God fortsättning
Det är ett mirakel att jag inte gått upp mer än några hekto över jul och nyår. Jag har inte varit duktig, inte tränat inte registrerat.
Bara slappat.
Vilat ut.
Firade nyår i myskläder under en filt, tillsammans med familjen.
Nyårsmiddagen, älgskivor i ugn, klyftpotatis, kantarellgräddsås och gelé, efterrätt pannacotta, var som gjord för att sätta sig på mitten. Den verkar inte ha gjort det, inte så hejdlöst mycket.
Bild: Översta lagret blåbärspannacotta, undre lagret mangopannacotta. Toppad av blåbär och mango.
6 portioner
Det är egentligen två pannacottor, som man häller på varandra. Först den gula, sedan den blå.
Mangopannacottan
4 dl grädde
½ dl socker
250 g fryst tinad mango
1,5 msk citronsaft från en färsk citron
3 gelatinblad
Gör så här:
Lägg gelatinblad i vatten 5 min.
Koka upp grädde och socker, ta av från värmen. Rör ner gelatinbladen.
Lägg i mangobitarna och citronsaften. Stavmixa slätt.
Häll upp i glas och låt stå svalt i minst 2 timmar.
Blåbärpannacotta
2 dl grädde
½ dl socker
2 dl tinade blåbär
1 msk citronsaft
2 gelatinblad
Koka upp grädde och socker, ta av från värmen. Rör ner gelatinbladen.
Lägg i blåbären och citronsaften. Stavmixa slätt.
Häll upp i samma glas, försiktigt och låt stå svalt i ytterligare 2 timmar.
Garnera med blåbär och mango.
Jag har inte kaloriberäknat det där men det är både socker och grädde i, så det bör vara ganska många kalorier. Det är lika njutbart som det är fördärvligt för vikten.
Vi skålade i alkoholfritt mousserande vin, en ny trevlig bekantskap som jag tänker hålla mig till i fortsättningen. Mycket bättre än Pommac, Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs | Systembolaget på många sätt. Bara 17 kcal/100ml t ex, och den smakar inte lika sött (av förklarliga skäl).
Eftersom nyår blev så lugn hade jag energi idag att träna. Helkroppspass, lugnt och fint. En massa nya årsbästa, det är en av de roligaste sakerna med ett nytt år. Appen blir så entusiastisk över alla nya rekord
Bild: Ett recept jag tar med mig från 2022, som jag testade inför jul, är ett recept på skinklåda som blev synnerligen lyckat.
Jag tänker nog fräsa på skinkan lite nästa gång så den släpper vätskan i förväg, och inte använda tomater (hur fint det än blir) så kanske jag slipper vätskan. Hur många portioner man tycker att det är beror på vem som äter, vad mer som är på bordet och hur hungriga alla är.
Skinklåda 4-6 portioner
1,2 kg rå, skalad potatis
300 g skinka, strimlad
150 g gul lök
150 g purjolök
5 dl mjölk
5 ägg
1 påse västerbottenost, riven
1 påse gratängost, riven
1 msk smör
salt & peppar
Koka potatisen och låt den svalna. Under tiden strimlar och svettas du löken i smöret. Skiva potatisen när den svalnat så den går att hantera.
Varva potatis, skinka och lök i en smord ungsfast form.
Vispa samman ägg, salt, peppar och mjölk. Häll det i formen. Strö över den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen, 175°C i 35 - 40 minuter beroende på hur mycket färg du vill ha på osten. Peta med provnål så att gratängen är klar innan du tar ut den. Beroende på ugn kan tiden variera något. Låt den stå vi sidan under folie tills den slutat puttra.
Servera till julbord eller på smörgåsbord, eller istället för poatatisgratäng till middag.
Bild: Med så fin hjälp i köket kan man inte misslyckas!
Jag hoppas att det nya året blir vänligt emot er. Jag är rädd att 2023 kan bli ett ledsamt år för oss, glädjande också förstås, inget är någonsin bara svart eller bara vitt. Jag försöker låta bli att ta ut sorgen i förskott, men jag märker subtila små förändringar hos pappa. Hans alzheimers börjar visa sig. Redan.
Tjuven Tid kan jag inte rå på.
Jag försöker glädja mig åt det vi har istället för det vi förlorar.
God fortsättning till er alla.
Gillar
Kommentarer
-
Tack detsamma 🙏
-
Gott nytt År till dig också 😊🌟
-
du vi får göra de så bra vi kan. Ha en bra vecka
-
Tack snälla
Ja vi får göra så gott vi kan pralin
Logga in för att skriva en kommentar.