icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5989586
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
6 juli 2021 11:55
6

Måste ju testa iaf

Ok, så två avsnitt av Arrow på hojen är kanske inte det allra bästa för baken. Nu är det okej igen, men ett tag tyckte jag det var lite ledsamt faktiskt. Sittknölarna tycker inte om min hoj laugh

eb35957a-01f9-4be7-bda3-bbeb1b2ab5db.jpg

Bild: Sänkte tempot lite för att inte trötta ut mig allt för mycket.

Tanken är ju att detta inte ska vara stort mer ansträngande än en morgonpromenad, så jag får hela tiden vara vaksam på t ex pulsen. Den här gången var jag aldrig över 75% av max, vilket är snudd på återhämning. När jag tränade ultra var pass av den här typen motsvarigheten till ett återhämtningspass. Om jag får med baken på detta, trampa på 70-75% av maxpuls, så är det här mer vilsamt än det jag gjorde innan. 

Kanske kan alternera? Vissa dagar två avsnitt, låg fart. Vissa dagar ett avsnitt, högre fart? Omväxling förnöjer heter det ju.

Så länge det här fungerar, så länge vikten sjunker (för det gör den) så fortsätter jag, en vecka i taget.

Hojen sliter mindre på kroppen än löpningen. Löpning förbränner förvisso mer, men mitt misslyckade försök tidigare i år lärde mig att om jag vill springa behöver jag göra grundarbetet först. Så jag trampar, kollar bra serier på Netflix och Disney+, promenerar (försöker komma upp i 8 000 steg om dagen men det går fan inget bra) och försöker vara mer aktiv. Med en trädgård och en fyraåring är det inga som helst problem att hitta saker att göra.

b55895c7-54c9-4a75-87dd-44027c2728fc.jpg
 

6a11e3a9-d595-4280-af10-44918b27e9bd.jpg

f770fb68-0299-4e7e-947d-92e1484e6cd8.jpg

b0d54b5e-d059-43f3-b362-74287f644819.jpg

Kosten är rätt enkel som ni kanske ser på bilderna:

En proteinkälla, typ kotlett, kycklingbröst, torsk eller nått. Resten är grönsaker, typ morötter, blomkål, vitkål, zucchini, brysselkål, grönkål, ärtor m.m. som får stå för kolhydraterna samt en fettkälla, vanligtvis en kall sås av creme fraiche eller liknande. Måltiderna på bilderna landar inte över 400 kcal om man inte tar i med creme fraichen, men den jag gillar är så kryddig att det räcker med en tesked eller max två, sen blir det för starkt.

Det jag varierar är annars främst kryddningen. Jag vill gärna ha ren mat som är lätt att kontrollera, tar tid att äta och som mättar länge. Spaghetti och köttfärssås i all ära, men det mättar rätt dåligt för att vara så många kcal. 

Jag försöker landa mellan 1200 och 1400 kcal, och 9 av 10 dagar går det alldeles utmärkt. Den 10:e dagen bekymrar mig inte, det hade varit värre om det hade varit tvärt om. Det viktigaste är att se till att få näringsrika livsmedel, och eftersom jag är så aktiv: salt

Jag saltar ju nästan aldrig när jag lagar mat, så risken är överhängande att jag faktiskt får brist. De vanligaste saltkällorna är bröd, halvfabrikat, flingor och charkprodukter, och om man uteslutit dem mer eller mindre helt och dessutom inte använder buljongtärningar eller saltar... Ja då kan man som aktiv person få problem om det dessutom är närmare 30° varmt. Särskilt om man dricker mycket vatten och svettas flitigt. Då ersätter man inte salterna man svettats ut.

När man börjar läsa om allt elände natriumbrist kan ställa till med blir åtminstone jag fundersam. Med två friska njurar som kan göra mig av med överflödigt salt, vad sjutton är jag så saltskrämd för?!

Hur tänker ni kring salt?
 

