Nästa trend, clean eating
Den senaste flugan kallas tydligen Clean Eating, och tillåt mig nu småle för det som förespråkas är inget annat än att äta så ren mat som möjligt. Inga hel- eller halvfabrikat, utan färska och oförädlade livsmedel utan tillsatser, så som färska grönsaker, ägg, fågel, fisk och ofta en mindre mängd kött, oftast ekologiskt. Man ska undvika rent socker och raffinerade produkter, och hellre välja råris istället för vitt ris t ex.
Somliga går lite längre och vill förespråka ren veganism eller raw food, men det är egna inriktningar.
Källa: SVT
Men hallå, är det nytt??
Det kan jag inte påstå att jag tycker, det där är ju riktlinjerna för en hälsosam och sund kost. Nu undviker inte jag gluten eller laktos, eftersom jag inte är överkänslig. Vissa anser att även sådant ska undvikas, men det tycker jag är överdrivet för vår del, vi är inte överkänsliga så varför trassla liksom. Evidensen för att gluten och laktos skulle ha någon skadlig inverkan är minst sagt dålig. Men jag begränsar däremot mängden rött kött eftersom det finns en viss koppling till cancer där, och jag är sparsam med charkuterierna av samma anledning. I övrigt har jag, men lite snedsteg här och var, "ätit rent" de senaste tio åren eller så.
Det är verkligen inget nytt. Det enda som är nytt är att den här sortens kosthållning fått ett annat namn än "bra mat".
Jag tror att det här handlar om något helt annat än nyttig mat, om jag ska vara ärlig. Jag misstänker att det är ett Instagramfenomen, det är vindflöjlarna som tröttnat på LCHF och periodisk fasta som drar vidare till nästa trend. Vi som hittat vår grej, vi som förstått att det är en livssstil man väljer och inte en quickfix, har sett det förut. Vi har antagligen varit vindflöjlar själva en period, tills vi hittade vår grej. Åtminstone var jag det, jag hoppade från trend till trend, tills jag tröttnade och verkligen tog tag i mina problem.
Jag tror det är det modedieter och trender lever på, och det är det instagrammarna vet och kapitaliserar på. De säljer sina böcker och klick, eller piller, müsli och pulver i förekommande fall, och tjänar bra på de obeslutsammas ångest över sin vikt.
Gillar
Kommentarer
-
Det är med dieter som med jeans, de kommer igen och blir moderna med jämna mellanrum
-
Så sant, så sant det du skriver
What goes around, comes around.....
-
Åh, det är precis som när folk lägger upp bilder på storkok och skriver "food prep" - man bara ja, det kallas att göra matlådor och har funnits som fenomen väldigt länge...
-
Jag hörde om detta också häromdagen, hon som grävt djupare i det sa att folk var helt fanatiska. Det var lite som en sekt.
Jag äter mycket sällan hel och halvfabrikat och äter mest ren mat, inte känner jag mig trendig för det
Men man måste ju hitta på nytt hela tiden för att sälja.
-
Tyvärr har man sett i flera studier att mjölk ökar risken för bl.a. bröstcancer och äggstockscancer. Bl.a. en svensk studie från Lund där man jämfört familjemedlemmar med samma genetik och sett att de som var laktosintoleranta och inte drack mjölk hade betydligt lägre risk än resten i familjen som drack mjölk.
WHO har rekommenderat max 500 gram rött kött/charkuterier per vecka sedan många år och det finns klar evidens för ökad cancerrisk, framförallt tarmcancer.
Men eftersom många intar mycket mjölk och kött av tradition (och av påverkan från de som tjänar pengar på produktionen) så verkar detta vara svårt att ändra.
-
Numera äter jag som jag mår bäst av...och påverkas inte längre av nya rön och larmrapporter.
Jag har valt min väg att gå...men visst kan jag äta "snabbmat" nån gång...men då strejkar ju magen direkt, så det blir inga repriseringar på länge efter det.
Det största "hotet" är bröd,bröd och bröd. Där för jag en ständig kamp med att hitta ett "lagom-läge"...för helt utan klarar jag mig inte...det har jag försökt
och har kapitulerat.
Däremot att vara utan godis och kakor...är den baggis i sammanhanget.
-
LadyFat så det har ett hippt namn det med? Ge mig styrka
Paloma, visst är det så! Det är lättare att se det för oss som inte längre leker den leken, att lekledaren egentligen bara vill sälja saker åt folk och inte bryr sig speciellt mycket om hur eller vad.
