icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5994363
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 mars 2017 12:58
4

Glutenfritt ökar risken för diabetes typ 2

Forskare har under många års tid följt ett stort antal människor i en så kallad observationsstudie och kommit fram till att de som äter minst gluten också i högre grad drabbas av diabetes typ 2, så kallad åldersdiabetes. Forskarna följde nästan 200 000 personer under 30 års tid. Målet med studien av att undersöka om glutenfri kost påverkar hälsan hos individer utan någon känd anledning att undvika gluten.

Analyser av resultaten visar att bland de som bara åt fyra gram gluten varje dag var risken att få diabetes 13 procent större. Majoriteten äter mindre än 12g per dag, det mesta från pasta, flingor, pizza, muffins, kex och bröd. De som äter mest gluten får också högst andel kostfiber, något som annars kan förebygga diabetes men även efter att de tagit med detta i beräkningarna visade det sig att högt glutenintag också minskar risken för diabetes typ 2. Varför det är så vet forskarna inte däremot.  

Forskarna anser i och med detta att det enbart är de som lider av en autoimmun sjukdom så som celiaki som som har anledning att utesluta gluten.

"Over the course of the study, which included 4.24 million person-years of follow-up from 1984-1990 to 2010-2013, 15,947 cases of Type 2 diabetes were confirmed."

Källa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170309120626.htm

Gillar

Kommentarer

  • 21 mars 2017 13:18

    Läste om idrots män som slutar tvärt de är hög risk för diabetes.

  • 22 mars 2017 14:13
    Flamenco

    Tack vad bra med lite hårdfakta. Har själv ställt mig frågande inför de som slutar med gluten på eget bevåg, om det verkligen är så himla bra. Och där ser man ju också att det finns nåt bra med de här stärkelserika kolhydraterna, som väl inte ingår i den stenålderskost som anses så himla bra.

    För, om stenålderskosten är så bra, hur kommer det sig då att befolkningen kunde växa så numerärt när vi började odla? 

  • 22 mars 2017 16:05

    Håller med dig Flamenco!

    Från rätt källor, som fullkorn t ex, är kolhydrater inte farligt. Det som är rena giftet är socker, de snabba kolhydraterna, som ställer till det för våra mättnadssignaler. Men det hade de ju inte på den tiden, raffinera socker lärde vi oss rätt nyligen. Innan dess var socker en väldigt lyxig och svårskaffad godsak.

    Problemet är ju förstås att det finns snabba kolhydrater tillsatt i väldigt mycket nu för tiden, till och med i bröd. De är svåra att undvika. Men bara för att man undviker socker måste man ju inte per automatik undvika gluten, som ju faktiskt gör nytta. 2 skivor grovt bröd t ex innehåller motsvarande cirka 12g, rätt brödsort bara så slipper man rätt mycket socker och får ändå kostfibrer och gluten så tarmarna får jobba.

     

  • 22 mars 2017 17:28

    Vad jag för står ökade inte tillväxte så radikalt av maten, var barndödligheten som minskade. På sten åldern överlevde bar barn som födes på våren, och man tro att bar 3 av tio nåde vuxen ålder, Man verkar ha väldiga stam strider och det verkar som de var kannibalism i vårt land med men det pratas inget om, Var en norskforskare som grävt ut viking gravar med väldigt mycket ben, som inte var nån kungs grav, i Södermanland där var gag märken på benen efter mäniskotänder, hur man nu kan på stå det, på så murkna ben och fragment, Var got om sådan gravar där jag bodde, tordes inte bygga på tomten hade fåt betala utgrävningarna då har fyra gravar markerade på min gräns, och flera finta yxor upphittade i potatis landet. Man tror med att sjukdomarna kom med den ändrade kosten.

    En av mina vänner äter strikt stenålderskost för att han liger i risksone på diabetes, och hans värden blir bra med den maten, och han åt inte mycket socker inna häller, de har det i släkten.

     

Logga in för att skriva en kommentar.