icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991266
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
24 april 2016 18:04

Mörk choklad bra för mycket

Mörk choklad verkar vara inte bara en god belöning. Det finns faktiskt fördelar som vit choklad saknar, och det verkar som att det är just att det är mörk choklad som är tricket.

Mörk, men inte vit, choklad visade sig sänka blodtrycket och öka insulinkänsligheten hos iövrigt friska personer. Läs mer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15755830
I den studien användes 100g, betydligt mer än de 40g som administrerades i ett annat test: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19810704
Fast bara 40g hade också positiva effekter på testpersonerna, bland annat genom att minska kortisolet. I liknande tester, t ex http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18045712 har man sett att vit choklad inte är lika effektivt, medans mörk choklad har en positiv effekt på t ex cirkulation, bakterier i mage och tarm, blodtryck, inslulinkänslighet. Mörk choklad har dessutom visat sig påverka syreåtgången positivt hos cyklister: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26674253

Det som används i de här försöker är inte avarten mjölk"choklad" (som knappast borde få använda choklad i namnet egentligen, med tanke på innehållet) eller någon annan utspädd verison, utan riktig mörk choklad.

Hemligheten kallas "flavonoider" och de återfinns inte bara i kakao utan i det mesta med mycket B-vitamin (flavon är en del av riboflavin, vitamin B2). Förr kallades det för vitamin P också.

Om jag inte missminner mig är det svenska blåbäret och arioniabären helt otroliga på att vara fulla av av antioxidanter, USDA (United States Department of Agriculture) testade "chokeberry" (deras namn på aroniabären) och enligt dem klockar aronia in på ett ORAC-värde över 16 000 (se sidan 18 i pdf:en). Enligt deras sätt att räkna landar goji på knappt 3 300.

ORAC betyder oxygen radical absorption capacity och är förmodligen det vanligaste sättet att mäta antioxidanter på. Det finns en ofullständig tabell här på Matdagboken och en mer omfattande i länken till USDA (öppnar en pdf).

Tranbär (cranberries) och fläderbär (elderberries) är också högt uppe, högre än goji som ju mer jag studerar verkar vara ett väldigt överskattat och dyrt bär. Fast tranbär och fläder är ju svårt att prångla ut som något hippt, antar jag. Jag menar, fläderdricka och tranbärssaft har väl husmödrar gjort i alla tider?

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.