icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5995156
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
22 november 2013 19:59
5

Pepparkaksreceptet

Jag fick en fråga innan om pepparkaksreceptet jag använder, så jag lägger in det här. Matdagbokens skala går bara till 50 och det blir betydligt fler än bara 50 pepparkakor, så receptavdelningens kaloriberäkning fungerar inte på det här receptet. Jag har inte räknat, men jag gissar att det blir en bra bit över 200 pepparkakor av degen. Ingredienser: 2,0 dl Ljus sirap 4,0 dl (Strösocker) Socker 2,0 dl Kranvatten 250,0 gram Smör 80% fett 2,0 msk kanel 1,0 msk kardemumma, mald 1,0 msk nejlikor, malda 1,0 msk bikarbonat 15,0 dl Vetemjöl berik Gör så här: 1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft av från värmen. 2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur. 3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten som blir ganska lös. Den sväller sedan. Arbeta ihop degen med trägaffel. 4. Låt degen vila, övertäckt eller i plastpåse, 1-2 dygn innan den bakas ut. 5. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla en bit i taget, mjöla lätt på bakbord och kavel. 6. Ta ut pepparkakorna med mått eller skär på frihand med vass kniv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 7. Grädda pepparkakorna 4-6 minuter, den längre tiden för tjockare pepparkakor. De bränns lätt så var vaksam.

Kommentarer

  • 22 november 2013 20:08
    hogis73
    Lite sugen är jag allt att göra en egen deg för årets pepparkakshus och kakor. Skulle kännas riktig coolt och säkert ge mammapoäng.... Men det är det här med framförhållning att göra deg i några dagar i förväg. Men utan E och margarin känns frestande.
  • 22 november 2013 21:12
    Ledsen att göra dig besviken, men bikarbonat har E-nummer 500 så utan E är det inte :-) *bråkig* ;-)
  • 22 november 2013 21:13
    Nej förlåt det är ju bakpulver som har E-nummer 500, bikarbonat har 501. Nu lurades jag nästan!
  • 22 november 2013 21:18
    hogis73
    *attans*
  • 22 november 2013 21:19
    Jag förstår hur du menar däremot, det är bara jag som är på trasselhumör :-)

Logga in för att skriva en kommentar.