icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5996564
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
2 oktober 2013 11:42
6

Mat för hjärtat, min åsikt

"Det finns vissa faktorer som ökar risken för hjärtinfarkt. Ju äldre vi blir desto större är risken. Ärftliga anlag har också betydelse. Andra riskfaktorer är rökning, stress, högt blodtryck, övervikt och fetma, förhöjda blodfetter och diabetes."
Källa: http://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Hjartinfarkt/Riskfaktorer-hjartinfarkt/
 
Om man klickar runt på Hjärt- lungfondens hemsida hittar man ganska mycket information om faran med övervikt, höga blodfetter och förhöjt blodtryck. Det är en ideell förening så de har inget vinstintresse (ideella föreningar får inte gå med vinst och delar inte ut några bonusar till någon) och de är helt beroende av gåvor, eftersom de inte får något statligt stöd. Jag har högt förtroende för Hjärt- Lungfonden, jag har inte hittat några anledningar att betvivla dem. De säljer inga böcker, försörjer sig inte på andras olycka och har inget intresse i att förleda folk. En del nyttig information har jag hittat.

Generellt kan man säga att mättat fett höjer blodfetterna och omättade fetter sänker blodfetterna. Exempel på livsmedel som innehåller mättat fett: mjölk och mjölkprodukter (grädde, smör, creme fraiche, ost) animaliska produkter som feta köttstycken (bacon) och blandade charkprodukter (korv) vissa margariner och kokos. (Se kapitlet "friskfaktorer" under Hjärt- lungfondens sektion "Hälsa och Livsstil").

Transfettsyror finns både naturligt i t ex smör och kött (ca 3% av fettet), men bildas också vid industriell framställning av margarin. Transfettet är ett omättat fett som har omvandlats till en form så att fettet blir hårt i rumstemperatur, till skillnad mot ett omättat fett. Transfettsstudier visar att de har samma effekt på blodfetterna som mättat fett, dvs det höjer blodkolesterolet. Det är därför bra att försöka minska intaget av både mättat- och transfett.

Dessa livsmedel sägs vara nyttiga för hjärta och kärl, inte bara av Hjärt- lungfonden utan så gott som alla källor jag undersökt:

• Grönsaker - innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

• Frukt - innehåller som grönsaker antioxidanter som skyddar mot förkalkning samt viktiga mineraler som bidrar till att sänka blodtrycket.

• Fullkorn - studier visar att personer som äter mycket fullkornsprodukter löper mindre risk att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar.

• Nötter - kan sänka kolesterolvärdet och innehåller lite mättat fett. Orostade, osaltade. Inte godisnötterna!

• Fisk - fet fisk som lax, makrill och sill innehåller omega 3 fettsyror som är positiva för hjärta och blodkärl. Dessa fettsyror skyddar hjärtat och kärlen och kan minska riskerna betydligt för blodproppar och plötslig hjärtdöd.

• Bovete - bovete sägs kunna sänka kolesterolvärden.

• Rapsolja - innehåller omega 3 fettsyror som är positiva för hjärta och kärl, dessa sägs minska riskerna för förträngningar i halspulsådern och andra hjärt-kärlsjukdomar.

• Soja - kan sänka blodtrycket och sägs minska riskerna för hjärt-kärlssjukdomar.

• Te - 1-2 koppar te om dagen sägs kunna minska riskerna för åderförkalkning. En kopp om dagen sägs också kunna skydda mot hjärtinfarkt.

• Växtsteroler - minskar upptaget av fett i tarmen och minskar därför riskerna för högt kolesterol.

• Vitlök - minskar blodtrycket och riskerna för åderförkalkning och blodproppar.

• Alkohol - 1 glas vin om dagen sägs kunna minska riskerna för blodproppar och bidrar till att höja det goda kolesterolet.

• Kostfibrer - finns bara i vegetabiliska livsmedel och dem klarar inte människans mag- och tarmkanal att bryta ned. De kommer därför ut ur kroppen nästan oförändrade. Kostfibrer kan delas upp i två stora grupper, gelbildande och icke gelbildande kostfibrer, (vattenlösliga kostfibrer och icke vattenlösliga kostfibrer). De gelbildande (vattenlösliga) kostfibrerna kan hjälpa till sänka blodfetterna. Fiberrika livsmedel är baljväxter (bönor, linser och ärter), frukt, bär, grönsaker, bröd och cerealieprodukter med så stor del av kornen som möjligt, råris mm. De gelbildande fibrerna finns främst i baljväxterna, frukt, bär och grönsaker medan sädesslagen innehåller främst icke gelbildande fibrer. Som ett undantag i den gruppen kan havre (t ex havrekli) och råg nämnas som innehåller gelbildande kostfibrer.

Läs mer: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hoga-blodfetter/ http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=708&tem=3
http://mabra.com/maten-som-sanker-ditt-kolesterolvarde/

Det som från början var ett experiment i matlagning har visat sig vara en jättevinst för hälsan. I och med att jag kastade ut mejeriprodukterna och bytte dem till Oatly (fungerar utmärkt!) och sparkade ut kött till förmån för vegetariska alternativ sänkte jag kolesterolet med nästan 25% på kuppen.

