icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5989846
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
19 januari 2018 17:40
12

Köksäventyr

Nu har jag varit i farten igen, och det var värt besväret kan jag säga! Jag har nämligen gjort kebab från grunden! Den sorts kebab jag tycker mest om är det som kallas Dönerkebab, egentligen är det ju lamm på spett som hyvlas till spån men jag har använt nötfärs. Delvis för att det är det vi vanligtvis använder här i Sverige. 

Sen använde jag nötfärs, och här är det viktigt att man pressar ur all luft ur smeten innan man går vidare. För att det ska bli bra, och någorlunda likt det man kan köpa i lokala grillen, behöver man vara noga med att pressa ut luften ur färsen så att färsen blir riktigt fast och utan luftbubblor. Effektivast är att nysta in färsen i gladpack och trycka ihop färsen till en fast rulle, att bara trycka med händerna blir svårt. Eftersom det tar ganska lång tid att göra hemma är det inte direkt fråga om att det är snabblagat, om du inte planerar lite först.

0117e9fa-84e7-4c2b-a1b1-995e70da4415.jpg

Om man gör en större omgång, jag gjorde på 1,5kg färs, blir det mycket kött som man kan spara till senare eller frysa in. Strimlorna steker man i torr het stekpanna. Servera köttet i pitabröd som kebab med bröd eller på tallrik som kebabtallrik tillsammans med pommes frites, isbergssallad, gurka, fefferoni och kebabsås.

Hemgjord kebab

Ingredienser

  • 1,5kg nötfärs
  • 3tsk spiskummin
  • 2tsk rökt paprika el paprikapulver
  • 1tsk vitlökspulver
  • 1tsk svartpeppar

Instruktioner

  1. Massera in kryddorna i färsen och forma färsen till en tjock rulle, 6-8 cm i diameter. Vira in den i gladpack och pressa ut alla luftbubblor ordentligt, detta kan ta lite tid.
  2. Ta bort gladpacken och vira in färsen i ugnsfolie, minst två lager. Lämna ändarna öppna så att fettet kan rinna ut.
  3. Sätt på ugnen på 100°C.
  4. Lägg folierulle på ett galler med en ugnsform under* (se bild nedan) och ställ in rullen i 3 timmar.
  5. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 1 timma.
  6. Ställ in köttet i kylen och låt det stå till dagen därpå.
  7. Skär tunna skivor med en riktigt vass kniv och stek i het, torr panna.
  8. Servera köttet i pitabröd som kebab med bröd eller på tallrik som kebabtallrik tillsammans med pommes frites, isbergssallad, gurka, fefferoni och kebabsås.

5a531029-2392-4c18-9508-170589eea9b8.jpg

Det är inte så svårt som det kanske låter, bara man har en vass kniv eller en bra osthyvel till köttet när det ska strimlas. Resten är bara väntetid i stort sett.

En god sås är inte heller svår att göra, fast man ska vara sparsam med den om man tänker på vikten eftersom det är Fanta i den. Det är väl ändå ingen människa som vid sina sinnes fulla bruk använder Fanta i matlagningen, tänker ni? Men jo, det gjorde vi när jag i min gröna ungdom jobbade på snabbmatshak. Jag reagerade ungefär som jag kan tänka mig att ni gör nu, med en stor dos skepsis men hur vrickat det än kan verka så blir det väldigt gott. Vanlig gammaldags sockersötad Fanta, lite kryddor (spiskummin, paprika, chili, cayenne, svartpeppar, koriander de viktigaste), 1 del majonnäs och 2 delar matlagningsyoghurt – och vips har du kebabsås.

Hur man kaloriberäknar detta.... Ingen aning... laugh

Men det blev så gott att jag måste försöka, för det här kommer jag att göra fler gånger!

