Havreotto med spenat och räkor
Havre är väldigt nyttigt, det sänker kolesterolhalten, det är bra för blodkärlen och kan reducera antalet inflammatoriska markörer i blodet. Spenat är också nyttigt, bortsett från att spenaten är proppad med vitaminer och mineraler så innehåller det thylakoider som bland annat hjälper oss att hålla oss mätta längre.
Den här gången utgick jag från ett av mina gamla recept och skapade ett helt nytt med hjälp av de proportioner jag använt för den röda havreotton. Kompletterade med lite räkor strax före servering, om räkorna får koka med havreotton blir de gummiaktiga och jag ville bara ha dem precis så ljumma att de blir möra och fina. Eftersom jag skulle servera havreotton till lax hade jag inte jättemycket räkor i, ska det vara en ensamstående rätt behöver man nästan dubbelt så mycket räkor.
Den här gröna havreotton serverades med dillkryddad lax och nybakat bröd, och min personliga åsikt är att det här var fruktansvärt gott. Men gillar man inte havre eller spenat kan det ju förstås bli besvärande.
För att behålla det svenska temat valde jag västerbottenost, men man kan lika gärna välja någon annan ost som är god om man inte gillar stark ost. Huvudsaken är att man inte bangar osten, för den bidrar med så väl smak som sälta. Utan den blir det ingen otto, krämigheten kommer nästan helt från osten och massor av smak får man från osten så välj en du verkligen gillar.
Nu är jag sjukt förtjust i just Västerbottenost, så det här var ju klockrent för mig. Den enda jag känner som gillar det mer än jag är mannen i huset. Så fick vi kalcium, D-vitaminer, fetter och annat gottigt i maten också, för även om jag stekte laxen i olivolja så blir det lite väl magert om man skippar osten. Kroppen behöver fetterna för att kunna distribuera fettlösliga vitaminer, så väl mättade som fleromättade och omättade behövs fast i vilka mängder tvistar de lärde om och lär nog göra ett bra tag till. Det här med fetterna är ett minfält med många "säkra åsikter", vanligtvis åtfölja av en bok som ska säljas in så man kan läsa "sanningen".
Jag nöjer mig med att veta att det förmodligen går ganska bra hur jag än vänder mig, så länge majoriteten av kosten är nyttig. Kroppen kan hantera små doser onyttigt, av vilken sort det än är, rätt okej så länge det inte blir varje dag eller jämt.
Kommentarer
-
Havre är ju nyttigt! Tycker om både havrepuffar och havregrynsgröt.
-
Havre är supernyttigt, vi borde verkligen äta mer av den varan. Bra för hjärtat och kärlen
-
Jag gör smulpaj med havregryn. Räknas det....😆😍👍
-
hehe jag är inte lika säker, så hemskt mycket havre i paj är det väl inte
Fast vem vet, många bäckar små? -
Jag brukar också göra paj med havregryn. Byter ut hälften av mjölet till havregryn.
-
Mums 😋👍
-
Gott, men tror inte den mängden räcker faktiskt
För att få effekt behövs nånstans mellan 1,5 och 2dl havre/havregryn och det är ju hela pajen i stort sett, och sätter man i sig hela den har man nog raderat ut alla eventuella hälsofördelar havren skulle ha kunnat erbjuda, misstänker jag.Paj är gott, men jag tror inte man kan vrida det till att det dessutom skulle vara nyttigt
Logga in för att skriva en kommentar.