icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5996439
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
7 januari 2019 15:36
6

Så nära...

Vikten stannade på 76,4 idag, bara ett hekto från den senaste lägstarekordet. BMI säger ju inte så mycket om vad det är som väger, men det är i alla fall under 29,9 nu, 29,8 till och med om det betyder något. Jag vet inte om jag tycker det längre.

Vad som däremot betyder mer är att midjemåttet som även Netdoktor skriver om, är på väg åt rätt håll, 81 cm vilket fortfarande 1 cm för mycket men jag jobbar aktivt på att komma under de magiska 80 cm där. Så här ska man mäta, enligt Netdoktor: https://www.netdoktor.se/vikt-kost/overvikt-foljdsjukdomar/fraga-doktorn/var-mater-man-midjemattet/ (tror det är samma på 1177 f ö, bara att Netdoktors beskrivning är enklare att följa tycker jag).

För jag strävar efter att gå ner i vikt, men på rätt sätt. På rätt ställen. Det är därför jag planerar in gym ikväll och minst en gång till i veckan, löpning minst 3 gånger och en oherrans massa promenader. Det är därför jag satsar på LCHP, Low Carb High Protein, för att bevara muskelmassan. Den här artikelserien tycker jag sammanfattar det väldigt bra också: https://traningslara.se/viktnedgang-del-i-introduktion/

Särskilt det här stycker känner jag är viktigt för mig:

Det som spelar störst roll i kosten (förutom kaloriminus) när man ska gå ner i vikt är proteinmängden. Du bör sikta på i alla fall 1,6-2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Tillräckligt med protein gör att du förlorar mindre muskler, håller uppe din ämnesomsättning bättre och protein är dessutom den makronutrient som mättar bäst (1) (skillnaden är liten dock) vilket gör att man inte behöver gå runt och vara onödigt hungrig även om man får räkna med att det ibland kanske kurrar lite i magen en del när man går på diet.

En annan viktig faktor att tänka på är att man inte drar ner för mycket på sitt fettintag då detta kan ha negativ inverkan på olika hormonnivåer i kroppen samtidigt som man begränsar möjligheten för kroppen att få i sig fettlösliga vitaminer. Det finns inget ordentligt riktmärke för hur mycket fett man verkligen behöver, men en vanlig grov riktlinje är att man ska äta runt 0,5-1 gram fett per kilo kroppsvikt och dag.

För att gå ner i vikt behöver du alltså ligga på ett underskott och få i dig tillräckligt med protein och nödvändiga mängder fett. Hur du sen äter efter det spelar ingen större roll. Du kan fylla ut med mycket kolhydrater eller mer fett, det gör varken till eller från hur den fördelningen blir. Det du bör fokusera på är istället typen av livsmedel, om de mättar bra eller inte.

Så fort jag slarvar med proteinet börjar hela kosthållningen svaja, och ibland är det bara älskling som håller mig på banan. Jag blir hungrig, irriterad och fattar dåliga beslut, om jag inte har skött planeringen och proteinintaget ordentligt. Att proteinet mättar bättre än både fett och kolhydrater visste forskningen faktiskt långt innan jag tog reda på det men någon gång ska de väl vara först med något också winklaugh

Nu säger jag inte att detta är den enda rätta, däremot är högproteinkost för att bevara muskelmassa och ämnesomsättning något jag testat mig fram till fungerar för mig. I stort sett det enda som fungerat klockrent på mig. Jag äter inget vitt mjöl, socker e dyl, bara långsamma kolhydrater men inte allt för många, stora mängder lågintensiv träning och mycket protein, inte nödvändigtvis animaliskt. Proteinpulver finns som veganskt också. 

Kroppen blir starkare av träningen, proteinet bevarar musklerna och uppmuntrar fettförbränningen, och om det mot förmodan blir ett överskott är det en lång och krånglig väg för kroppen att omvandla protein till något som går att använda som energi eller lagra i glykogendepåerna eller fettdepåerna, till skillnad från fett och kolhydrater som i stort sett går att stoppa rakt in "långtidslagringen". 

Det som gör att jag är så gott som säker på att jag gör rätt är att jag krymper, även om vikten inte alltid uppför sig så krymper jag. Häromkvällen sprang jag med min rygga igen för första gången på mycket länge, batteriet till lampan låg superbra i ryggan, Paula satt i vagnen och sjöng när hon inte sov, jackan jag hade på mig gick att knäppa över höfterna nu (det gick baske mig inte innan) och jag får knäppa in BH:n ett snäpp för att inte guppa runt för mycket nu. Sådant betyder mycket, mer än ett hekto hit eller dit på vågen. 

Ha en supertrevlig vecka allesammans!

 

Gillar

Kommentarer

  • 7 januari 2019 16:14
    Monqi

    Vad skönt att hitta sin grej, det som bevisligen fungerar för dig!

    Kroppen talar sitt tydliga språk, många gånger mycket tydligare än vågen, särskilt för de som tränar tror jag.

    Grattis till mycket bra resultat yeslaugh

  • 7 januari 2019 19:12

    Tack Monqi, jag tycker jag känner i kroppen att jag är rätt ute t om. På fel kost känner jag mig slö och trött, men när jag hittat rätt igen mår jag bra. Kroppen är ganska tydlig med vad den gillar, om man tar sig tid att lyssna. smiley

  • 7 januari 2019 19:32
    Molnbär

    Intressant läsning LadyG! Nu ska du få en riktigt dum fråga: när man räknar gram protein, är det då hela råvaran man räknar, eller andelen rent protein? Ett ägg t ex består ju inte av 100% protein. 

     

     

  • 7 januari 2019 21:46

    Inte alls dum fråga tycker jag! Man räknar enbart mängden protein i råvaran, vilket t ex i fallet ägg blir 12,4g/100g (7,44g/ägg om ägget väger 60g kokt). 

     

  • 8 januari 2019 11:22
    Jessand

    Intressant detta med protein...försöker just nu öka mitt intag och bör alltså få i mig 29-58 g/dag...mina ägg imorse innehöll alltså ca 15 g om jag förstått din uträkning rätt...måste nog hitta ett proteinpulver om jag ska lyckas komma upp i 58 g/dag...Igår hade jag en vegetarisk dag ( tänkte försöka ha minst en sån  / vecka)  så middagen innehöll nog väldigt lite protein ( ugnsrostad sötpotatis, smör, sallad) ...vad äter du för vegetariska proteinkällor?

  • 8 januari 2019 11:36

    Sojabönor (edamame) primärt eftersom de innehåller 36g protein/100g böna, linser (24g/100g) väldigt ofta, bönor  av alla de slag.  När jag kör vegetariska dagar (lakto-ovo) är det svårt att komma upp i protein, även att jag använder Oumpf eller Anammas produkter och kompletterar med quinoa. Kött, fågel och fisk är svårt att ersätta helt enkelt, men ägg, smör och mjölk  räddar ju en del förstås.

    Vissa dagar får jag ändå komplettera med pulver, men det finns värre saker man kan dra i sig antar jag smiley

Logga in för att skriva en kommentar.