Grynet har också hittat något hon verkligen älskar: äppelmos med päron (päppelmos). Hon muggar in så man kan tro att hon inte fått mat innan, men för att hon inte ska få för lite av det hon verkligen behöver får hon bara sina smaksensationer efter flaska eller amning. Hon blir så glad så hon sprattlar med hela kroppen när hon får något hon gillar. 

Häromdagen sparkade jag i tån så den blev alldeles blåsvart, den värker fortfarande och ser lite läskig ut men jag tror att jag antingen börjat vänja mig eller så börjar det gå över för jag behöver inte knapra Alvedon längre. Däremot gör det fortfarande helvetiskt ont att galoppera ner för trappan, vilket jag ju gör flera gånger om dagen. Som tur är har jag vilodag idag, jag cyklade igår och det fungerade eftersom jag inte lägger någon last på tån. Någon löpning blir det dock inte, så imorgon hoppas jag på ett nytt långpass på cykeln, ungefär 90 minuter siktar jag på.

Tack vare Netflix är det inte så trist som det kan verka kanske laugh

 

Gillar

Kommentarer

  • 19 januari 2018 17:51

    Tack för inspirerande recept !

    90 min på cykel , Du är duktig !

    Med underhållning i form av Netflix blir det ju betydligt uthärdligare.

    Jag skulle provcykla "TjejVättern " för att se om jag hade orken innan det var dags på riktigt för ett par år sedan .

     9 mil på träningscykeln på gymmet  och typiskt så hade de något kabelbrott just den dagen...tog mig dock i mål med hjälp av glada tillrop från de på cyklarna bredvid

     

    Trevlig helg

  • 19 januari 2018 18:02

    Tack 8veckor! Jag är i bästa fall en medioker cyklist så för mig skulle den distansen antagligen ta det dubbla tiden, vad kan det ta? 5 timmar? laugh

    Trevlig helg du också!

  • 19 januari 2018 18:18

    Jag cyklade Tjejvättern på ca  3 :20   - MEN då var jag vältränad och cyklade ca 10 mil i veckan + simmade 5 km i veckan...those where the days cheeky

     

     

  • 19 januari 2018 18:43

    Oj jösses!? Det är raska ben det! surprise laugh

    Lägg till lite löpning i det där så är du triatlet ju laugh

     

  • 19 januari 2018 18:59
    Alzarin

    Så gott det låter med köttet, det måste jag testa någon gång Tack!

     

  • 19 januari 2018 19:07

    Alzarin, det var jättegott! Mycket godare än det man köper färdigt, om jag får säga det själv laugh

  • 19 januari 2018 19:57
    Molnbär

    Spännande recept! Det där med fantan hade jag ingen aning om!

  • 20 januari 2018 00:25
    paloma

    Det såg gott ut, det får jag nog testa någon gång👍

  • 20 januari 2018 06:15
    AH65

    Tackar för receptet!! Det där måste testas. Maken är väldigt förtjust i kebab... Och med Fanta i såsen måste det ju bli bra! 

    90 minuter på cykel - jösses!!! Själv har jag tänkt klara av 5 min på crosstrainer... Om jag nu är feberfri idag förstås. 

    Ha en fin dag!

  • 20 januari 2018 10:23

    Tack Molnbär, Paloma och AH65! Det enda pyssliga är att verkligen klämma ur luften ur rullen, första gången jag gjorde kebab fick jag inte till det riktigt så det blev väldigt smuligt och svårskuret. Men får man bara till det så kan man fixa eget kebabskav så man har till många måltider på en gång, supersmidigt!

  • 20 januari 2018 10:54
    ulla165

    Älskar kebab! Jag har provat två recept tidigare och gett upp, kalla mig kräsen. Nu ska jag ge mig på din recept...yes Såsen får jag nog hoppa över, socker i kombo med majjo klarar jag nog inte av.  Fast om det inte blir för ofta... så kanske kanske...

  • 20 januari 2018 10:57

    Hoppas du får till det den här gången då, ulla165! Håller tummen för det! yeslaugh

Logga in för att skriva en kommentar.