Korv
Nu har vi haft sjukt roligt, maken och jag! Vi har försökt stoppa korv och som första projekt, jag skulle ju promt ha ett korvhorn som ni kanske minns, gjorde vi köttkorv. Enkelt och bra.
Mannen i huset fick i uppdrag att skaffa 2 delar nöt och 1 del fläsk, och med hjälp av charkdiskens eminenta personal, som också gör egen korv, fick vi fet och fin högrev och en fläsksida utan svål att mala. Färskare färs än så får man inte.
Maskinen mannen köpt klarar att mala över 4kg i minuten, så den har definitivt kapacitet för allt vi kan tänkas stoppa i den, tack och lov. Den gamla maskinen gnölade betänkligt när vi började använda den ofta. Kryddor och "blötvaror" fick vänta i en skål medan mannen grovmalde, mellanmalde och finmalde så att kött och lök blev riktigt finfördelat.
Sen blandade vi alla kryddor med färsen, stekte ett stekprov och konstaterade att det nog blir bra. Fjälster tål betydligt mer än de ser ut för, jag var jättepysslig i början, innan jag förstått hur tuffa de är. 3 av 4 gick åt för all smet och med nära 40 korvar att frysa in är jag tacksam för att vi har gott om frysutrymme.
Det återstår att se om de blev lagom stoppade, för hårda eller för lösa. Det är sånt man lär sig med tiden misstänker jag. För gissa om vi kommer att göra mer korv! Inte en enda tillsats så långt ögat når.
Har ni tips och råd för korv-nybörjare, vad man kan tänka på och så så är jag mer än tacksam om ni vill dela med er!! Jag kan i stort sett bara det som står i länken, så all ytterligare kunskap är guld värd! Eller om ni vet en bra blogg, jag har redan kollat runt en hel del men man kan aldrig få nog med tips!
Ingen blir väl förvånad om jag konstaterar att jag inte gjorde min rehab igår, jag var på benen så mycket ändå. Men idag har jag varit duktig och kämpat med det hårda bandet. Asken hade tre, lätt, medium och hård och jag använder det hårda bandet till foten nu.
Ska det vara så ska det. Jag ska ha stans muskligaste fötter!
Cykla går bra, jag blir inte svullen längre av det och gå kan jag göra utan större problem men jag håller mig i skinnet (hehehe) och gör som jag blivit tillsagd, fastän det börjar bli olidligt att inte få springa. Nu när det knappt känns något alls, när allt känns normalt igen.
Så jag har redan julat till det en helt del, och bytt gardiner och pysslat. Ren och skär överloppsenergi antar jag. Vi har gjort egen glögg, på rödvin och sprit komplett med eldslågor och allt!! Mannen i huset stod i stand by med eldsläckaren, ifall jag råkade tutta eld på köket också. Flera nya likörer är på gång, fler recept på saffransmat har vi också gjort. Det märks tydligt nu att jag är rastlös.
Jag driver nog min omgivning till vansinne, men de är för finkänsliga för att säga det. De, liksom jag, räknar ner till när jag får provspringa igen. Det kan inte vara mer än en vecka kvar nu. Det bara kan inte vara mer.
Gillar
Kommentarer
-
Vad duktiga ni är. Det kan väl bli jul nu hos er...ha,ha.👍
-
Advent åtminstone, det är vi väl förberedda för och har varit ett tag
-
Läckert med korven, har gjort mycket korv som ung, (barn då fick man lov veva och stoppa i kvarnen varesig man ville). Komer bara i håg en korv som mamma kalade hakepölsa, var som stång korv, hängde flera dar för att surna,
Hitar du nån bra korv blog så dela gärna med dig, när grisen lämnar skogen ska jag försöka gör vildsvins korv och röka den. Din kvarn är väldigt lik min, vi som mal vilt läger alltid kvarnen i frysen minst en tim. innan då är den lätt diskad inget kött fastnar, (bara kvarnen och inte motorn, och ha skruven till kniven lät åtdragen tills den går).
-
Tack för tipset Afkrut! Hoppas vildsvinskorven blir god, röka korven är ju drömmen förstås men då blir grannarna skogstokiga tror jag :-)
-
Vet ju inte hur du bor, men min rök luktar bara lite, har den står inne under altantaket, vi siter 3-4 meter i från den man ser röken stiga som en grå sträng, och luktar gott, den färgar inte ens taket, på restauranger har de den stå under ett vanligt köksutsug, äter du rökta räkor ute så är den här röken vanlig på många resturanger,
Kompisen har sin i friggeboden, ska titta på den vid tillfälle men är 30 mil dit.
Titade på dina bilder, inponerande vad jämna och fina du fick korvarna, min mamma fick dem med helt jämna, men inte jag, på den tiden.
Ventar på resuser, frysen är full, bestält en ny på 237 liter, med 23 kg infrysning, så jag kan melanlagra kötet själv sen har jag 5 skåp i Stockholm.
Senast uppdaterad 25 november 2016 10:56
-
Afkrut, vi bor i lägenhet och även om det egentligen inte står något om det i hyresavtalet så misstänker jag att man inte får röka korv (även om man faktiskt får röka tobak, så varför inte korv egentligen?).
Tack, det var lite pyssel även att vi var två, en som matade och en som tog emot. Det tog faktiskt inte så lång tid som jag var rädd att det skulle göra. Det meckigaste var att lära sig alla delarna till maskinen
Logga in för att skriva en kommentar.