icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5995912
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
1 januari 2014 10:46
8

Gott nytt, nu kör vi

Vi firade en stillsam nyårsafton, bara vi i familjen. Nyårsmiddagen gjorde vi tillsammans: apelsinpanna cotta med hyvlad choklad till förrätt, kycklingpiccata med klyftpotatis och bearnaise till huvudrätt och klassisk äppelsmulpaj med vaniljvisp till efterrätt. Det enda jag gjorde helt själv var bearnaisen, den är lite pillig att få till men den blev ovanligt fin den här gången. Tjock, krämig och väldigt god. Jag gjorde på 300g smör (ca 8 portioner) och det var lite skräp kvar i botten bara, så det gick åt! Klyftpotatisen envisades med att fastna, traditionsenligt men den här gången överlistade jag den, eftersom jag hade lagt bakplåtspapper i botten så det var ganska lätt att bara peta loss klyftorna och servera. Piccatan blev mör och fin eftersom jag valde kycklingbröst som jag delade på två halvor, så jag fick två fina schnitzel-lika delar. Då kom julklappsknivarna till användning också, det är mycket lättare att skära till fina piccator om man har vassa knivar. Vände kycklingen i mjöl och sedan ägg blandat med ost (riven parmesan) och stekte sakta på låg värme tills de blivit gyllenbruna och genomstekta. Det känns när man trycker på dem lätt med fingret om de är klara eller ej, man får inte ha för bråttom för då bränns osten och kycklingen riskerar att bli rå inuti. Äppelsmulpajen gjorde vi faktiskt först, men den stod handduk hela kvällen och var fortfarande ljummen när det ar dags att äta, det gick dock inte åt några mängder. Vid det här laget var vi skapligt mätta hela familjen och det blev väldigt mycket paj över! Samtidigt som vi förberedde äppelpajen gjorde jag apelsinpanna cottan, det är som att göra en vanlig panna cotta fast man använder skalet och saften från en apelsin som smaksättning tillsammans med en vaniljstång. Annars är det som vanlig panna cotta [LANK]http://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=7488[/LANK]. Vi tajmade faktiskt ganska bra trots att vi var flera i köket som höll på, så allt var färdigt nästan samtidigt. Det var lite tur men också lite beräkning faktiskt, jag försökte räkna ut hur mycket tid de olika momenten skulle behöva, men det var nog lite tur inblandat att jag faktiskt räknade rätt också. Mätta så magen stod i fyra hörn skålade vi in det nya året i Pommac, ingen av oss är så förtjust i alkohol direkt, och vi tittade på fyrverkerierna utanför. Stadsdelarna tävlade om att bränna mest krut även i år verkade det som, konjunkturen verkar inte påverkat rakettillgången åtminstone. Det är bara okynnessmällandet vid andra tidpunkter som minskat, skitungarna har väl inte råd att spränga papperskorgar och kasta knallskott efter varandra längre. Jag är kraftigt emot att privatpersoner utan varken säkerhetstänk, kunskap eller utbildning på sprängmedel får köpa sprängmedel som sen ska hanteras under varierande grad av berusning. Alkohol och sprängmedel är en så bra kombination. Det borde vara licens på raketer, och högre skatt eftersom det skräpar ner och sprider tungmetaller i vår gemensamma miljö. Men det är en annan femma, och jag brukar inte dra upp det just på tolvslaget. Då tiger jag och blänger. Det lugnade sig snabbt, och katten slutade oroa sig för oss när vi kom in. Hon tyckte inte alls om att vi stod på balkongen och tittade när det small. Förståeligt, den där lilla hjärnan hinner väl glömma att det smäller och dånar en gång om året så nyår kommer som en lika stor överraskning varenda år. Smällarna stör henne inte så mycket så länge vi är inne, men går vi ut på balkongen blir hon orolig och börjar ropa på oss. Stackars liten pälstönt, det är inte så lätt att vara liten. Även hon fick nyårsbuffé för övrigt, även små varelser tycker om att fira ibland. Idag hade jag tänkt springa, det är ett bra sätt att inleda det nya året och det vore ett bra sätt att komma igång. Vågen visade 65,1kg på morgonen, underligt nog gick jag inte upp så många kilo som jag trodde att jag skulle göra av all den goda maten och de enorma mängder kalorier jag satte i mig: Förrätt (~400 kcal), huvudrätt (~800 kcal) och efterrätt (~400kcal) dvs hela mitt normala dagsbehov i en middag :-) Så utgångsläget V1 är 65,1kg. Så 3 mars, V10, borde jag kunna vara klar. Det skulle betyda en viktnedgång om 0,5kg/vecka och förhoppningen är förstås att träningen inte ska drabbas så jättehårt av underskottet om det inte är ett så stort underskott. Som ni märker försöker jag både äta kakan och ha den kvar :-) God fortsättning på det nya året allesammans!

Kommentarer

  • 1 januari 2014 16:47
    Låter som en synnerligen delikat meny . Din piccata lät underbar. Måstre testa det. Själv grillade vi utomhus till lunch och jag hade gjort hemkörd curryketchup och napoleonbakelse som gick åt som smör i solsken. Ja det har blivit mindre smällande. Men grannen smällde av 7000 kr i fyrverkeri. Mot vårt hus. Vi hade smällare som lät som det var inomhus fram till 01.00. Vi skall hem till dem på middag i morgon. Detta skall jag minsann ta upp. Katten var vettskrämd. Låg under sängen och darrade Jäkla ofog.
  • 1 januari 2014 17:03
    Men stackars kissen, så arg jag hade blivit på grannen! Kunde de inte skjuta sina smällare åt ett annat håll, de vet väl att ni har katt? Ush vilka typer...
  • 1 januari 2014 17:05
    Jo de vet att jag har katt. Men det brydde de sig nog inte om är jag rädd för
  • 1 januari 2014 17:11
    Hänsynslöst :-(
  • 1 januari 2014 19:01
    Mmm, lät gott! Jag gjorde chokladpannacotta efter ditt recept till efterrätt igår, så himla gott! Fast det blev mycket! 5 dl grädde blev stora portioner, fast det gjorde inte så mycket, har kvar idag :). Serverade med vispad grädde och färsk ananas, mums filibums! Gott nytt år!
  • 1 januari 2014 19:11
    Ja, det är ganska rejält stora portioner faktiskt, det håller jag med om! Fast det tycker inte fästmannen, han hävdar att de är "aningen små" men det tror jag inte på :-) Vilka härliga tillbehör! Mums!
  • 4 januari 2014 10:42
    Typiskt killar att tycka att portionerna är små. Min karl satte i sig 3 bitar av Napoleontårta till nyår. Det var ju synd att slänga dem tyckte han. Han fläskade i sig 3 päronsuffleer också. Och jag tror att han snart behöver ta en extra runda för detta kommer sluta illa. Grannen smällde av raketer för 7000 kr. De tog en timme att smälla av dem. Så meningslöst. På malta har de fyrverkerier hela tiden, varje by har sin fiesta och de smäller de i flera timmar. De borde använda pengarna till de fattiga och till barnen som bor på barnhemmen. Aborter är olagliga på ön så oönskade barn hamnar på barnhem. Och där bor det många.
  • 4 januari 2014 10:53
    Uj, det låter mastigt - tre suffléer! :-) 7 tusen?!? Jösses, det är ju inte klokt! Att folk verkligen har råd? Det är trist när offentliga förvaltningar slösar pengar och inte använder dem på ett bra sätt, fyrverkerier istället för barnhem låter som en dålig prioritering tycker jag.

Logga in för att skriva en kommentar.