Nöjd som attans
Milda makter så mycket man får in i ett källarförråd. Åtminstone om man som jag sorterat allt i lådor och staplat på höjden. Men nu har vi i alla fall gått igenom varenda låda, sorterat och kastat. Det tog inte så lång tid som jag fruktade eftersom döttrarna hjälpte till, en del av grejerna var ju deras så de måste ju få en chans att säga sitt. Jag tror vi fyllde grovsporummet faktiskt, men gamla möbler som jag tänkt laga, gamla kläder ingen kan ha, trasig elektronik som inte går att laga längre och tonvis med gamla papper och teckningar. Jag sparade några minnessaker förstås, men jag kan ju inte behålla allt tjejerna gjort sedan dagis och frammåt. Det går ju bara inte, inser jag nu.
Eftersom tjejerna är här ett tag så har vi redan hunnit jogga tillsammans. Yngsta slog personbästa för andra gången på 5km, snart är hon nere på 39 minuter. Vilken dag som helst egentligen, tror jag. Det märks att järntabletterna hon fick gör susen. Det är kick de där som man får på recept. Jag trattar i dem extra D-vitamin nu det mörka halvåret, jag anser att vi får för lite D-vitamin genom kosten och inte tillräckligt via solen. 10µg per tablett står det, RDI är väl egentligen 7,5µg men jag vet att EFSA anser att man inte bör få i sig mer än 100µg per dag så det verkar vara väldigt svårt att överdosera, även att D-vitamin i sig i stora doser är giftigt och kan orsaka alla möjliga problem.
Att D-vitaminbrist är sammankopplat med ett flertal sjukdomar är nog inte heller nytt, jag vill minnas att jag nämnt demens och alzheimers tidigare. Benskörhet är ju inte det enda vi kan drabbas av menar jag.
Den som inte gillar kosttillskott får äta fisk oftare. Ål, sill, torsk, gös, abborre, lax, böckling och makrill är bra källor till D-vitamin, det är flera hundra procent av RDI per hundra gram fisk. Undantaget verkar vara markill i tomatsås, som bara innehåller 27% av rdi per 100g. Det är ju i sammanhanget lite ynkligt, fämfört med stekt makrill som har nästan 300% av RDI per 100g!
Mejeriprodukter brukar berikas med D-vitamin. Ska du få RDI genom ägg behöver du äta minst 3 stycken stekta (ca 37% av RDI) eller 4 kokta (28% av RDI), varje dag. Blodpudding innehåller dess värre bara 20% av RDI per 100g och jag vet av erfarenhet att jag inte orkar 400g blodpudding på en gång
Det blir rätt snärjigt att försöka få ihop det.
Eller så bekymrar man sig inte så mycket, utan tar ett tillskott de dagar man vet att man inte varit ute en halvtimma i solen och slappnar av lite.
Med allt som händer omkring mig känns det lugnast så faktiskt, jag tänker på så mycket annat att det är den enklaste lösningen. När det lugnat ner sig runt mig kan jag återgå till min mer eller mindre tillskottsfria tillvaro igen, men just nu är jag rätt glad att de finns.
Eftersom det vart roligt förra helgen med Owe Thörnqvist som gick rakt till final kanske man skulle kolla på melodifestivalen den här helgen också? Eller är skrällarnas tid över för i år? Hur som helst ska vi på bio tidigare på kvällen, så eventuellt hinner vi bara se slutet. Men det kan ju vara dramatiskt nog ibland. Hoppas Owe vinner hela klabbet, hans låt hade gung och gick att sjunga med i!
Trevlig helg allesammans!
Gillar
Kommentarer
-
Var glad du har ett källarförråd har ett fult källarförråd och ett extra på 65 kvadrat gummans kyrka har öppnat en sekundhand så de ska gå ett par lastbilar med grejor, är mest fungerande grejor. Men jobbigt är det, Så grattis tilla att ha lyckas.
-
Jag äter D-vitamin varje dag, och stoppar i resten av familjen också. Jag äter bara fet fisk någon dag i veckan, och nu när laxen är giftig vet man snart inte vad man ska äta.
Det blir spännande med melodifestivalen imorgon, Looren ska visst hitta på något alldeles extra på scenen.
Trevlig helg på dig med
-
Giftig lax? Det har jag missat. Men den ekologiska, icke odlade, då?
Nej,jag äter inga vitamintillskott, kanske skulle man göra det, åtminstone under den solfattiga årstiden....
-
Tack Afkrut, det gäller att sovra hårt nu när vi ska flytta så slipper vi sortera allt när vi kommit ner!
paloma, jag köper bara vildfångad MSC-märkt fisk (man får utgå från att WWF vet vad de pratar om helt enkelt) för att göra det enkelt för mig. Inte det billigaste kanske, men förhoppningsvis lite bättre. Nu är jag ingen sill-fantast annars kunde man tydligen få i sig hela sitt D-vitaminbehov från bara några bitar sill. Synd att de flesta sillsorter inte är goda, den enda jag tyckte var jättegod finns inte längre (Abbas extrakrämiga västkustsill)
Man kanske skulle kasta ett getöga på delfinalen ändå, nu blir jag ju lite nyfiken
-
Donnina, som jag förstod det är det den odlade laxen det gäller. Vildfångad MSC-märkt eller kravmärkt lax är inte samma sak.
-
Fisk är inte enkelt och märkning är politisk i dag.
-
Är det inget gift i den fisken?
-
paloma, inte alls i samma utsträckning som i den odlade. Problemet är mer att ens få tag på den, den odlade slår ut vildfångat i nästan varenda fiskdisk nu för tiden. Billigt billigt...
-
Lidl har enligt dom själva vildfångad och MSC märkt fisk till 100%, jag ska kolla nästa gång jag handlar.
-
Jag brukar kika på den här http://www.wwf.se/source.php/1447819/WWF_FISKGUIDE_MINI_2012.pdf
och förutsätta att de inte ljuger allt för mycket om hur överfiskat det påstås vara.
-
Är länken aktuel ? inte vad jag har set
-
Det finns fler länkar till både app och pfd här:
De ska vara de absolut mest aktuella som finns, de uppdaterar sidan hela tiden.
Logga in för att skriva en kommentar.