Morotsbröd
Oj vad gott bröd man kan baka på vasslan som blir över från ostmassan! Jag ska testa att göra ostkaka på 3l gammeldags mjölk från Skånemejerier, den är inte homogeniserad och bara lättpastueriserad så den borde kunna regarera till och med bättre än vanlig standardmjölk på löpe. Men vasslan måste jag ta vara på, vilket bröd!
Jag laborerade på stående fot i stort sett och läste recept, och bad älsklingen om råd medan vi öste ner saker i bakmaskinen. Det är han som kan den där maskinen, jag är mer old school med baktråg och jästkar och sånt annars. Han var nog minst lika förvånad som jag att det här kunde bli något, men ju längre bakmaskinen knådade ju mer likt en deg blev det. Och när den gräddat brödet färdigt var det ett gott bröd dessutom!
Notera frånvaron av socker i brödet, det är bara sötma från morot i det här brödet. Inget tillsatt socker alls, delvis för att jag inte tänkte på det ;)
Jag tycker inte om sött så det är väl inte så konstigt att jag inte tänkte på socker just, det brukar påstås att det behövs för jäsningen men nu har jag sett på egen hand att sockret inte är så jätteviktigt om man har annat i som kan mata jästen.
Jag är riktigt nöd med det här brödet faktiskt, nu ska jag bara försöka göra om det med ännu lite mer rågmjöl än tidigare för 14% fullkorn är för lite tycker jag.
Gillar
Kommentarer
-
Låter gott! :-)
-
Det var det :D
Och bara vetskapen att alla vitaminerna och de andra godsakerna i vasslan kom med i brödet, istället för ner i vasken, gjorde mig dessutom lite extra nöjd. :-)Synd att hälla ut så fina vitaminer liksom. Men, vad gör jag nu med den resterande litern, är frågan :-)
-
Såg verkligen gott ut, och vilken receptsamling du har......imponerad. :)
Gott med hembakat bröd, och socker anser inte jag har i matbröd att göra alls, mer än möjligen nån tsk för jäsningen då. Tillsätts något annat med sötma , som morot hos dig, då kan tillsatt socker uteslutas..
Min mamma gjorde alltid sin egen "kvarg" till de tyska bakverk och efterrätter som krävde det. Fanns inte att köpa här då, och vasslen som blev över bakades det på, eller användes till pannkakor/våfflor. Kan inte komma på nåt annat användningsområde direkt.
Kul att trixa med egna recept, hitta på lite eget, har alltid gillat det också. Kunde väl iofs inte bli så mycket annat med en konditor till pappa och en tysk matmamma.
-
Tack :-)
Jag kan ju alltid baka bröd och frysa in, det lär väl gå åt någon gång. Men sen är det stopp på inspirationen dessvärre :D
Det är nästan det roligaste, att försöka komma på nya recept, åtminstone när det blir bra. Fast jag har inte samma anor, det närmaste jag kommer är väl en väldigt huslig farmor som jag imponeras mer och mer av för varje år som går och för varje sak jag lär mig som hon kan i sömnen :-)
-
LadyG ang. saftigt och gott bröd, som dessutom håller länge är surdegsbröd. Har du provat någon gång? Du kan ju läsa på rågmjölspåsen hur man gör basen till surdegen. Det tar ca 5 dagar, låter länge men den sköter sig ju själv. Sen blandar man i som vanligt och låter den jäsa mycket länge. Doften som sprider sig i huset är oemotståndlig!
-
Jag föröskte en gång i min gröna ungdom, och jag kan ha lyckats få igång jäsningen men eftersom jag i min okunnighet inte förstod att det skulle vara så så kastade jag den
Jag tyckte den luktade konstigt dessutom, men det gör ju jäst också å andra sidan så det kan mycket väl ha varit så det skulle vara
Jag är sugen på att testa igen, det måste jag erkänna :D
-
LadyG, pröva igen. Det stämmer att basen till surdegen luktar ganska illa, men det är en övergående fas. Det du får fram är just grunden till baket. När du har blandat i allt du vill ha i degen, tar du en näve av degen till nästa bak. Denna förvarar du i kyl eller frys. Håller länge även i kylen. Extra saftigt bröd får du, om du tar vasslan och kokar upp grovt rågmjöl i den. Lycka till!
-
Coolt! Tack! Jag trodde inte på den tiden att någon som luktade på det sättet kunde vara ätbart, det är i efterhand jag börjat misstänka att jag gjorde fel som kastade den. Men nånting måste ju lukta om bakterierna ska bryta ner fytinsyran i mjölet tänker jag, inga bakterier i världen bryter ner något utan att det luktar om den processen. :D
Logga in för att skriva en kommentar.