Jag som kastade ut mejeriprodukterna för att testa om magen kanske skulle bli ännu gladare utan laktos, inte för att jag upplevde att jag hade problem utan för att jag ville testa skillnaden. Man kan debattera sig blå om huruvida mättat fett är farligt, om kolesterol är farligt och allt det där, jag har läst vad Hjärt- lungfonden skrivit och jag hör vad den överväldigande majoriteten av alla läkare säger.

Jag vet att vår släkt dör i hjärtinfarkt före 70 eller av någon sjukdom (typ influensan) i hög ålder långt efter 90 om hjärtat håller. Några få undantag finns, men de är snarare undantagen som bekräftar regeln: Vi har kass hjärthälsa i vår släkt, helt enkelt. Så vad ska jag tro? Jo,jag väljer att tro på att mättat fett faktiskt höjer kolesterolet och att det i sin tur bidrar till inflammationen som ger åderförfettning och slutligen hjärtinfart.

Jag väljer, skrev jag, för det handlar om att välja vad man vill tro på eftersom det är så gott som omöjligt för en enskild individ att tillgodogöra sig allt forskningsmateriel som finns i ämnet. Om man kan det borde man ha titeln "Professor Emeritus i hjärthälsa och livsstil" eller något liknande. Men jag väljer också att tro att arv är mer än bara gener. Det kan mycket väl vara vanor, val av livsmedel och recept också. För när jag bytte livsstil, la om matvanorna och förändrade mina "gamla vanliga recept" så sänkte jag kolesterolet så mycket att läkaren höjde på ögonbrynet åt det.

Det går att sänka kolesterolet så mycket med livsstilsförändringar, men de flesta behöver mediciner för det, fick jag veta. Jag tänker hålla hårt i mina nya vanor, som jag fått till av en slump tack vare en utmaning mellan mig och min fästman. Det är inte så att jag offrar något, att jag missunnar mig något. Jag äter visst glass ibland, och kakor och bullar. Jag dricker läsk ibland, äter pizza och har faktiskt ätit kött några gånger också. Men nu har de där sakerna en gång för alla hamnat i utvisningsbåset. De hamnar på menyn undantagsvis, precis som det ska vara.

Jag unnar mig en frisk kropp tack vare en hälsosam livsstil.

Kommentarer

  • 2 oktober 2013 19:33
    Min man har halva släkten som dör av hjärtsjukdomar och andra halvan cancer men han lever inte som resten av hans släkt (träning är konstigt, grönt är möjligtvis dekoration, kaffe och alkohol är det som gäller osv enligt hans släkt) Min man tränar nu (han var väldigt överviktig som barn och har ansträningsastma så träning var inte naturligt), äter främst mjölkfritt vegetariskt (mjölk till frukostgröten annars inte men äter ägg från våra egna höns) men han äter kött om han blir bjuden, dricker absolut inte alcohol och dricker en skål matcha varje dag. Jag tror att han genom detta faktiskt har förlängt hans livslängd ganska radikalt, i alla fall om man jämför med om hur hans hälsa skulle sett ut som den gjorde då han var 14 år (och vägde 107 kilo och hade redan knä och ryggproblem) Jag tror definitivt att sånt gör skillnad :)
  • 3 oktober 2013 09:20
    En receptbok skulle mycket väl kunna innehålla den sortens recept, om man samtidigt påpekar att det är för dem som är vana i köket och tycker om att improvisera :-) Mycket foton är aldrig fel heller :-)
  • 2 oktober 2013 19:47
    Vad bra! Det är viktigt tror jag att ta ansvar för sin hälsa, och det verkar det ju definitivt som att ni gör (för jag tror du är medansvarig där, han bryr sig för att du bryr dig s a s) :-) Det som är så roligt är att det ju finns massor av god mat som inte är kött, man ska bara komma på det också. Tyvärr har jag ingen annan i min bekantskapskrets som är vegetarian så jag har lite ont om inspirationskällor och kunskapskällor. Internet i all ära, det är stökigt att hitta ibland :-)
  • 2 oktober 2013 20:09
    ett tips på enkel mat (jag har aldrig misslyckats med det) är fröbollar (går säkert med nötter också) tyvärr är det väldigt fett men det kan avhjälpas lite, men jag har ännu inte träffat nån "köttis" som inte gillar fröbollar. Tyvärr är jag jättedålig på recept men mina fröbollar brukar innehålla solrosfrön (finns säkert bättre frön/nötter men dom har jag alltid hemma), lök, havregryn, tomatpuré, buljongpulver (kan bytas ut mot mixad torkad svamp), sojasås, basilika och peppar. Vill man ha den fettsnålare kan man byta ut en del mot kokta bönor (valfri sort). allt mixas, formas till bollar och steks. sen är ett måste grönsaker till för det är väldigt mäktigt. Folk tycker också om min vegetariska sushi. Marinerade bönor funkar ju i allt i grytväg eller pastasåser.
  • 2 oktober 2013 20:14
    Åh, vilken bra idé! Det låter jättegott, bara goda ingredienser och smaker. Du borde egentligen ha en egen receptbok, du är ju en outsinlig källa till inspiration :-)
  • 2 oktober 2013 20:45
    nja jag skriva en receptbok är nog ingen bra ide "och så häller ni i bönor tills det ser bra ut" blir det nog ofta. Jag tror jag skrivit ned min favvobönbiff på bloggen här också (den har vita bönor, morötter och massor av vitpeppar i sig)

Logga in för att skriva en kommentar.