Helfrid, huga såg inte så
Vi blir aldrig gamla, vi får bara lite patinaMjölk skyddar, eller verkar ha en skyddande effekt i alla fall, mot en del former av cancer, till exempel bröstcancer Medlem16 så det är inte helt givet det du säger. Sojamjölk har en stark skyddande effekt på prostata och testiklar för män, och i vissa studier har man sett en svag koppling mellan de cancertyperna och högt kalciumintag, men då jag saknar de kroppsdelarna håller jag mig till Oatly choklad som jag är barnsligt förtjust i och vanlig mjölk, ost och smör.
Att undvika mjölk och kött av etiska skäl däremot är en annan sak, det kan jag förstå att man gör om man inte har tillgång till lokala produkter från bönder man känner och som tar väl hand om sina djur.
Bella50, det är nog dit man måste komma så småningom för att lyckas. Så småningom blir man immun mot alla nya påhitt och börjar genomskåda mediernas "studier har visat"-artiklar. Medierna är grymt dåliga på att tolka studier, ta bara Metro som för några dagar sedan lyckades tolka en studie som att man inte borde motionera (trots att forskarna uttryckligen skrev i abstract att resultatet inte alls var orsak att sluta motionera)
När nästa praktikant tar över kanske denne är mer intresserad av träning, då kommer det säkert att dyka upp artiklar som bevisar motsatsen!Nej, man kan inte springa efter varje rön eller studie och tro att sanningen är nära. Forskning fungerar inte så, hur gärna mediehusen än vill det
-
LadyG: som vanligt när det gäller forskning finns det evidens som pekar åt olika håll, och det blir upp till var och en att ta ställning till vad man tror på och vilka förändringar man är villig att göra utifrån det på individnivå. När jag läste onkologi för några år sedan så fick vi lära oss att förutom att minska rökning och intag av alkohol så var de tre hörnstenarna i att radikalt minska cancer på folkhälsonivå i Sverige följande:
1, hålla normalvikt
2, fysisk aktivitet
3, följa WHO angående max 500 gram rött kött/charkuterier per vecka
Håller med dig om att medias sammanfattningar av forskning ofta har brister, det enda rätta är att gå direkt till källan och läsa hela artikeln. Både för att se hur studien var upplagd och framförallt för att se vilka ev jäv som finns från sponsorer, för nästan all forskning är sponsrad av olika intressenter vilket gör att de kan lyfta fram de delar som är fördelaktiga för dem och avstå från att publicera andra delar.
-
När det gäller mjölken vara eller inte vara får jag nog säga att Träningslära har den bästa genomgången hittills av forskningsläget, och med de mängder de skriver om där (mindre än en liter om dagen) så är det lugnt för vår del. Väldigt lugnt t om med tanke på att vi använder en hel del Oatlyprodukter också, betaglukanerna gör gott och det ökar chansen att vi får i oss fibrer och andra gottigheter som faktiskt saknas i mjölk
Just träningslära är en av de där sidorna som jag törs lita på, de tvekar inte att vara tydliga med att det finns saker vi inte vet eller måste forska mer på t ex och de försöker undvika braskande rubriker och vilseledande slutsatser. Annars brukar jag undvika mediernas tolkningar, de är ofta förenklade så pass att de nästan blir fel. Det finns redaktionella förklaringar till det, men det gör det inte bättre tycker jag. Vore bättre om de lämnade sådant åt magasinen som är specialiserade på området, som kan skriva om sådant.
Om det bara vore de tre punkterna det hänger på så ligger jag rätt bra till, gravidkilona gör jag mig så sakteliga av med (bantar inte eftersom jag ammar, men det händer grejer varesig jag vill det eller ej)
Vegetariskt, kyckling, fisk och vilt äter vi en hel del av men nöt/gris - inte lika mycket nu för tiden. Inte när det finns alternativ! Det finns en fiskbil i samhället som kommer en gång i veckan, men nyfångad fisk. När jag bodde i Stockholm hade jag fått åka till Österalmshallarna för att hitta nyfångad insjöfisk, och fått betala med min ena njure för det! Här nere är det inte alls så dyrt, kanske är tillgång och efterfrågan som styr
Dess värre är jag f d rökare, så jag har nog tippat vågskålen så långt åt riskhållet det bara går. Iofs är det över tio år sedan jag slutade röka, och började motionera och tänka på hälsan, men jag tror att det kan ha varit för sent. Mamma gick bort i lungcancer, trots att hon höll vikten och åt mycket vegeratiskt, väldigt lite kött och inget chark, så de där tre punkterna hjälpte inte henne. Hon slutade å andra sidan aldrig röka, ens när hon fick beskedet att hon var sjuk.
Fast man kan ju hoppas att det hjälpt, det jag gjort. Att jag kanske kunnat kompensera kroppen lite för över 20 års misshandel, för rökning måste ju vara en sorts misshandel ändå. Men man kan ju inte så noga veta vem som drar nitlotten nu för tiden. Känns som att var och varannan kotte gör det.
Logga in för att skriva en kommentar.