Muntrar upp mig
Jag letar ljuspunkter och glada nyheter överallt där jag kan, och det finns faktiskt en hel del att glädjas åt.
Squash-plantan överlevde att bli flyttad! Med tanke på hur stor den är nu är jag glad att jag inte väntade med att flytta den ut ur växthuset på framsidan. Jag är dessutom glad att jag flyttade den alls, den hade kvävt allt annat annars.
Kryddväxterna i växthuset har fått sig en rejäl frisering, så nu går torken bokstavligen varm. Dragon, salvia, oregano, flera sorters timjan, meliss, rosmarin och basilika ska torkas och förvaras till vintern. Jag har inte rört chokladmyntan än, när jag gör det behöver jag hela torkens utrymme. Myntan brukar ge rikliga skördar. Förhoppningen är att växthuset förlänger säsongen så pass att jag får sköda flera gånger av de andra, riktigt mycket.
Det är lite speciellt att laga mat eller koka te på egna örter. Det kanske inte smakar bättre egentligen, men det känns bra i själen på något vis. Det är svårt att förklara faktiskt, men jag uppfattar det som att gurkan är lite sötare när den är skördad hemma, tomaterna lite godare och örterna mer smakrika. Kan vara inbillning kanske, men det är en trevlig inbillning i så fall. En jag kan leva med.
Förrådet blev kanonbra, jag är så nöjd. Från halvfärdigt snickrat, omålat med isoleringen synlig, ingen belysning och opraktiskt djupa hyllor som inte gick att flytta till detta. Det var ett genidrag att släppa ut maken i garaget med hammare i högsta hugg. Är det fånigt att bli jätteglad för ett förråd?
Nu kan jag börja flytta runt hyllplanen och fylla förrådet med saker som hittills inte haft en egen plats att ligga på, och som följdaktligen varit i vägen hela tiden. Jag är så stolt över makens arbete, han har verkligen legat i för att få det som jag försökt förklara att jag ville ha det. Det är inte det allra lättaste, men han känner mig och vet vad jag går i gång på. Ordning och reda, symmetri och funktionalitet.
Sådant som saft, sylt och marmelad som ska långtidsförvaras åker ut hit där det är lite svalare än inne, förrådet är extraisolerat och bör vara garanterat frostfritt även om det blir rejält kallt någon vinter. I köket har vi en hylla för torkade saker, typ torkad frukt, svamp, bär och örter. Det är ju sådant man kan använda direkt, så det vill jag gärna ha nära till hands.
Paula är en liten ängel av tålamod för att vara knappt två år gammal. Hon har följt med till butiker, shoppat byggvaror, hyllor, skenor, lister och annat för henne ointressant jox utan att bråka. Jag kan inte nog uttrycka min omåttliga stolthet över det, hon är ju så liten att man egentligen inte kan begära sådant som tålamod av henne. Ändå verkar hon faktiskt ha det, tålamod alltså. Jag försöker i och för sig berätta att vi ska köpa lite saker, varit vi ska gå och involvera henne men hur kul är det att åka till Biltema för en liten skrutta? Tja, får man en jordgubbsdricka efteråt är det tydligen inte så illa
Det var för övrigt på Biltema vi lärde oss att Paula gillar kladdkaka på mörk choklad med mjukglass, inte grädde. Mörk choklad, det är sånt som vuxna äter. En bitter sträv smak som hon rimligtvis måste vant sig vid för att jag åt en hel del av den varan när jag väntade henne, och när jag ammade. För små barn är ju annars programmerade att sky bittert (signalerar giftigt i vanliga fall) har man förklarat för mig på Barnhälsan. Det är en smak man får lära sig tycka om påstår de. Jag ställer mig tvivlande, men jag säger inte emot heller.
Nu snackar jag choklad som är riktigt mörk, jag föredrar 90% och mörkare om det finns. Jag vet, jag är nog lite konstig på det viset men jag tycker inte om när chokladen förstörs av socker. Tydligen är Paula sin mors dotter på det viset, för hon vill ha min choklad. Den som är mörk på riktig.
Vikten uppför sig faktiskt, jag ligger på strax över 76 och guppar, vilket ju faktiskt är kilot lägre än förra gången jag tvärstannade. Så om jag inte förhalar och motarbetar mig själv bör jag ganska snart kunna komma ner på under 75 igen, och kanske lägre.
Det är faktiskt lite uppmuntrande det också.
Gillar
Kommentarer
-
Minns med fasa barndomens jordkällare där gigantiska spindlar trivdes. Men ett måste med stora förråd då vi odlade potatis för hela året och förvarade där, ihop med saft, sylt och inlagda gurkor förstås. Ditt förråd ser mer spindelfritt ut.
-
Jag tyckte gurkan och tomaten smakade mycket godare, när jag plockade från ungdomarna's växthus
-
Medlem16, säg inte det
Eller jo förresten, det är sannolikt för få insekter där för att spindlarna ska gilla det. Jordkällare är annars det absolut bästa, jämn och stabil temperatur jämt.Mabban, färskt så det förslår!!
Senast uppdaterad 20 juli 2019 16:49
-
Jag kan nästan känna doften av jordkällare bara när jag läser om det, underbart!
Nu verkar det som att en squash är på väg efter alla blommor som vissnat utan att ge något efter sig. Maken hade lästa att det beror på att det bara är honblommor som bildar squashen. Om de inte blommar samtidigt som hanblommorna så blir det ingen frukt,
Jag blir också glad när jag ser ditt fina förråd! I vårt kommer vi knappt in…
Men idag kom jag hem med en barncykel, som jag köpt för 150 kronor och som äldsta barnbarnet kanske kan testa nästa sommar. Nu ska det bara få plats i förrådet…Jag vill egentligen tömma förrådet helt, slänga/skänka bort/sälja saker vi inte har behov av, t.ex. ex hyvelbänk som jag inte tror någon i familjen någonsin använd mer som avlastning. Frågan är om jag får maken med mig i detta projekt…
-
Åh, vad söt hon är Paula 🥰✌️
Jag hade squash förra året i växthuset..de blommade villigt...jag penslade emellan hon och han blommor ( enl. Tips) ..men bara en enda pyttefrukt fick jag. Allt annat ramlade av..så i år har jag inga sådana plantor. Synd för vi älskar squash. Hur gör du ?
Senast uppdaterad 20 juli 2019 21:50
-
Gittan52, här är det jag som är bromsklossen och hamster men nu har till och med jag tröttnat på att inte komma fram, inte kunna vända sig utan att riva ner något och då åker grejerna till Erikshjälpen eller återvinningen snabbare än man hinner säga 'städa'
Maken har bara väntat på att jag ska komma på att det är dags, han är betydligt mer osentimental och villig att kasta saker än vad jag är!Bella50, jag har ingen aning hur det kom sig att det blev så fint med frukt, jag visste inte ens att den hade olika blommor! Jag visste bara att de stora gula är goda att fritera
Men jag tror det var bra att jag flyttade ut den i fria luften för någon pollinerade den tydligen, jag gjorde i alla fall ingenting mer än hålla den med kopiösa mängder vatten.Nu när jag vet hur stora de blir kan jag dimensionera det bättre till nästa år, fyra plantor i en pallkrage borde räcka gott (en i varje fjärdedel).
Senast uppdaterad 21 juli 2019 12:17
Logga in för att skriva en kommentar.