icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5998268
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
9 juni 2013 15:19
14

Hjälp har jag gjort bort mig nu?

Nu kan jag ha gjort något galet, jag skulle följa ett recept ([LANK]http://www.recept.nu/per_morberg/varmratter/mjol/hembakat_hamburgerbrod/[/LANK]) och det sket sig! 0,5 pkt jäst 6dl mjöl 12dl vatten lite salt Alltihop skulle blandas och ska sen stå och jäsa i 2 timmar... Det blir nog allt bra kanske, om det inte hade varit för att jag inte orkade dela jästen, utan dubblade de andra ingredienserna. Och eftersom vetemjölet tog slut fyllde jag på med det jag hittade, speltvete, rågmjöl, rågsikt och vetekli... Degen är rejält kletig fortfarande, ohanterbar och enorm! Och nu vet jag inte vad det blir av det! Det enda jag vet är att det blev så stor deg att jag var tvungen att ta fram båda 5-litersdegbunkarna!!! För ska det där monstret jäsa i TVÅ TIMMAR i bara en bunke kommer det att bli en katastrof..! Nä, nu ger jag mig ut och springer jag vill inte se eländet förrän det jäst klart! [KURSIV]Edit: måste ju plåta monstrena så jag kan jämföra sen när jag kommer hem, men NU ska jag springa iaf) [/KURSIV]

Kommentarer

  • 9 juni 2013 15:36
    Halfdevil
    Hur bakade du? Följde du receptet fast dubbelt då eller gjorde du som du skrev här? Gjorde du som du skrev här, dvs dubblade 12dl vatten till 6dl mjöl, ja då blir då nog mest pannkaka. :O Om det bara är ett skrivfel, då blir det säkert helt okej. Brukar funka bra att byta ut mjölsorter och dubbla lite som man vill. :)
  • 9 juni 2013 15:43
    Haha jösses, jag var så stressad över degen att jag skrev fel. Jag dubblade receptet i länken, rätt ska vara rätt :-) Det ser ju ut som deg, det gör det. Kladdigt men deg och den har redan rört på sig oroväckande nog... Hoppas den håller sig i bunkarna åtminstone.
  • 9 juni 2013 15:47
    Halfdevil
    Den borde bli ungefär dubbelt så stor efter två timmar, finns nog risk att den pöser över mao. :D Ett tips till nästa gång, låt degen jäsa direkt på diskbänken.
  • 9 juni 2013 15:49
    Söker du medlemskap i Theas köksklubb? :D
  • 9 juni 2013 15:49
    Oj.... Jösses Amalia... oj. Tack för tipset, [KURSIV]det [/KURSIV]ska jag komma ihåg till nästa gång :-)
  • 9 juni 2013 15:50
    tolwyn, inte långt ifrån :-) Baka är inte min paradgren direkt :-)
  • 9 juni 2013 16:17
    evave
    Är det kletigt när du ska baka ut degen så tillsätt lite mer mjöl bara, så att den går att hantera. Vilket mjöl du använder spelar mindre roll.
  • 9 juni 2013 16:53
    lejonell
    Vilken tur att du inte gjorde som du skrev i bloggen utan hade rätt proportioner mellan mjöl och vatten... Ja, det blir väl lite fler bröd då, inget problem med det, mjöla bakbordet ordentligt när du bakar ut och försök att inte tillsätta för mycket mjöl så det inte blir stabbigt. Om du inte orkar göra småbröd av allt gör du en formfranska också.
  • 9 juni 2013 17:41
    miasbias
    Oj, vad duktig du är!! Sätter igång med brödbak... Jag brukar ångra mig, just i det läget, inför jäsningen... Då är det lite sent påtänkt.. Du kanske har hittat på det ultimata brödet ;) Skriv upp vad du gjorde, om det blir jättebra. Degen kanske möter dig i hallen, när du kommer tillbaka!!
  • 9 juni 2013 19:42
    Ååå jag räknade nog fel nånstans... jag dubblade ju receptet, så då ska det bli 8 hamburgerbröd istället för 4... eller hur? Jag lägger upp en bild på de 8 bröden strax......De ska jäsa 20 minuter till enligt receptet...
  • 9 juni 2013 21:10
    Halfdevil
    Jösses!.....det var inga små bröd det. :D Med tanke på att du bakade på 12dl vatten så borde det blivit betydligt fler än åtta. Bakar jag tex tekakor på en halv liter vätska så brukar det bli ca 15 st. Hamburgerbröd brukar ju vara något tjockare men du borde fått ut runt 25 stycken iaf på 12 dl vätska. Misstänker att det blivit lite fel med 4 portioner om det nu inte är så att man ska äta jumboburgare då. :D
  • 9 juni 2013 21:14
    Haha ja de blev jättestora, men hur goda som helst, Nu är jag ju lite syrak då för att jag inte skrev ner vilka mjölsorter jag använde, men då har jag anledning att experimentera mer :-) För som limpor betraktade blev de så gott som perfekta, fast det var ju inte det jag skulle göra så det får bli hamburgertallrik ikväll :-)
  • 9 juni 2013 21:20
    Halfdevil
    Känner igen det. Lite surt när man fått till smaken perfekt bara genom att ta lite av det man känner för, för att sen inte komma ihåg exakt hur man gjorde. Viktigast är ju ändå att det smakade bra och hamburgertallrik är inte fel det heller. :)
  • 9 juni 2013 21:23
    Jag rullade bröden i speltvetet bara för att det luktade så gott - och det gav ytan smak som jag inte trodde det skulle. Det var en bra idé som jag ska göra om. Fascinerande att brödet inte ens behöver ett pålägg för att vara gott! Nu har jag något att grubbla på! Skulle gjort som miasbias skrev, jag skulle tagit anteckningar :-)

Logga in för att skriva en kommentar.