ostkaka, men det är nära nog för att kunna lura de flesta som inte är smålänningar åtminstone
Skämt åsido, den är faktiskt god men det måste vara fullfet keso, riktig grädde och snåla inte med mandeln. Använd inte bittermandelolja heller, det smakar helt fel. Lite socker i grädden behövs för att få den där rätta gräddiga lenheten i smaken och vetemjölet behövs för att det ska bli stabilt nog. Man kan inte, tycker jag, kompensera vetemjölet med mer ägg bara. Med för mycket ägg så blir det äggkaka istället, och det smakar helt annorlunda.
Ingen är förvånad om jag konstaterar att viktnedgången uteblivit...
Jag saknar några recept, som jag ännu inte filat till så jag är nöjd. Min version av klassikern kalops till exempel. Det finns ju ganska många varianter och versioner, men vilken tycker jag bäst om? Det är ju det jag har receptsidan till för. Men det kommer, så småningom. Raggmunk, dillkött, skomakarlåda, flygande jacob och slottsstek står också på önskelistan. Klassisk husmanskost.
Jag sneglar hårt på recepten från Tore Wretman och Leif Mannerström, husmanskostens väktare. När jag förstått grunderna börjar jag laborera. Det är därför det tar sån tid att lära sig ett nytt recept för mig, jag vill förstå det. Inte bara memorera det. Skillnaden är ungefär den samma som skillnaden mellan att lära sig multiplicera och memorera multiplikationstabellen.
Äntligen har hösten kommit, det är inte svettigt varmt ute längre. Men vad länge det tog innan hösten definitivt kopplade grepp om oss. Men äntligen är det svalare. Jag sover bättre om nätterna också, när det inte är så hemskt varmt.
Gillar
Kommentarer
-
Oj, så ambitiös du är! Och promenader och styrketräning är ju inte alls dåligt!
-
Det är kul med matlagning, särskilt nu när hösten börjat. Grytor, långkok, soppor - det finns massor av god mat som inte fungerar en varm sommardag men är perfekt på hösten!
Då får träningen vila lite, det finns mer i livet jag vill hinna med -
Mums! Massa härlig matglädje i detta inlägget! 😃
-
Härligt med allt som naturen ger.
Jag har också lagt in Västerås gurkor idag. Jag hoppas att de smakar bra sen då de har gottat till sig.
Nu har jag bara två hinkar äpplen kvar att ta hand om. Troligen gör jag mos!
Du har många fina recept och nu väntar jag med spänning på skomakarlådan......jag har nog aldrig förstått varför den rätten heter så?!?
Pepp på dig!
-
Det gäller att ta tillvara det man kan och hinner, jag har nog gen av ekorre eller hamster nånstans för det är otroligt tillfredsställande att lägga in, sylta och safta
Äppelmos är så himla gott! Det måste jag försöka få kläm på snart, hittills har det inte gått så bra.
Jag tror det bara är utseendet, biffen ser ju lite ut som en skosula där den ligger på moset? Skulle vara kul att höra med närkingarna, det är ju deras landskapsrätt
Pepp till er också!
Logga in för att skriva en kommentar.