icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991803
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
1 augusti 2022 15:35
6

Jag är inte alltid den klyftigaste...

...men jag har roligt under tiden!

Som ni kanske redan listat ut är jag enormt svag för ost. 

Så varför inte lära sig göra egen, tänker jag och skrider till verket.

Varför vara måttligt? Jag gör på 10 liter på en gång.

Som tur är blev det ost, och som tur var blev det en god en också. Om jag kunde låta den vara ifred kanske det till och med hinner bli lite lagrad. Fast då kanske jag inte borde börjat smaka? Två dagar tog det innan jag var på den, nyifken i en strut.

Den smakar ungefär som Grevé, ungefär samma konsistens också. Bara lite mindre lagrad laugh

ff5545d8-1b42-4f6d-abcc-00efba866f0d.jpg

Bild: Osttillverkning är pyssligt.

Det som är bra med osttillverkning är att det är lugnt. Det är mycket väntande med blicken på en termometer så att temperaturen inte sticker åt något håll.

Blanda i 1dl fil i 10 liter mjölk. Värm mjölken till 30°. Sakta. Vänta 30 minuter. Blanda ner löpe. Vänta tills mjölken koagulerat. Håll mjölken vid 30° under tiden. 

När mjölken påminner om en stor vit aladåb kör du ner en ballonmgvisp och rör sakta. Hela tiden ska mjölk/ost-aladåben hålla 30°. När du rör får du små ostkuber som släpper en vitaktig vätska, vassle. Den kan man baka bullar på.

Rör försiktigt i massan under 15-20 min. Fortsätt hålla aladåben, som nu mer liknar klumpig gröt, 30ºC.
Sluta röra så "ostkoaglet" (de vita klumparna) sjunker. Tag bort ungefär en tredjedel av vasslen.

Värm långsamt, under ca 20 min, under långsam omrörning, tills temperaturen nått upp till 38. Stäng av spisen. Temperaturen stiger till 40ºC, och det är helt perfekt. Men inte varmare. Fortsätt därefter att röra ytterliggare 15 min. Ostkornen ”krymper”, mer vassle frigörs. Häll av vasslen.

Rör in saltet i ostmassan, som nu påminner ganska mycket om keso. Det är denna geggan man kan använda till ostkaka, och sådant har jag gjort förut. Så hit var jag rätt säker på min sak. Det var efter detta som äventyret började!

Klä en form med linneduk, ostduk, tunn handduk eller annat genomsläppligt tygstycke (som du kokat innan användning) och lägg därefter ostmassan i denna. Lägg på en tyngd så att vasslen pressas ut. Jag använde en kettlebell i en annan, aningen mindre, ostform som jag staplade i formen med osten. Blev perfekt! 

Vänd osten några gånger under dagen. Vid varje vändning sköljs duken i vatten. Lägg duken runt osten igen.

Dagen därpå lägger du osten i en ren och torr duk under några timmar. Den ska helst ligga i 10-15ºC några dagar, men i brist på ett så svalt rum blev det kylen och 4° vilket fungerade strålande det med.

När den slutat släppa vassle och är torr att ta i kan man doppa den i ostvax. Det var här det gick åt fanders för mig, för jag ville ju smaka! Dessutom har inte vaxet kommit ät, så vad gör det? tänkte jag och nallade.

Och på den vägen är det.

När vaxet kommer får jag göra en ny ost.

Hoppas ni haft en trevlig juli heart

Gillar

Kommentarer

  • 1 augusti 2022 19:12
    Waza79

    Wow! Imponerande! De lät väldigt tålamodskrävande.

  • 1 augusti 2022 19:25

    Det är skönt att göra något som är långsamt. Som kräver att jag sätter mig ner. Andas. Som jag inte kan skynda på, som jag måste ge den tid det tar för att det ska bli rätt och som jag inte kan multitaska. Det är som meditation, fast jag får ut en ost av det i slutänden laugh

  • 2 augusti 2022 09:53
    Tita

    Du är helt otrolig och vilket tålamod du har!! Jag skulle inte klarat det för mig ska det helst vara färdigt igår!!

    Att smaka är ju den viktigaste delen av det vi gör så det måste man ju bara......!

    Ohhh vad i kommer att njuta av resultatet sen..😅om det finns nåt kvar😂

  • 2 augusti 2022 10:52

    Tack Tita! Det är sådan jag är också, egentligen. Otålig, vill ha resultat på en gång. Att göra något långsamt, något som kräver att jag tar tid på mig, är det svåraste. 

  • 3 augusti 2022 08:29
    pralin

    bra där,här skulle de aldrig hända. Ha de gott

  • 3 augusti 2022 09:36

    Tack! Sköt om dig pralin!

Logga in för att skriva en kommentar.