icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991028
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 februari 2016 14:06
8

Fyller ett år

Idag fyller min digitala kokbok ett år, de allra första recepten var våfflor på bredden och tvären. Nästan 300 recept har vi hunnit lägga ut sedan starten, det blir i snitt strax över 5 recept i veckan.

Så mycket roligt, så mycket gott! Jag ångrar inte en sekund, jag har lärt mig massor om matlagning och faktiskt en hel del om fotografering också på kuppen.

Jag funderar på hur jag ska kunna få in sådant som inte direkt behöver tillagas, som t ex ostbrickor. Det tål att tänka på, om det ens behöver vara med på sidan och i så fall i vilken form? Det kanske räcker med en lång, välillustrerad artikel?

Dessutom har jag en lång rad med recept jag inte hunnit lägga in än, jag kan räkna upp ett tiotal jag saknar rakt upp och ner. Det känns i och för sig kul, jag gillar att pyssla med recept och menyer, och det är kul att fotografera. De bilder jag blir mest nöjd med är de jag bara behöver beskära lite, så är de redo att användas. Det finns foton på sidan jag skulle vilja byta, bilder som jag tog innan jag riktigt fått öga för vad jag gillar och hur jag ska komponera intressanta och läskande motiv. Ju äldre recepten är, ju större risk att bilderna inte gör recepten rättvisa och så kan man ju inte ha det!

Jag knaprar mina Gerimax, och tycker väl att det egentligen inte är så mycket skillnad i varken ork eller temperatur. 35,3C° när jag vaknar och 35,9C° på kvällen, personligt rekord slog jag igår när vi hade ätit ostbricka och druckit lite vitt vin, då nosade jag på 36,5C° på kvällen men det är snarare undantaget som bekräftar regeln. Jag kan ju inte gå omkring konstant smålurig heller :-)

Man blir billig i drift i alla fall, om man inte dricker så ofta. Ett glas vitt vin räckte för att jag skulle tycka att kinderna blev varma och Sherlock (med Cumberbatch och Freeman) mindre pinsam. Salta ostar och sött vin fungerade så bra ihop att jag nästan undrar varför jag inte testat förut. Men bara nästan, för på egen hand var vinet bara dugligt. Det var först i kombination med främst gorgonzolan som vinet blev fantastiskt.

Givetvis undrar jag ju då om effekten skulle bli den samma om man gör t ex gorgonzolasås och serverar ett vitt vin till, för då uppstår ju problematiken att man inte kan ha dessertvin till maten (väl?). Det lilla jag vet om viner kan man sammanfatta på baksidan av ett butikskvitto. Jag vet att Newcastle Brown eller Nanny State fungerar med ädelostsås, men då är vi inne på andra drycker, typ ljust öl, ale, cider och alkoholfritt.

Nej, jag ska nog inte mixtra på egen hand med det där utan fortsätta förlita mig på att Systembolaget kan sina saker, de har inte vilselett mig hittills. Egentligen är det ju väldigt bekvämt att kunna gå till butiken och säga vad man ska ha till middag och de vet nästan alltid vilken dryck som passar bra. Samtidigt är jag en nyfiken person, så jag lär nog fortsätta ge mig på egna idéer och försök oavsett vad expertisen tycker. :-)

 

Gillar

Kommentarer

  • 21 februari 2016 14:34
    Tita

    Grattis och fortsätt gärna det är en hel del "matnyttigt" på din sida. Läste härom dagen om köksmaskinerna. 

    Hoppas att du snart får ordning på dina värden!!

  • 21 februari 2016 14:45
    gasten
    Jag känner igen mig, har också så låg temperatur, nästan, jag har 35,6 på morgonen. Men det bryr de sig inte om på vårdcentralen.
  • 21 februari 2016 14:56
    paloma

    Gasten du måste få reda på vad du har för TSH värden, det är viktigt att veta om du inte mår bra. Dessutom påverkar det vikten och viktminskningen negativt om du har för låg ämnesomsättning.

  • 21 februari 2016 15:07
    gasten
    Tar ju levaxin, har pratat med läkaren men det verkar som han inte bryr sig, men får nog ta upp det igen när jag ska dit.
  • 21 februari 2016 17:25
    paloma

    Chris48, jag tror inte att man kan äta sig frisk från brist på sköldkörtelhormon. Jag började med giftstruma och fick dricka radioaktivt jod, då slås stora delar av sköldkörteln ut och det kan inte kroppen producera själv.

    Vad menar du med naturligt hormon, är det svinkörtel du menar?

    Det är inget man bara får så där, det skrivs ut på licens.

  • 21 februari 2016 17:52

    Håller med Paloma.

    Det finns en övertro på vad man kan äta sig frisk ifrån, särskilt från friska personer.

  • 21 februari 2016 19:00
    paloma

    Tack LadyG!

    Chris48 det har vi också och det betyder inte att man vet mer än läkare, vad menar du att jag ska äta för att bli frisk och plötsligt slippa ta 75 mg Levaxin när radioaktivt jod har dödat det mesta av min sköldkörtel?

    Just sköldkörteln är väldigt komplicerad och mycket av hormonerna styrs från hypofysen. Jag har träffat ett antal specialister under de år jag varit sjuk, och har läst så mycket jag kunnat och även pratat med andra sjuka. Att experimentera med sin kropp utan att ha riktiga kunskaper kan vara farligt.

    Ursäkta LadyG att vi kapat din tråd, vi kan starta en egen i forumet.

    Grattis till din ett-årsdag på din digitala kokbokyes

  • 21 februari 2016 19:25

    Tack Paloma, jag är glad att du delar med dig av dina erfarenheter och kunskaper,det är värdefull läsning för mig! Kanske en forumtråd vore bra ifall det finns fler med misstänkt sköldkörtelproblematik?

     

Logga in för att skriva en kommentar.