icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5990970
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 maj 2014 11:21
5

Jag bråkar vidare

Jag har bråkat på ICA Maxi i Solna (min f d stambutik) under en längre tid, och försökt förmå dem att sluta sälja Danskt fläskkött. Tills vidare handlar jag sådant som fläskkött på Coop Forum i Sundby Park, där de inte tar in danskt fläsk. Hittar jag inget kött som passar köper jag inte fläsk alls, men det ska absolut vara svensk gris till att börja med. Det blir ganska mycket vegetariskt på det viset, men det gör mig ingenting. Jag börjar bli bra på att laga till mättande och goda middagar som inte förutsätter att jag har tillgång till kött. Det som förbryllar mig är att små lokala butiker, närbutiker t ex törs ta beslutet att bojkotta danskt fläsk medan de stora drakarna inte gör det. Är de så fantastiskt rädda om sina vinstmarginaler att de inte bryr sig om djurhälsan? I så fall kan de glömma mig som kund. [KURSIV]"En stor efterfrågan på billigare – danskt – kött är orsaken till att en central bojkott inte rekommenderas av stora livsmedelsföretag som Ica, Axfood och Coop."[/KURSIV] källa: [LANK]http://www.dn.se/ekonomi/danskt-kott-bojkottas-bara-lokalt/[/LANK] I så fall är det dags att ändra på det nu. Sluta köp djurplågeriköttet från Danmark, använd konsumentmakten! Om inte de stora livsmedelsföretagen törs ta i frågan får vi konsumenter göra det! Köp inte danskt griskött. Avstå hellre från griskött helt om det är priset som avgör, det finns annan mat man kan äta som är god och inte producerad med rent djurplågeri som bas. För faktum kvartstår: det är djurplågerikött. Ett olagligt producerat lågpriskött där de som betalar priset är grisarna. Eftersom danska grisbönder rutinmässigt bryter mot djurhållningsreglerna (det kostar ju pengar att anpassa grishållningen till EU-reglerna) konkurrerar de på orättvisa villkor med våra svenska grisbönder som följer reglerna. Knorren klipps av på en obedövad kulting i Danmark eftersom olyckliga grisar tuggar på varandras knorrar. Det gör ont att få en kroppsdel avklippt, och människor som blivit amputerade kan vittna om att smärtan aldrig riktigt går över. Stumpen blir beröringskänslig och smärtar. [FET]Det här har varit förbjudet i EU sen 2001 - men det skiter danska grisbönder i.[/FET] Direktivet uppdaterades så sent som 2013, men är i stort en papperstiger, eftersom reglerna finns men inte efterlevs. Blir en gris antibiotikabehandlas hela besättningen - antibiotikaresistenta bakterien MRSA finns i 9 av 10 danska grisar. Suggan stallas upp i en bur så hon inte kan ligga så länge hon har kultingar, i flera månader i bästa fall och [KURSIV]hela livet [/KURSIV]i värsta. Grisarna har inget strö, kan inte böka eller rulla i gyttja. Grisarna saknar tillräckligt utrymme för att få utlopp för sina naturliga behov. Det här är inte ens nya nyheter, det här har vi vetat länge. "Artikel från 2009: Svenskarna köper alltmer griskött från Danmark – fyra gånger så mycket som på 90-talet. Men bakom den danska fläskkotletten finns inte sällan en historia av systematisk djurmisshandel. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Danska bönder och transportörer slår grisarna med hårda plaströr så att djuren i värsta fall får skador långt in i musklerna. Slagen utdelas för att grisarna ska gå fortare, in i lastbilarna och sedan vidare till slakt. Snabba grisar sänker den samlade transportkostnaden. ... Ekot har besökt danska gårdar, och filmat grisarnas verklighet. Bönderna på dessa gårdar anser att djuren har en dräglig tillvaro. Grisarna beskrivs av reporterteamet som svarta av egen avföring, och i vissa fall halvt förlamade i bakbenen. Upplevelserna styrks av en film som nu lagts ut på Youtube. I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv – en bur så trång att djuren inte kan vända sig om. Helt lagligt i Danmark, men konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Och detta får emellertid inte förekomma heller i Danmark. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga, rapporterar Ekot. Uppåt nio av tio danska grisar lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på, men trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö tillhandahåller långt ifrån alla bönder sina djur detta. Många grisar ("alla", enligt de utsända) har svansarna avklippta. Att rutinmässigt klippa av svansarna strider mot lagen. Ändå kuperas enligt EU:s livsmedelsmyndighet 99 procent av de danska grisarna. Kjeld Hansen, dansk författare och journalist som följt den danska grisnäringen i många år, anser att det handlar om en massiv djurmisshandel." Källa: [LANK]http://www.dn.se/nyheter/varlden/danska-grisar-misshandlas-svart/[/LANK] Det är det som är det hemskaste. Det är inte ens någon nyhet att det är så här. Grisarna har det inte bättre nu än för 5 år sedan. Danmark föder upp 25 miljoner grisar varje år. Räkna på det lidandet. Människosläktet är vidrigt ibland.

Gillar

Kommentarer

  • 21 maj 2014 15:50
    chicha
    Bra skrivet! Jag tänker sluta köpa danskt fläskkött nu. Har inte hängt med i debatten tidigare.
  • 21 maj 2014 14:43
    Kaffe, mjölk, bananer och kött köps alltid ekologiskt hemma hos oss - så långt vi har råd och möjlighet tänker vi göra skillnad. Bra gjort att du orkar bråka - att bara tiga och gå någon annastans förändrar inget.
  • 21 maj 2014 13:40
    Tita
    Ja det gör ont i hela kroppen bara för att jag läser din text. Såg härom kvällen på Tv då de kuperade knorren på en kulting och det var grymt. Den skrek och då den släpptes darrade den i hela kroppen av smärta....hur kan man göra så??? Det går att köpa annat kött och det finns alltid ett svenskt alternativ och prisskillnaden är inte så stor så att det tär på hushålls kassan för så ofta behöver man inte äta sånt. Det finns så mycket annat att äta!
  • 21 maj 2014 17:33
    Donnina
    Bra LadyG, - bråka vidare! Det är skandal att handlarna tar in danskt fläskkött, förhoppningsvis kan det faktiskt bli en ändring nu när frågan blivit så uppmärksammad i media. Fattar inte hur folk kan fortsätta att köpa det danska fläskköttet bara för att det är billigt. Är det samma människor som skaffar sommarkatt och sen överger den när semestern är slut? Djurplågeri verkar inte bekymra vissa människor!
  • 21 maj 2014 19:58
    Positiv
    Det gäller inte bara Danska grisbönder utan även Tyska. Dom konkurrerar med varandra för att hålla lägst pris. Dom Danska grisbönderna skryter med att dom har låg dödlighet bland sin smågrisar. Det är inte så konstigt när suggan står fixerad så att den inte kan lägga sig ner och därmed blir det före smågrisar som blir ihjälklämda. Apropå ICA det hände i emellanåt att vår ICA handlare tar bort skyltningen över de ekologiska bananerna. Troligtvis så vill man först sälja dom besprutade bananerna så att dom inte ligger kvar, då man kan välja ekologiska. Det är trots allt vi konsumenter som bestämmer vad vi vill handla. Hoppas vi blir fler som ställer krav på våra livmedelsaffärer!

Logga in för att skriva en kommentar.