icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992278
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
9 november 2024 11:04
4

Plåtmat är bra

Jag gillar plåtmat, sådant som blir klart i ugnen allihop på en gång. Lättja kanske, eller bara ett utslag av en stressad tillvaro och recept av den här typen ger mig en sak mindre att tänka på. Nu låter det som att jag är stressad, men det är jag inte.

Det är lätt: 

Först grönsaker, 20 minuter i 200°C. 

Lägg på tinad torsk, kryddad med dill och pepparsås. Ungefär 10-15 minuter, tills allt är klart.

319ea985-463d-46d1-9273-571a6d0b2794.jpg
 

Vilka grönsaker? De du tycker om! Morot, blomkål, broccoli, pumpa och potatis är det i plåten på bilden.

Servera med kall sås, fetaost och flingsalt.

Om du vill vara säker på att pumpan blir klar, eftersom den kan vara lömsk (antingen blir den klar bara du sätter på ugnen eller så blir den aldrig färdig) kan du steka den i lite rapsolja innan. Dels får den en trevlig stekyta, och dessutom får den en god extra smak och textur som skiljer den från allt annat på plåten. 

Jag valde en av våra egna, odlade pumpor (halloween-pumpan, den där stora rackaren) och gjorde pumpapaj av det vi inte hade till middagen.

bd8c8557-0821-4476-8ff5-8f1b2bf9cfd5.jpg

Inte heller så komplicerat faktiskt, om man har huvudet med sig.

Jag glömde grädden, men det visade sig gå alldeles utmärkt att göra pumpapajen utan grädden. Vill du ha det ändå ska du tillsätta 1,5 dl vispgrädde sist i smeten, innan du häller ner den i pajskalet.

Ingredienser
1 pkt pajdeg färdig
700 g pumpa skalad, urkärnad
2 st stjärnanis
1 st kanelstång
3 st ägg
1 dl rörsocker
1 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
4 tsk majsstärkelse


Instruktioner
Förgrädda pajskalet enligt instruktionerna på förpackningen. Sänk därefter ugnen till 175°C.
Skala och dela pumpan i mindre bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Lägg i stjärnanis och kanel. Låt sjuda i cirka 20 minuter tills pumpan är helt mjuk.
Häll av pumpan ordentligt och plocka bort kryddorna. Lägg pumpan i en skål och stavmixa slätt.
Vispa ägg, farinsocker och rörsocker poröst. Vispa ner pumpapurén, kanel, ingefära och majsstärkelse. (Här ska 1,5 dl ovispad grädde i, om du vill ha det!)
Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter eller tills fyllningen stannat.
Låt svalna helt. Servera med grädde eller vaniljglass.

21d183d6-3f19-44f5-b34d-373a4d9057ca.jpg

Stormen som drog fram förra veckan gick hårt fram.

Äppelträdet tog en direkt träff av en av grenarna, ett plommonträd fick toppen beskuren och körsbärsträdet är ju förstås kört. Anade att det kunde hända eftersom svaveltickorna trivdes på trädet. Stammen knäckes exakt där de brukar sitta.

Det var ett farligt jobb att först få bort alla grenar och allt ris som bara gick. Vi behövde komma åt trädet och kunna arbeta, och därefter få ner stammen på marken. Det innebar att vi behövde gå ganska nära det nedfallna trädet, och vara vaksam så att vi alltid hade reträtten klart för oss om det skulle komma farande. 

Både maken, äldsta dottern och jag har slitit för att försöka få bort trädet utan att förstöra mer än det som redan gått sönder. Det svåraste var en minst fem meter lång, manslårstjock gren som stack upp som ett litet träd från stammen, rakt upp. Hade vi gjort fel hade den ramlat ner på den gamla boden och då hade pappa aldrig förlåtit mig. Det var nervösast tror jag, inte för att vi var i direkt fara då, men för att boden låg ganska risigt till ett tag.

Med hjälp av traktorn och linor fick vi ner grenar, stam och allt på en marken där det inte kan ställa till med mer. Nu återstår att kapa upp trädet, veden får inte förfaras. Sorgligt, trädet var äldre än jag, det har alltid stått på gården. Det hade godheten att missa boden när det föll, kronan hade slagit sönder taket helt om det hade träffat. Det hade varit för mycket att förlora både det äldsta trädet och det äldsta huset.

02f111d3-ad50-4bc3-bd41-eb13a5370abf.jpg

Kulfånget till luftgevären var mycket högre upp innan!

I somras tog vi en av staketstolparna som pappa hade lämnar kvar, och vad de är gjorda av vet jag inte men trädet tryckte ner stolpen flera decimeter i den hårda, steniga marken! Vi kommer aldrig att få loss den, och eftersom den är tryckimpregnerad kommer den aldrig att ruttna. Arkeologer kommer att hitta den om fem hundra år och undra vad vi höll på med laugh

Och vikten?

Viktstabil, dessvärre. Jag tycker jag försöker, men eftersom jag inte går ner i vikt är det inte nog. I röran glömde jag av Modifast dessutom, jag hann aldrig riktigt börja om, så jag får väl hoppas att jag kan göra en vettigare omstart idag. Tänkte faktiskt först 'måndag' men varför vänta?

Ingenting blir lättare för att jag skjuter upp det.

 

 

Gillar

Kommentarer

  • 10 november 2024 09:03
    Bella50

    Viktstabil är inte det sämsta tycker jag... Som också vill ner i vikt... Bättre det än plus.

    Plåtmat är även min melodi. Skulle inte klara mig utan ugn i någon form.

    Fina "goda" bilder 👌

  • 10 november 2024 12:13

    Jo, det är ju sant Bella50, stabil är bättre än att gå upp smiley

    Jag blir bara så trött på mig själv ibland. 

  • 10 november 2024 18:07
    Bella50

    Samma här. Håller inte löften till mig själv...vilket är minst liks viktigt som löften man ger till andra... 

  • 10 november 2024 21:37

    Så sant som det är sagt! 

Logga in för att skriva en kommentar.