icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5997754
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
1 januari 2013 20:57

Riktigt smör

Det började med Edward Blom: [LANK]http://www.edwardblom.se/2012/11/12/1270/[/LANK] Smör som smör? Tydligen inte? Men så efter att ha provat riktigt smör på hälsomässan - inte det där massproducerade "smöret" som säljs som smör-ursäkt från Arla alltså - har jag varit sugen på att lära mig göra eget smör. Jag menar, hur svårt kan det vara? Man fick ju alltid höra "vispa inte grädden för hårt, då blir det smör" och nån sanning i det måste det väl finnas? För det andra smöret jag provade var gott som det var, jag hade inte behövt något pålägg på en macka med det smöret och det hade kostat därefter - nästan 200:-/kg stod det på prislappen. Arlas "smör" känns fettigt och otäckt i munnen i jämförelse. Till saken hör att producenterna av det riktiga smöret hade fått utmärkelser för sitt gårdsmejeri och för sitt smör. De gör kanske inte så mycket smör med andra ord, men de strävar efter att göra det så gott det bara går. Så jag gav mig ut på jakt, smörjakt. Kunde jag lära mig göra egen majonnäs, och det var inte så svårt, så borde jag kunna göra smör tyckte jag. Det visade sig efter lite efterforskning vara ganska enkelt, mamma hade rätt i sina varningar. Vispa inte grädden för länge för då blir det smör. Så gör man. [LANK]http://www.camillasmatuppror.se/Fakta/AEtbart/24185_Smoer[/LANK] Ja, sen ska man tvätta vasslen ur den i kallt vatten och salta den men det verkade inte svårare än att tvätta händerna och röra ner smaksättning i smör (och kryddsmör har jag gjort förr). Är det någon ekonomi i det hela då? Nej, kanppast. Men man gör det inte för ekonomin heller, lika lite som man gör egen majonnäs för ekonomin. Det känns bra att göra något själv. Något eget. Om nu 5dl grädde blir cirka 200g smör, eller därikring, blir det knappt 50:- för ett halvkilo, ungefär 100:-/kilot om jag inte räknat fel. Ett paket smör kostar i runda slängar 25:-, eller 50:-/kg. Måste göra en liten klick, och se om det verkligen är dubbelt så gott. Det kanske inte blir som gårdsmejeriets smör, men man kan ju hoppas att det blir godare än det massproducerade smöret från Arla.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.