Mathelg
Varför jag gått ner i vikt förstår jag inte, men jag skådar inte given häst i munnen. Det kanske blev så att jag skötte mig, fast på ett mindre medvetet plan än vanligt. Jag kanske har tur. Anledningen får vara vilken den vill, jag är bara belåten.
Receptexperimenten fortsätter, och i värmen blir det lite alkoholfria drinkar och liknande för att hålla värmen nere och vätskenivån uppe. I de flesta fall har jag bara tagit alkoholdrinkar och försökt ersätta alkoholen med något. Fast i vissa fall räcker det att bara ta bort spriten så blir det drickbart, som en riktig colada (mango eller annanas) t ex. Skippa rom så blir det fantastiskt gott!
Virgin mango colada
En Virgin mango colada görs bäst på ungefär lika delar frusen mango som färsk, så att den blir riktigt kall. I övrigt är det ungefär som en Virgin piña colada, och om du tillsätter rom får du orginaldrinken igen. Grädde (vispgrädde t om...!), som jag sett på en del ställen, hör inte hemma i en colada som man vill göra den så som Monchito sägs ha gjort den 1954 och som generellt anses vara orginalreceptet.
"the original recipe created by Monchito, is the following:
Pour 3 ounces of coconut cream, 6 ounces of pineapple juice and 11⁄2 ounces of white rum into a blender or shaker with crushed ice, and blend or shake very well until smooth. Pour into chilled glass, garnish with pineapple wedge and/or a maraschino cherry."
Man använder krossad is eller hela isbitar för att kyla drinkarna, har man en bra blender går det alldeles utmärkt att krossa is i den. Annars tar man en bra handduk, en klohammare och ett golv som tål misshandel och går lös :D
Har du inte kokosgrädde går det lika bra med rejält kyld kokosmjölk och så tar du mindre is istället. Den största skillnaden mellan kokosmjölk och kokosgrädde är nämligen vattenmängden.
Melonsallad med fetaost
Melon och feta går väldigt bra ihop, lite röd lök och sallad ger salladen lite mer matig kropp och en lätt dressing på bland annat olja och lime fräschar upp. Vill man kan man ha valnötter, rostade frön eller pinjenötter till det här om man tycker om sånt. Den här salladen är jättebra till grillat och den är lätt att göra massor av.
Melonen kan med fördel rinna av lite när man skurit upp den, det blir väldigt mycket "dressing" annars och det blir slaskigt på tallrikar och i serveringsskålen.
Klassisk matjessilltallrik
Den klassiska matjessilltallriken behöver inte trasslas med mer än så här för att göras perfekt. Nypotatis, sill, klippt dill och gräslök och en klick gräddfil. Ibland är det enkelheten som är det fina. Serveras med fördel till Norrlands gulds alkoholfria, den är både god och ekologisk. Otippat att jag skulle gilla den, jag som inte gillar öl för att det brukar smaka unket och otäckt.
Klurar på om man inte skulle kunna göra en matjesklämma, nystar man in alltihop i tunnbröd precis som man gör med surströmming så borde det ju bli ätbart? Jag har en burk hemma jag skulle kunna testa med, fast det får jag ju göra när jag kan göra något ätbart till älskling i så fall för han är ingen sillälskare direkt, och då ska han ju slippa.
Så fort jag får tag på rätt ingredienser ska jag testa att göra matjes-snittar också, jag har en idé jag tror kan bli riktigt god! Men det måste vara matjessill, med sin speciella smak.
Undrar om det där med sill är en vuxengrej? Jag hatade sill som barn men i vuxen ålder har jag lärt mig tycka om det, så pass att jag köper det frivilligt till och med. Oavsett vilket, så är det skönt att man kan upptäcka nya smaker och lära sig nytt även som vuxen.
Ha en trevlig fortsättning på midsommarhelgen allesammans!
Gillar
Kommentarer
-
Såg jättegott ut! Ha en fortsatt fin midsommar!
-
Gott det såg ut
Logga in för att skriva en kommentar.