Gillar

Kommentarer

  • 6 juli 2021 13:23
    lflickan

    Bra jobbat med cyklingen!

    Angående salt har jag länge varit dålig på att krydda mat, överhuvudtaget faktiskt. Men jag har börjat försöka bli bättre på det, så maten smakar mer. Jag tror det mest handlat om lathet, att jag inte orkat leta upp passande kryddor typ. Jag kan inte påstå att jag är rädd för att få i mig för mycket salt. Men pga att jag inte saltar min mat så himla mycket tycker jag ofta andras mat smakar lite för salt. :)
    Sen är det nog inte fel att jag blir bättre på att salta just på sommaren när man svettas mycket, så man får tillbaka lite av det.

  • 6 juli 2021 13:56

    md2wirtj, jod kan man iofs få i sig via alger, fisk och skaldjur också men jodberikat salt är ju klart överlägset på den fronten, men då ska man ju tillsätta det när manten är klar. Jod är både ljus och värmekänsligt, det är därför de har bäst-före på saltburkarna (vilket satte myror i huvudet på mig). Så jag mailade faktiskt Falksalt och frågade, de svarade aldrig, så jag mailade Jozo istället eftersom jag undrade varför något som de facto kan användas som konserveringsmedel har ett bäst före-datum, men det var på grund av halten jod. Ungefär 70% av allt jod förstörs vid upphettning, så man ska salta vid bordet. Men gissa vem som alltid glömmer det... blush
    Jag kanske borde försöka komma ihåg det ibland åtminstone, det är onödigt att fresta lyckan. 

    Tack lflickan! Det är nionde dagen i rad nu, Garmin undrar väl vad jag håller på med laugh 
    Jag är rätt svår på spiskummin (texmex-kryddan, du vet?) i olika kombinationer, med chili och paprika. Alltid svartpeppar, men nästan aldrig vitpeppar eftersom jag inte tycker om smaken. Nu på sommaren odlar vi kryddor ute, oregano, gräslök, basilika, timjan, dragon... Färska örter är en helt annan sak än torkade! Men här har du ju anledningen till att jag glömmer salta, för jag har för roligt med kryddorna. laugh

     

  • 6 juli 2021 15:36
    klaraelv

    Jag har alltid varit dålig på att salta, men kryddar väldigt gärna maten.

    Jag har retat mig länge på bäst före datum på salt, men nu vet jag orsaken. Får ta fram saltkvarnen till bordet så får man salta på lite där. iFlickan, när svärmor levde hade jag enorma problem med att äta maten hos henne, hon saltade så vansinnigt, och jag tog ju bort saltet från maten när sonen föddes, så jag var ju inte van att äta salt mat, och gör det inte nu heller.

  • 6 juli 2021 15:39
    klaraelv

    ladyG, jag köpte cyckelbyxor för att använda på både cyckel och roddmaskinen, när jag minskade i vikt gjorde det bara ondare och ondare att sitta, efter 90 minuter på någon av sadlarna, bran det i 'röven'. Det är inte smärtfritt efter ett långpass, men det lindrar då lite.

  • 6 juli 2021 16:22

    Md2wirtj, jag tycker inte att du är överentusiastisk alls! Hittade den här, jag tror att du tycker den är lika spännande som jag 😃

    https://kurera.se/jod-i/

    Jag äter fisk, men inte ofta nog för att täcka mitt behov tror jag. Särskilt inte eftersom jag äter väldigt mycket kål... min smala lycka är att jag äter Mitt val, den innehåller jod också. 

    Klaraelv, det måste jag kolla upp, det låter som något för mig! Tack för tipset! 

     

  • 6 juli 2021 22:09

    md2wirtj, och jag glömde ju givetvis det igen... Jag tänkte ju till och med på att plocka fram saltet. Nåja, att ställa fram det är ett steg i rätt riktning. 

Logga in för att skriva en kommentar.