icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991529
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
30 maj 2014 16:23
5

Hinna med - hjälp!

Jag vet att det finns vegetarianer och veganer här på Matdagboken och nu behöver jag hjälp! Hur i hela fridens namn ska jag hinna med att få i mig all energi jag behöver som ultralöpare på vegetariskt? smiley

Var hittar ni era recept? Hur har ni lärt er? Och ni som tränar, hur gör ni för att hinna få i er all energi som behövs?

Jag har några recept som jag återvänder till, t ex en pastasås på krossade tomater, vitlök, lök, en drös olika kryddor (paprika, chili, svartpeppar,oregano, basilika) och linser (gula, röda eller svarta vanligtvis). Om jag låter den puttra till lite stadigare konsistens kan man använda den i lasagne eller som tacofyllning. Kikärtsbiffar, sojabiffar och sånt brukar jag pyssla ihop, jag fuskar och använder ägg för att få dem att hålla ihop. Woker på längden och tvären går hem också. Jag har fortfarande en väldigt begränsad kunskap och repertoar dock, så alla råd och tips är välkomna.

Järn måste jag f n komplettera med kosttillskott, det får jag för lite.

B-vitaminer och Magnesium kompletterar jag också, för säkerhets skull.

Finns det annat man riskerar att missa om man äter mycket vegetariskt. Vi använder ägg, mjölk och ost.

Jag tackar redan på förhand för alla råd och tips jag kan få, allt är välkommet!

 

Kommentarer

  • 30 maj 2014 17:32

    Det är väl knappast mer ensidigt än att utesluta kolhydrater t ex?

  • 30 maj 2014 17:49
    Miipan

    Från jag var 10 till jag var ca 20år var jag vegetarian och både dansade och sprang flera gånger i veckan. Det blev väldigt mycket kolhydrater i form av pasta, ris, bröd mm för att hålla energon uppe. Du kan använda fiberhusk eller pofiber istället för ägg för att få biffar mm att hänga ihop. vet att man även kan använda potatismjöl men tycker det blir för "hårt" i konsistensen. Grönsaksbiffar av rödbeta, morot, potatis, zuccini...ja allt du kan hitta egentligen. blanda med sesamfrön och nötmjöl för med protein. bön i alla det slag är bra. Själv slutade jag inte på grund av att jag mådde dåligt av maten utan för att jag inte orkade med allt krångel när jag skulle äta ute, hos kompisar, i skolan mm. Har fortfarande ett svårt förhållande till kött. Lycka till! 

  • 30 maj 2014 17:58

    Tack Miipan, det blir ju lite lättare för mig eftersom jag utesluter kött när jag kan av ideologiska skäl och inte för att jag inte tycker om det. Jag köper fortfarande en del ekologiskt kött, men eftersom det kostar en arm och ett ben fortfarande så blir det väldigt mycket vegetariskt :-)

    Hade ingen aning om att fiberhusk kunde fungera i biffar! Hur doserar man det, på ett ungefär? Nötmjöl och sesamfrön var en kanonidé, det måste jag laborera med, jag har kikärtor och sojabönor som jag kokat och ska göra biffar av endera dagen här :-)

  • 30 maj 2014 19:45
    Miipan

    Oj jag vet inte hur mycket men det kan stå på Allergimat.se kanske? Har en äggallergiker här hemma så jag får experimentera en massa själv när jag ska göra biffar av olika slag. Tror jag läste någonstans att 1tsk fiberhusk blandat med lite vatten ersätter ett ägg men jag är inte 100%säker. Du får kanske googla på det.

  • 1 juni 2014 12:47

    Tack :-)

    Jag måste testa helt klart :-)

Logga in för att skriva en kommentar.